Država od marca 2024 vpeljuje nov sistem obračunavanja električne energije in omrežnine. Omrežnina predstavlja približno tretjino končnega zneska na računu za elektriko. Gre za prispevek, ki ga plačamo, da lahko distributerji električno energijo dostavijo iz elektrarne do uporabnikov.

 

omreznina

 Po novi metologiji obračunavanja omrežnine bo potrebno razmisliti, v katerem obdobju dneva je smiselno uporabljati določene električne naprave.

Kako se bo omrežnina obračunavala v prihodnje?

Trenutno se omrežnina obračunava na podlagi moči obračunske moči vgrajenih varovalk in porabljene električne energije v kilovatnih urah glede na tarifni razred (visoka tarifa - VT, mala tarifa - MT,  enotna tarifa - ET).

Agencija Republike Slovenije za energijo bo predvidoma marca 2024 začela obračunavati omrežnino po novi metodi, ki sledi smernicam zelenega prehoda in spodbujala učinkovito rabo energije.

Ob vse večji prisotnosti elektrifikacije prometa ter ogrevanja elektriko (toplotna črpalka, IR-paneli, …), je potrebno omogočiti učinkovito rabo električne energije. K tej racionalizaciji bomo morali prispevati vsi.


Ob napovedanih spremembah in podražitvah električne energije je smiselno razmisliti o samooskrbi z električno energijo. Sončna elektrarna, s katero si v letošnjem letu lahko zagotovite samooskrbo, v prihodnje pa bistveno zmanjšan odjem elektrike iz omrežja, to omogoča. Več o sončnih elektrarnah, hranilnikih električne energije in o pogojih za pridobitev dovoljenj, lahko preberete TUKAJ!


Pri novem obračunu električne energije bodo na položnicah veljale sledeče spremembe:

  • Električna energija se bo obračunavala v petih časovnih blokih, ki bodo zamenjali sedanjo  - enotno, nižjo in visoko tarifo,
  • Na višino končne cene elektrike bo obračunska moč imela večji vpliv kot sama porabljena energija,
  • uvaja se doplačilo za preseženo dogovorjeno obračunsko moč.

 

Omreznina za prikljucno moc casovni bloki

Časovni bloki, po katerih so bo v prihodnje obračunavala električna energija in omrežnina.

Kaj pomeni obračunska moč?

Obračunska moč v kilovatih označuje zgornjo mejo električne energije, ki jo v določenem trenutku porabljate. Predstavlja najvišjo porabo električne energije ob sočasni uporabi različnih električnih naprav. Obračunska moč je v bistvu podatek, ki nam pove kolikšno moč električne energije potrebujemo.

Obračunska moč je omejena na zmogljivost glavnih varovalk, ki omejujejo najvišjo trenutno porabo električne energije v gospodinjstvu. Več električnih naprav ob sočasni uporabi povzroči višjo potrebo po obračunski moči.

Pri Agenciji za energijo poudarjajo, da naj bi bila nova shema obračunavanja omrežnine bolj pravična do uporabnikov, ki bodo električno energijo učinkovito porabljali v obdobjih manjše obremenitve omrežja. Ti uporabniki bodo v konicah znatno prispevali k zmanjšanju obremenitev, ter bodo »nagrajeni« z nižjo tarifno cenovno postavko za omrežnino in električno energijo.

 

Obračunska moč pomembnejša od same porabe elektrike

Do sedaj smo plačevali večji del omrežnine na podlagi porabljene energije, po novi shemi bo ravno obratno. Večji del omrežnine, 75 odstotkov, se bo obračunaval glede na višino obračunske moči, preostalih 25 odstotkov pa po porabljeni električni energiji.

 

Novost pri obračunavanju omrežnine: dogovorjena in presežna obračunska moč

Pri obračunavanju omrežnine po novi shemi, vam bo dobavitelj električne energije na podlagi izmerjenih podatkov za zadnjih 12 mesecev, posredoval obvestilo o potrebni obračunski moči v določenem časovnem bloku za prihodnje leto. V primeru, da boste presegli dogovorjeno obračunsko moč, boste to dodatno plačali. Vendar ste zaenkrat lahko brez skrbi, saj je predvideno prehodno obdobje dveh let. V tem času za preseženo določeno obračunsko moč ne bo potrebno plačevati.

Obračunsko moč boste sicer lahko spremenili, vendar svetujemo previdnost, saj boste v primeru prekoračitve obračunske moči, le to morali dodatno plačati že v prehodnem obdobju. Do leta 2026 bo dogovorjena obračunska moč informativne narave, z namenom, da se porabniki električne energije prilagodijo spremembam in so s trošenjem elektrike racionalnejši. Cilj je porabnike stimulirati k nadzoru porabe elektrike, koliko trošijo s posameznimi napravami ter v katerem časovnem obdobju jih je smotrno uporabljati.

Odjemalci električne energije bodo tako od 2026 naprej, v izogib presežkov dogovorjene obračunske moči, morali biti pozorni na porabljeno energijo ter istočasno vklapljanje električnih naprav. Posebna previdnost velja za tiste, ki za ogrevanje koristijo elektriko.


Povezane vsebine

IZKORISTI UGODNO PONUDBO

Net metering, ki je trenutno še v veljavi, lahko izkoristite do konca leta 2023. Podjetje Enertec, z blagovno znamko Moja Elektrarna, s praktičnimi izračuni ponazori primerjavo sedanjih pogojev neto meritev za samooskrbo z elektriko s prihodnjimi, ter vam za sončno elektrarno...

Preverite akcijsko ponudbo za tandem - toplotne črpalke Bosch in prezračevalni sistemi Sabiana in si zagotovite posebne pogoje nakupa. Med sistemi za ogrevanje, hlajenje in prezračevanje spoznajte sistem, ki vam omogoča priročno in celovito rešitev na enem mestu.

Se želite na novo zaposliti? Veto Group združuje skupino uspešnih prodajnih centrov za ogrevanje, hlajenje, prezračevanje. Z odgovornim delom do zaposlenih in strank medse vabijo nove sodelavce. Če iščete dolgoročno zanesljivo delo, vabimo da prijavo za delo oddate TUKAJ!

V podjetju SONCE so razvili poslovni model, s katerim si lahko podjetja brez finančnega vložka zagotovijo nižjo, predvsem pa stabilno ceno elektrike in okolju prijazno energijo. Ponujajo jim možnost za sklenitev služnostne pogodbe za namestitev opreme, s katero bodo prišli do lastne naprave. Edini pogoj je, da...

Če imate težave z vlago, želite pravočasno poskrbeti za klimo poleti, ali ste v dilemi kateri ogrevalni sistem je z vidika porabe energije optimalen za vas, vam priporočamo stopiti v stik s podjetjem Tersus. Spoznajte ekipo izkušenih mojstrov, ki poskrbijo za ugodno in prijetno bivanje. Njihova celovita ponudba...

Toplotna črpalka Stiebel Eltron LWZ se že nekaj let potruje kot toplotna črpalka za nove hiše, ki nima konkurence. Služi za priročno ogrevanje, prezračevanje in hlajenje nove hiše v...

baner naročilo revije sept23
 
ponudniki toplotnih

S klikom na posamično podjetje dostopate do tehničnih karakteristik ponudnikov TOPLOTNIH ČRPALK zrak – voda

fotovoltaicne-elektrarne
Posodobljen akcijski načrt OVE za sončne elektrarne predvideva cca. 10% rast letno. Do leta 2020 naj bi dodatno inštalirali 161 MW sončnih elektrarn. S sprejetjem Uredbe o samooskrbi…
ogrevanje
Toplotne črpalke prestrezajo energijo zemlje, zraka ali vode. Ob primerjavi sistemov za toplotne črpalke lahko kljub višjim stroškom investicije…
pasivna-hisa
Za ogrevanje, hlajenje, pripravo tople vode, klimatizacijo in razsvetljavo v pasivni ali skoraj nič - energijski hiši potrebujejo tako malo energije…
Gradnja in obnove
DOBRA PRAKSA GRADNJA in OBNOVE
Do leta 2020 naj bi po evropskih smernicah, ki jim sledi tudi Slovenija, razvoj gradnje energijsko učinkovitih stavb dosegel nivo skoraj nič – energijske hiše.