Varčevanje z elektriko

Za varčevanje z elektriko je na voljo več ukrepov, ki nas nič ne stanejo, a nekateri zahtevajo večje, drugi manjše spremembe navad.

Poraba naprav v stanju pripravljenosti ni zanemarljiva

Ste kdaj razmišljali, koliko električne energije porabijo naprave v gospodinjstvu, ko jih ne uporabljate? V stanju pripravljenosti (stand-by) so v povprečju 22 ur/dan, v eni uri pa porabijo od 0,3 do 15 W. Sliši se malo, a na letni ravni vsaka porabi od 4 do 120 kWh, kar ob zdajšnjih cenah elektrike pomeni letni strošek od 84 centov do 25 evrov. Za vsako posamezno napravo. To pa ni več zanemarljivo, kajne?

 

varcevanje z elektriko

 

Za varčevanje z elektriko je na voljo več ukrepov, ki nas nič ne stanejo, a nekateri zahtevajo večje, drugi manjše spremembe navad. V kolikšni meri smo jih pripravljeni spremeniti, je odvisno od prihrankov, ki si jih lahko obetamo. Izklapljanje ene naprave iz električnega omrežja, ko je ne uporabljamo, ne bo prineslo omembe vrednega prihranka. V uvodu zapisan izračun pa pokaže drugačno sliko, če to navado prenesemo na vse naprave v gospodinjstvu, ki jih lahko izklopimo iz omrežja (mednje ne spadajo hladilnik, zamrzovalna skrinja in podobni aparati, ki morajo delovati 24/7).

 

Varčevanje z elektriko: od 3 do 10 odstotkov prihranka na leto

Britanska nevladna organizacija Energy Saving Trust je ocenila, da običajno britansko gospodinjstvo z doslednim izklapljanjem vseh naprav, kadar niso v uporabi, prihrani 55 funtov na leto. Ob zdajšnjih cenah elektrike na Otoku je letni strošek za elektriko v gospodinjstvih okrog 2000 funtov, torej je letni prihranek od 2 do 8 odstotkov. Med letoma 1997 in 2001 je bilo opravljenih več študij, ki so tovrstne prihranke za Evropo ocenile podobno: na 3 do 10 odstotkov oz. 20 do 50 W, kar ni zanemarljivo.

 

varcevanje z elektriko poraba naprav

 

Koliko lahko prihranite s takšnim načinom varčevanja z elektriko, lahko izmerite in izračunate sami, z merilnikom porabe, prek katerega priključite porabnike na klasični šuko vtičnici. Tovrstni merilniki so sicer namenjeni merjenju konkretnih bremen (delujočih naprav), pri zelo nizkih tokovih pa je njihova natančnost bolj vprašljiva. Kljub temu – meritve z enim takšnih merilnikov so pokazale, da največ elektrike v stanju pripravljenosti porabita starejši laserski tiskalnik (7,5 W), starejši radio, ki v načinu stand-by ves čas prikazuje napis sleep (7 W) in vmesnik za televizor (3,5 W). Osebni računalnik porabi 2 W, prenosni računalnik od 0,5 do 1,0 W. Pametni telefon, ki ostane na polnilniku po končanem polnjenju, porablja 1,5 W. Letni strošek za porabo teh naprav v stanju pripravljenosti je od 25 do 30 evrov.

Z minimalnim naporom lahko torej porabo elektrike zmanjšate za okrog 20 W, kar pomeni tudi 175 kWh na leto. Več električnih naprav imate doma, zlasti starejših, več lahko prihranite. Bolj varčne so novejše naprave, denimo televizor (0,8 W), klimatska naprava (0,5 W). Več iz teme:

POVEZANI ČLANKI