Podajamo odgovore na pogosta vprašanja na forumih na temo "sončna elektrarna"


Sončna elektrarna forum vprašanje 1: Koliko elektrike pridela?

Sončna elektrarna vas ne bo pustila hladne zaradi mnogih pozitivnih učinkov, predvsem pa drastičnega znižanja stroška za elektriko, postali boste energetsko samooskrbni, vaš ekološki odtis pa se bo trajno zmanjšal. Ko gre za sončno elektrarno kupce najpogosteje zanima mesečni strošek elektrike po vgradnji. Osnovni gradnik sončne elektrarne so sončni paneli, ki se lahko razlikujejo po kakovosti. Sončna elektrarna s sončnim modulom nazivne moči 1 kW  letno povprečno proizvede 1.100 kWh električne energije. Če poznamo mesečno porabo gospodinjstva, lahko izračunamo potrebno moč in povprečno ceno sončne elektrarne na ključ. Ponudnike, ki so relevantni v Sloveniji in kakšna  je cena sončne elektrarne preverite z oddajo povpraševanja TUKAJ. Da vam bo odločitev lažja priporočamo, da vaše prihranke ob vgradnji sončne elektrarne za vaš primer gospodinjstva izračunajte pa s pomočjo Kalkulatorja oceni prihranek energije.

 

Sončna elektrarna forum vprašanje 2: Koliko znaša cena sončne elektrarne?

Praksa kaže, da sončna elektrarna za povprečno družino stane cca. 12.000 EUR, račun za elektriko pa se za gospodinjstvo zniža za več kot dve tretjini. Sončna elektrarna po izračunih v celi življenjski dobi pridela tudi 2 manjša avtomobila, z njo si zagotovite rento. Ni potrebe da ob investiciji vložite privarčevana sredstva, ker lahko za financiranje koristite eko kredit, hkrati pa tudi subvencijo Eko sklada. Za ilustracijo - cena sončnih modulov, moči 350 Wp znaša do 200 EUR/m2, cena sončne elektrarne na ključ pa se je v spustila že na 1.100 EUR/kwp – 1.300 EUR/kwp.

 

Sončna elektrarna forum

Povprečno gospodinjstvo za sončno elektrarno investira od 7.000 EUR in 12.000 EUR. Cena sončne elektrarne je odvisna od same velikosti sončne elektrarne, kakovosti solarnih modulov, poprodajnih storitvah, od kod izhajajo solarni moduli, ter kakšen je njihov upad učinkovitosti.

 

Sončna elektrarna forum vprašanje 3: Koliko privarčujemo pri elektriki?

Kupce najpogosteje zanima mesečna položnica elektrike po vgradnji. Sončna elektrarna se sestoji iz sončnih panelov, ki se lahko razlikujejo po kakovosti. Sončna elektrarna s sončnim modulom nazivne moči 1 kW letno povprečno proizvede 1.100 kWh električne energije. Če poznamo povprečno mesečno porabo električne energije, lahko izračunamo potrebno moč in s pomočjo zgornje aplikacije pridobimo ceno sončne elektrarne na ključ.

 

Sončna elektrarna forum vprašanje 4: Pasti, kaj so pomanjkljivosti?

Sončna elektrarna ne sme biti predimenzionirana, da ne pridelamo nepotrebnih viškov elektrike in v projekt ne investiramo več, kot je potrebno. Lahko se zgodi, da ponudnik sončne elektrarne v izračun ne vključi vseh stroškov, kot so stroški zavarovanja, vzdrževanja, nadzora sončne elektrarne, ter tudi upada učinkovitosti modulov v celotni dobi delovanja sončne elektrarne. Vsled česar bo predviden donos nižji od pričakovanega.

Bodite pozorni na izračun stroškov za vaš primer gospodinjstva v 30 – letni dobi delovanja sončne elektrarne. Dobavitelj mora podati celotno ekonomsko sliko. Izračun primera izgrajene sončne elektrarne za povprečno gospodinjstvo pokaže stroške 22.800 EUR, pridelani finančni donos sončne elektrarne, pa celo 40.800 EUR. Poznate enako donosno hišno napravo? 


POZOR - Vaše prihranke lahko ob izgradnji sončne elektrarne preverite za vaš primer gospodinjstva z novim kalkulatorjem Oceni prihranek energije.


 

Sončna elektrarna forum vprašanje 5: Kako hitro se investicija povrne?  

V povprečju štiričlansko gospodinjstvo porabi 5.000 kWh elektrike letno, sončna elektrarna pa se po izkušnjah poplača v manj kot 10 letih. Ključno ob tem je, da gospodinjstva z investicijo trajno povečajo finančno varnost ter da prvih dest let ne trošijo lastnih sredstev.

 

Sončna elektrarna forum vprašanje 6: Imam kakšne mesečne stroške?

Sončna elektrarna gospodinjstvo sicer obremeni za določene mesečne stroške. Mesečno je distributerju za elektriko potrebno poravnati strošek obračunske moči, prispevek za obnovljive vire energije, ter prispevek za proizvodnjo toplote in elektrike. Za povprečno gospodinjstvo ta strošek znaša od 20 do 25 EUR mesečno, v odvisnosti o moči same sončne elektrarne.

 

sončna elektrarna forum cena sončne elektrarne

Sončna elektrarna vas ne bo pustila hladne predvsem zaradi drastičnega znižanja stroška za elektriko, postali boste energetsko samooskrbni, vaš ekološki odtis pa se bo trajno zmanjšal.

baner soncne elektrarne

Sončna elektrarna forum vprašanje 7: Ali je moja streha primerna za vgradnjo sončne elektrarne?

Sončna elektrarna se vgradi, če poraba električne energije znaša vsaj 60 EUR mesečno in streha dopušča vgradnjo. Posebno, če hišo ogrevate na elektriko, je zelo priporočljivo, da čimprej razmislite o njej. Veliko gospodinjstev v Sloveniji porabi do 12.000 kWh električne energije. Ta gospodinjstva so idealna za vgradnjo sončne elektrarne (posebno primeri energetsko obnovljenih hiš, z obnovljeno fasado in okni ter, če hišo ogreva toplotna črpalka).


kako velika naj bo soncna elektrarna

PREBERITE TUDI: 

Kako veliko sončno elektrarno potrebujem?

Sončna elektrarna spada med zanesljive, trajnostne naložbe, a mnogim potencialnim investitorjem predstavlja izvedbeno in finančno zahteven projekt. Vendar ni vedno nujno tako. Da bo izkoristek sončnih celic optimalen, je dobro, če imate ob sebi zanesljivega partnerja, s pomočjo katerega bo pot do končane investicije veliko preprostejša.


Sončna elektrarna forum vprašanje 8: Zanesljivost delovanja, garancija, pregled donosa

Sončna elektrarna brez težav učinkovito deluje več kot 30 let. Potrebna so občasna čiščenja, zavarovanje, ter redni pregledi, ki jih običajno opravlja podjetje za izgradnjo sončne elektrarne. Ti stroški so vključeni v ceno sončne elektrarne ob začetni investiciji. Sončna elektrarna sicer potrebuje nadzor. Pregledi se opravljajo virtualno, s pomočjo aplikacij izvajalskih podjetij. Garancija sončne elektrarne traja od 10 do 15 let.

 

Sončna elektrarna forum vprašanje 9: Za kaj lahko koristim pridelano elektriko?

Izvajalsko podjetje sončne elektrarne na ključ od vas v štartu potrebuje količino porabljene elektrike letno, ter ali v prihodnosti načrtujete ogrevanje na elektriko ali električni avto kot prevozno sredstvo. Lahko da boste sončno elektrarno izgradili za preskrbo z elektriko za osnovne potrebe ali tudi za namene ogrevanja in mobilnosti. Le tako izvajalec lahko določi primerno moč za vašo sončno elektrarno.

 

Sončna elektrarna forum vprašanje 10: Kako hitro uredim kredit, subvencijo, soglasja ter izvedem investicijo?

Kredit Eko sklada je za sončne elektrarne urejen relativno hitro, subvencije so odvisne od števila vlog, izdaja potrebnega soglasja pa od lokalnega operaterja, kjer bivate. Lastno sončno elektrarno najhitreje izgradili v roku 4,5 mesecev. Z odločitvijo ob izbiri ponudnika ni priporočljivo odlašati, kajti ta korak je običajno najbolj zamuden. Ponudbo in cene za vaš primer sončne elektrarne dobite z oddajo povpraševanja TUKAJ.

 

Sončna elektrarna forum vprašanje 11: Ali se izplača sončna elektrarna s hranilnikom?

Sončna elektrarna s hranilnikom zmanjša stroške za elektriko in poveča samooskrbo. Pri nakupu hranilnika za električno energijo je pomembno upoštevati ceno glede na kapaciteto in kakovost.

 

Sončna elektrarna forum vprašanje 12: Koliko se izboljša učinkovitost sončne elektrarne s hranilnikom električne energije? Ali je zaradi hranilnika elektrike potrebna manjša moč sončne elektrarne?

Če vgradimo hranilnik električne energije, se lahko učinkovitost sončne elektrarne izboljša za 30 do 70 odstotki. S shranjevanjem elektrike bo sončna elektrarna optimalno izkoriščena, ker bo dnevni tok shranjen za rabo v kasnejših urah, elektrarna pa bo delovala z maksimalno močjo in pridelala več elektrike, shranjevanje elektrike v lastne baterije pa bo hkrati povečalo tudi zanimanje za električne avtomobile. Z vgradnjo hranilnika električne energije se zmanjša potreba po moči sončne elektrarne.

 

hranilnik elektricne energije prikaz delovanja

 

Sončna elektrarna forum vprašanje 13: Kakšne so cene hranilnikov električne energije z 10.000 cikli polnjenja, katere znamke hranilnikov omogočajo 10.000 ciklov polnjenja?

Cene hranilnikov z 10.000 cikli polnjenja se lahko razlikujejo glede na proizvajalca in model. Na primer, li-ion hranilnik električne energije (z 10.000 cikli polnjenja, ki naj bi deloval vseh 25 let delovanja sončne elektrarne) stane približno 10.000 EUR. Nekatere uveljavljene znamke hranilnikov za električno energijo so Tesla Powerwall, Growatt, LG Chem RESU, SonnenBatterie in  Solarwatt MyReserve12.

 

Sončna elektrarna forum vprašanje 14: Kateri hranilniki elektrike omogočajo 10.000 ciklov polnjenja?

Nekatere blagovne znamke hranilnikov za električno energijo z 10.000 cikli polnjenja so hranilnik Tesla Powerwall in LG Chem RESU1 Za primerjavo cen hranilnikov električne energije, glede na cikle polnjenja obiščite spletne strani proizvajalcev ali ponudnikov.

baner hranilnik elektricne energije

Sončna elektrarna forum vprašanje 15: Kaj odlikuje najboljše hranilnike električne energije? kaj v praksi pomeni visoka kapaciteta pri hranilnikih za električno energijo?

Najboljše hranilnike električne energije odlikujejo visoka kapaciteta, dolga življenjska doba in kakovostna izdelava. Visoka kapaciteta pri hranilnikih za električno energijo pomeni, da lahko hranilnik shrani večjo količino električne energije. Kapaciteta hranilnika za električno energijo se lahko razlikuje glede na proizvajalca in model. Običajno pa se giblje med 5 in 30 kWh1 Kapaciteta hranilnika za električno energijo, ki jo potrebuje povprečno gospodinjstvo, se lahko razlikuje glede na porabo električne energije in druge dejavnike. Običajno se giblje med 5 in 10 kWh.

 

Sončna elektrarna forum vprašanje 16: Katera gospodinjstva so najprimernejša za vgradnjo hranilnika ter kakšna je povračilna doba sončne elektrarne skupaj s hranilnikom za gospodinjstvo z 10.000 kWh porabe elektrike?

Najprimernejša gospodinjstva za vgradnjo hranilnika imajo visoko porabo električne energije in želijo povečati samooskrbo. Primer, povračilna doba sončne elektrarne skupaj s hranilnikom elektrike za gospodinjstvo z 10.000 kWh porabe elektrike se giblje med 5 in 10 leti, v odvisnosti od aktualne ponudbe hranilnikov na trgu, ki so še vedno relativno nova tehnologija, trg pa temu primerno razvit. Življenjska doba za sončno elektrarno traja več kot 20 let, za hranilnik pa nekje 10 let.

 


   
Ime in priimek:
Naslov:
Pošta in kraj:
Vaš e-poštni naslov:
Kontakni telefon:
Zadeva:
Sporočilo:
  Pošljite kopijo sebi
 
Zaradi varnosti vas prosimo če prepišete naključno generirano kodo v spodnje vnosno polje. Če koda ni berljiva kliknite nanjo in bo sistem naložil drugo kodo
Varnostna koda:
 
Soglasje Soglašam, da moje posredovane osebne podatke lahko zberete in uporabite za namen priprave informativne ponudbe. V kolikor je za pripravo svetovanja ali informativne ponudbe potrebna soudeležba partnerskega podjetja (izvajalca monterskih storitev), soglašam, da obdelovalec (spletni portal www.varcevanje-energije.si) za pripravo ponudbe posreduje oddano povpraševanje ustreznemu partnerskemu podjetju. Več v Obvestilu o zasebnosti.
 
 

Povezane vsebine

IZKORISTI UGODNO PONUDBO

Net metering, ki je trenutno še v veljavi, lahko izkoristite do konca leta 2023. Podjetje Enertec, z blagovno znamko Moja Elektrarna, s praktičnimi izračuni ponazori primerjavo sedanjih pogojev neto meritev za samooskrbo z elektriko s prihodnjimi, ter vam za sončno elektrarno...

Preverite akcijsko ponudbo za tandem - toplotne črpalke Bosch in prezračevalni sistemi Sabiana in si zagotovite posebne pogoje nakupa. Med sistemi za ogrevanje, hlajenje in prezračevanje spoznajte sistem, ki vam omogoča priročno in celovito rešitev na enem mestu.

Se želite na novo zaposliti? Veto Group združuje skupino uspešnih prodajnih centrov za ogrevanje, hlajenje, prezračevanje. Z odgovornim delom do zaposlenih in strank medse vabijo nove sodelavce. Če iščete dolgoročno zanesljivo delo, vabimo da prijavo za delo oddate TUKAJ!

V podjetju SONCE so razvili poslovni model, s katerim si lahko podjetja brez finančnega vložka zagotovijo nižjo, predvsem pa stabilno ceno elektrike in okolju prijazno energijo. Ponujajo jim možnost za sklenitev služnostne pogodbe za namestitev opreme, s katero bodo prišli do lastne naprave. Edini pogoj je, da...

Če imate težave z vlago, želite pravočasno poskrbeti za klimo poleti, ali ste v dilemi kateri ogrevalni sistem je z vidika porabe energije optimalen za vas, vam priporočamo stopiti v stik s podjetjem Tersus. Spoznajte ekipo izkušenih mojstrov, ki poskrbijo za ugodno in prijetno bivanje. Njihova celovita ponudba...

Toplotna črpalka Stiebel Eltron LWZ se že nekaj let potruje kot toplotna črpalka za nove hiše, ki nima konkurence. Služi za priročno ogrevanje, prezračevanje in hlajenje nove hiše v...

baner naročilo revije sept23
 
ponudniki toplotnih

S klikom na posamično podjetje dostopate do tehničnih karakteristik ponudnikov TOPLOTNIH ČRPALK zrak – voda

fotovoltaicne-elektrarne
Posodobljen akcijski načrt OVE za sončne elektrarne predvideva cca. 10% rast letno. Do leta 2020 naj bi dodatno inštalirali 161 MW sončnih elektrarn. S sprejetjem Uredbe o samooskrbi…
ogrevanje
Toplotne črpalke prestrezajo energijo zemlje, zraka ali vode. Ob primerjavi sistemov za toplotne črpalke lahko kljub višjim stroškom investicije…
pasivna-hisa
Za ogrevanje, hlajenje, pripravo tople vode, klimatizacijo in razsvetljavo v pasivni ali skoraj nič - energijski hiši potrebujejo tako malo energije…
Gradnja in obnove
DOBRA PRAKSA GRADNJA in OBNOVE
Do leta 2020 naj bi po evropskih smernicah, ki jim sledi tudi Slovenija, razvoj gradnje energijsko učinkovitih stavb dosegel nivo skoraj nič – energijske hiše.