Najboljše fasade za stavbe

Toplotna izolacija fasade je izjemno pomemben dejavnik, ki vpliva na bivalno ugodje in energetsko učinkovitost stavbe.

O koristih toplotne izolacije stavb ni dvoma. Rešeni so tudi vsi detajli in morebitni problemi, če preprosta postavitev izolacije z zunanje strani ni možna. Na voljo so tudi vsi materiali, ki jih za ta poseg potrebujemo, izvedba pa je razmeroma preprosta in vsem razumljiva.

Različne vrste toplotnih izolacij za fasade.

Vsi materiali za izolacijo so vedno na voljo v trgovinah

Brez novosti

Stanje tehnike na področju materialov za toplotno izolacijo je znano in se je ustalilo. Posebni materiali se pojavljajo le na področjih letalske in vesoljske tehnike, za hišne razmere pa so predragi. Princip je že stoletja enak, izolator je zrak, ki ga ujamemo med vlakna ali celice različnih materialov. Poleg mineralnih vlaken in umetnih mas se vračajo še izolacije iz rastlinskih vlaken, ki jih z dodatkom lepil ali polnilcev lahko spremenimo v toplotno učinkovite in trajne materiale.

 

Trije načini

Najobičajnejša postavitev toplotne izolacije stavbe je pritrjevanje plošč na zunanjo steno stavbe, v glavnem z lepili ali vijačenjem. Plošče nato prekrijemo s tankim ometom, zaključna plast pa lahko dobi različno barvo in strukturo.

Najpogostejše so polistirenske plošče, s splošnim trgovskim imenom stiropor. Ima ugodno ceno, se izjemno lahko obdeluje. Pomanjkljivost tega materiala je gorljivost, problemi z recikliranjem in dejstvo, da je narejen iz nafte. Uporaba plošč iz lesnih vlaken je v primerjavi s polistirolom sicer okolju prijaznejša, vendar dražja, saj cena lahko poskoči do 150 evrov na kvadrat.

Tabela izolacij

Izolacija v jedru je izvedljiva že za 20 €/m2. Postavljamo jo lahko v stavbe, ki so izdelane iz dvojne lupine in s praznim prostorom med njima. Pri nas je taka izvedba redka, saj so graditelji prvotno želeli notranji zid zaščititi pred vlago. Toplotno-tehnično takšen prazen prostor ne prinaša koristi, lahko pa stavbo izoliramo z vpihovanjem izolacijskih kosmičev, izvedbo pa moramo prepustiti specializiranim izvajalcem.

Tretja možnost je postavljanje zunanje prezračevane ali neprezračevane fasade. Sestavljena je iz podkonstrukcije, ki nosi izolacijski material, ta pa je prekrit s fasadno plastjo iz različnih plošč ali z lesom. Cena take fasade je od 75 do 300 €/m2, vsi trije pristopi pa so glede na izolativnost enakovredni.

Vakuumske plošče so odlične ampak predrage za hišne namene

Vakuumske plošče so odlične ampak predrage za hišne namene

Majhni posegi, velike koristi

Toplotna zaščita bivalnih prostorov vedno prinaša korist, ne glede na to, kako ali v kolikšni meri je izvedena. Energetiki vedno predlagajo prvi korak, ki je polaganje izolacije na strop proti podstrehi. Ukrep je najcenejši, okrog 10 €/m2 , izvede ga lahko skoraj vsak sam, vložek pa se povrne prej kot v 10 letih. Tudi strop nad kletjo, neizolirana škatla za roleto ali niša z radiatorjem so dosegljivi ukrepi in tudi izvedljivi z nekaj spretnosti.

 

Najpogostejše napake

Ko toplotno izolacijo enkrat namestimo in je pretanka, bomo to le s težavo in poceni popravili. Zato pri debelini ni varčevanja, skoraj brez izjeme polagamo tako na debelo, kot le gre.

Izoliranje neogrevanega podstrešja ni koristno. Izolacijo polagamo na podstrešni strop, izvedba je poceni, površina pa veliko manjša. Votle dele stavbe (zid, strop, ravna streha) uporabniki velikokrat spregledajo, zato jih je vedno treba napolniti z izolacijo.

Če jih izoliramo od zunaj ne bomo nič dosegli. To bi bilo podobno, kot če bi v mrzlem vetru hodili naokoli z odprto zimsko bundo.

Več iz teme:

POVEZANI ČLANKI