Levji skoki na področju obnovljivih virov energije

Levji skoki na področju obnovljivih virov energije Maloy je norveško mesto na otoku Vagsoy s kakšnimi tri tisoč prebivalci, ki živi za prihodnost. Tradicionalno ribiško mesto je namreč hkrati edinstvena inovativna in hitro rastoča poslovna skupnost, ki v razvoju zelenih tehnologij vidi gospodarsko priložnost jutrišnjega dne. Kljub temu da norveške hidroelektrarne proizvedejo več elektrike, kot je država potrebuje, in kljub za zdaj neizmernim količinam nafte in plina prisegajo na obnovljive vire energije. Ne le da polje vetrnih elektrarn nad mestom proizvede dovolj elektrike za celotno občino Vagsoy z Maloyem vred, mesto je dom tudi nekaterih na trgu vodilnih podjetij in velikih inovatorjev na področju obnovljivih virov energije, natančneje na področju tehnologij za izkor iščanje energije iz priobalnih virov in novih materialov.

Maloy je norveško mesto na otoku Vagsoy s kakšnimi tri tisoč prebivalci, ki živi za prihodnost. Tradicionalno ribiško mesto je namreč hkrati edinstvena inovativna  in hitro rastoča poslovna skupnost, ki v razvoju zelenih tehnologij vidi gospodarsko priložnost jutrišnjega dne. Kljub temu da norveške hidroelektrarne proizvedejo več elektrike, kot je država potrebuje, in kljub za zdaj neizmernim količinam nafte in plina prisegajo na obnovljive vire energije. Ne le da polje vetrnih elektrarn nad mestom proizvede dovolj elektrike za celotno občino Vagsoy z Maloyem vred, mesto je dom tudi nekaterih na trgu vodilnih podjetij in velikih inovatorjev na področju obnovljivih virov energije, natančneje na področju tehnologij za izkor iščanje energije iz priobalnih virov in novih materialov.

 

Da v Maloyu vedo, kaj počnejo, potrjujejo tako podatki evropske komisije oziroma njihovega raziskovalnega centra Joint Research Centre (JRC) kot tudi podatki svetovne mreže politikov in strokovnjakov REN21. Oboji ugotavljajo, da investicije v obnovljive vire energije tako v Evropi kot po svetu rastejo, da se tehnologije obnovljivih virov razvijajo in njihovi stroški  padajo, da je nameščenih vse več obnovl jivih virov ter da iz njih pridobimo in porabimo tudi vse več energije.

 

Pri tem je v zadnjih dveh desetletjih po navedbah JRC najuspešnejši razvoj doživela vetrna energija, ki se je s 3 gigavatov globalno nameščenih moči razširila na 200 gigavatov leta 2010. Za porast vetrnih kapacitet v zadnjih letih  je poskrbela predvsem Kitajska. V tem času se je vetrna energija tudi pocenila in je na zelo vetrovnih območjih, kot je Škotska, že konkurenčna fosilnim gorivom. Število takšnih območij pa bo po predvidevanj ih JRC v prihodnosti še naraščalo zaradi vse višjih cen fosilnih goriv in tehnoloških izboljšav vetrnih elektrarn…
Več iz teme:

POVEZANI ČLANKI