Kako so v HSE izračunali, da je zaustavitev bloka 6 dražja od končne cene projekta

Kako so v HSE izračunali, da je zaustavitev bloka 6 dražja od končne cene projekta Ljubljana V Holdingu Slovenske elektrarne (HSE) bodo skušali vlado prepričati, da bi bili stroški morebitnega odstopa od šestega bloka Termoelektrarne Šoštanj (TEŠ) za 700 milijonov evrov višji od njegove končne cene. V poročilu, ki so ga poslali na vlado, so namreč ocenili, da bo morebitna prekinitev največje energetske naložbe v zgodovini samostojne Slovenije stala približno 1,91 milijarde evrov. Kot je znano, je trenutna končna cena gradnje bloka 6 po oceni Evropske banke za obnovo in razvoj (EBRD) 1,2 milijarde evrov. Na vprašanje, zakaj ocenjujejo, da bi bila morebitna zaustavitev projekta blok 6 dražja od samega projekta, so nam na HSE pojasnili, da so v znesek 1,91 milijarde evrov prišteli tako stroške, ki bi jih morali plačati dobaviteljem opreme in komponent, kot tudi stroške, ki bi nastali s postopnim zapiranjem Premogovnika Velenje, nadomestili za brezposelnost in izpadom javnofinančnih prihodkov. Alstomu ob umiku iz TEŠ ostane 430 milijonov evrov

Ljubljana V Holdingu Slovenske elektrarne (HSE) bodo skušali vlado prepričati, da bi bili stroški morebitnega odstopa od šestega bloka Termoelektrarne Šoštanj (TEŠ) za 700 milijonov evrov višji od njegove končne cene.

V poročilu, ki so ga poslali na vlado, so namreč ocenili, da bo morebitna prekinitev največje energetske naložbe v zgodovini samostojne Slovenije stala približno 1,91 milijarde evrov. Kot je znano, je trenutna končna cena gradnje bloka 6 po oceni Evropske banke za obnovo in razvoj (EBRD) 1,2 milijarde evrov. Na vprašanje, zakaj ocenjujejo, da bi bila morebitna zaustavitev projekta blok 6 dražja od samega projekta, so nam na HSE pojasnili, da so v znesek 1,91 milijarde evrov prišteli tako stroške, ki bi jih morali plačati dobaviteljem opreme in komponent, kot tudi stroške, ki bi nastali s postopnim zapiranjem Premogovnika Velenje, nadomestili za brezposelnost in izpadom javnofinančnih prihodkov.

Alstomu ob umiku iz TEŠ ostane 430 milijonov evrov

Iz podrobnejšega razreza stroškov je razvidno, da jo bo v vsakem primeru najbolje odnesel dobavitelj tehnološke opreme za blok 6 – Alstom.  Francoskemu koncernu bi namreč v primeru prekinitve pogodbe o dobavi tehnološke opreme, ki jo je s TEŠ podpisal junija 2008, na računu ostalo skoraj 180 milijonov evrov, ki so jih iz Šoštanja v zadnjih devetih mesecih nakazali za plačilo opreme.

Poleg tega, da bi Alstom obdržal rezervacijo v višini 25 milijonov evrov, ki so jo v Šoštanju plačali že ob podpisu pogodbe, mu po njej pripadajo še povračila za stroške naročil opreme, materiala, skladiščenja, odstranitve in prevoza že dobavljene opreme v Francijo ter demobilizacije svoje delovne sile in podizvajalcev. Po omenjeni pogodbi, ki je za Alstom  zelo ugodna, saj temelji na švicarskem pravu, razdreti pa je ni mogoče tudi v primeru ugotovljene korupcije, je omenjeni koncern upravičen tudi do odškodnine zaradi izgube dobička, ki bi jo utrpel ob njeni prekinitvi….


Celoten članek: http://www.dnevnik.si/poslovni_dnevnik/1042377129

Več iz teme:

POVEZANI ČLANKI