So se distributerji opogumili in bodo dražili elektriko?

So se distributerji opogumili in bodo dražili elektriko? Odjemalce Elektra Maribor čaka prva podražitev po ugotovitvi kartelnega delovanja elektrodistributerjev

Odjemalce Elektra Maribor čaka prva podražitev po ugotovitvi kartelnega delovanja elektrodistributerjev

Elektro Maribor , ki ga vodi Andrej Kosmačin, je prvi od elektrodistributerjev, ki je oznanil, da bo z junijem dvignil ceno elektrike.


Podražitev bo šestodstotna in po Kosmačinovih trditvah ni posledica borznega skoka cen elektrike po eksploziji jedrskega reaktorja v Fukušimi. Kdo bo še dražil?

Da razmišljajo o podražitvi elektrike, priznava tudi direktor Elektra Primorska Julijan Fortunat. Kdaj, če sploh, bodo cene dvignili, še ni znano. Iz Elektra Celje , Elektra Ljubljana in Elektra Gorenjska nam sicer v torek niso odgovorili, ali bodo elektriko dražili tudi ti. Bo pa cena do konca leta ostala enaka vsaj za odjemalce GEN-I .


Prvi mož družbe Robert Golob pravi, da so cene jamčili do konca leta. “Kaj bo s cenami prihodnje leto, še ni mogoče napovedati, bodo pa najbrž precej odvisne od razpleta razprav o prihodnosti jedrske energije,” pravi Golob. Ob ustavitvi nekaterih reaktorjev po dogodkih v japonski Fukušimi so cene električne energije na borzi v Leipzigu močno poskočile in ob morebitnem podaljševanju moratorija je pričakovati nove skoke.

Kosmačin: Ne dražimo zaradi Fukušime


“To je prva podražitev v zadnjih dveh letih. Cene smo preprosto morali dvigniti,” trdi Kosmačin, ki hkrati dodaja, da za podražitev niso krivi dogodki v Fukušimi. “Če bi gledali trg, bi bila podražitev še večja,” dodaja. Hkrati je prepričan, da Elektro Maribor , ki je lani imel 1,2 milijona evrov dobička, zaradi dviga cen ne bo izgubljal odjemalcev…

Več iz teme:

POVEZANI ČLANKI