Sončna elektrarna da ali ne?

Oglasno sporočilo

Sončna elektrarna da ali ne? Je sončna elektrarna primerljiva s toplotno črpalko? Investicija v sončno elektrarno. Je streha primerna za sončno elektrarno?

Kako je sončna elektrarna primerljiva s toplotno črpalko?

Toplotne črpalke so v zadnjih letih postale prevladujoča izbira. Če pomislimo kaj je tisto kar jim daje prednost pred ostalimi ogrevalnimi sistemi, je to znaten prihranek pri porabljeni energiji in nižji stroški ogrevanja. Statistike kažejo, da je večina novograditeljev, ki so v zadnjih letih gradili, brez večjega oklevanja vgradila toplotno črpalko, medtem ko imajo številni lastniki pomisleke, da se na streho vgradi  sončna elektrarna .

 


enertec soncna elektrarna 

Glede na znano življenjsko dobo komponent, predvidljivo količino proizvodene električne energije, ter znanimi stroški vzdrževanja, preprosto izračunamo ceno lastno pridelane električne energije, ki nam jo pridela sončna elektrarna  za daljše obdobje. Izračun pokaže, da je ta cena, če se oskrbujemo z lastno pridelano elektriko iz sončne elektrarne bistveno nižja od sedanje tržne cene električne energije. Skupna vrednost cene znaša celo od 2 do 2,5 -krat manj, kot jo plačuje povprečno gospodinjstvo v Sloveniji.


 

Vendar investitorji poleg nižjih stroškov ogrevanja premalokrat pogledajo širšo sliko naložbe v toplotno črpalko in vse aspekte stroškov. Ti se v celotni življenjski dobi toplotne črpalke nanašajo na številne obratovalne stroške, ter druge potencialne rizike. Investicija v toplotno črpalko v objektih z majhnimi toplotnimi izgubami ne more biti samoumevno najekonomičnejša izbira za vsak tip hiše, pa vendar jih najdemo praktično povsod.

 

enertec moja elektrarna kioto

 

Investicija v sončno elektrarno nam pridela od 2 do 2,5- krat cenejšo elektriko

Če na drugi strani primerjamo naložbi –  toplotna črpalka ali sončna elektrarna za lastno samooskrbo z električno energijo, ter upoštevamo stroške in prihranke obeh, ugotovimo, da je sončna elektrarna vendarle naložba, ki ima v primerjavi s toplotno črpalko daljšo življenjsko dobo (tudi garancijo) in nižje vzdrževalne stroške.

Ob tem ne smemo pozabiti, da je cena električne energije v zadnjih 10. letih rastla s povrečno stopnjo 4% letno, kar razliko v projekciji življenske dobe prve in druge tehnologije, ki jo primerjamo v članku,  še znatno poveča.

 

baner soncne elektrarne

 

Če se vrnemo na vprašanje iz naslova “Sončna elektrarna da ali ne?” je odgovor na dlani; če smo toplotne črpalke sprejeli za samoumevne kljub dejstvu, da imajo napram sončnim elektrarnam slabše predispozicije, je pred nami čas, ko bo tudi sončna elektrarna sprejeta za nekaj povsem koristnega, če ne potrebnega, seveda pa je ob tem potrebno sproti razreševati dileme, ki jih take nove tehnologije prinašajo. Vendar prav vsak objekt ni primeren za vgradnjo sončne elektrarne. Ampak, to je že tema za kakšen drugi članek.

 

Enertec d.o.o.

Kontaktirajte ponudnika

"*" indicates required fields

 

Več iz teme:

POVEZANI ČLANKI