Peči na pelete slovenskega proizvajalca Biodom

Oglasno sporočilo

Predstavljamo odlične peči na pelete in kaminsko peč na pelete slovenskega proizvajalca Biodom.

Slovenski proizvajalec je na osnovi dolgoletnih investicij v razvoj ogrevalnih sistemov na lesno biomaso ter praktičnih izkušenj iz terena, razvil širok izbor modernih in ekoloških peletnih kotlov, ki nudijo trajno udobje in nizke stroške ogrevanja. V nadaljevanju predstavljamo izbor treh peči na pelete, ki se po naših izkušnjah največ prodajajo.

 

Peč na pelete Biodom 27 C5 Valter

Peč na pelete Biodom 27 C5 Valter je tehnološko inovativnen kotel za centralno ogrevanje objektov do 450 m2 ogrevalne površine. Kotel z močjo do 30,8 kW krasi kvalitetna izdelava, sodobno oblikovana zunanjost, prilagodljivost ter zanesljivo delovanje.

 

Peč na pelete biodom 27Peč na pelete Biodom 27 C5 Valter predstavlja modern in ekološki način ogrevanja z uporabo lesnih pelet. Primeren je za centralno ogrevanje objektov do 450 m2 ogrevalne površine.

 

Ta peč na pelete prepriča z varčno zasnovo delovanja z naprednim krmiljenjem. Napredna krmilna tehnologija BioLogic namreč nadzira številne parametre, ki so pomembni za optimalno delovanje kotla: podtlak in temperaturo v kurišču, pretok zraka, njegovo gostoto in temperaturo, temperaturo dimnih plinov in podobno. Vsi peči na pelete Biodom kontrolirajo gorenje z dvema ventilatorjema. Prvi zagotavlja pravilen podtlak v izgorevalni komori, drugi pa dovaja natančno količino zraka v gorilnik. Elektronika med drugim nadzira vlek. Kotel se namreč samodejno ustavi, če zazna nepravilen vlek. S samodejnim prilaganjem vseh naštetih parametrov je zagotovljeno optimalno zgorevanje peletov in s tem optimalno delovanje kotla, z visokim 92-odstotnim izkoristkom. Krmilna elektronika tudi samodejno prepoznava kakovost peletov – če so ti slabše kakovosti, jih bo kotel porabil več, izkoristek pa ostal enak, ob majhnem izpustu škodljivih plinov.

V zgornjem delu peči je integriran tedenski 180 kg silos pelet. V kotlu pa so tovarniško vgrajene že visoko učinkovita obtočna črpalka, hidravlična kretnica in varnostni ventil.


baner lesna biomasa kotli


Je investicija v peč na pelete smiselna?

Po lanskem turbolentnem letu, ko so cene pelet poletele v nebo, so se uporabniki peletnih peči začeli spraševati, ali je ogrevanje s peleti še racionalno. Pred krizo je bila tona pelet dobavljiva za 250 – 300 EUR. Sredi lanskega poletja so se cene pelet gibale med 600 in 700 EUR za tono. Ogrevanje s peleti je v določenih obdobjih postalo celo dražje kot ogrevanje s kurilnim oljem.

Na tako velik dvig cen je poleg energetske krize zaradi Ruske agresije v Ukrajini vplivala tudi prepoved izvoza pelet iz BIH in Srbije, ki sta bili eni največjih dobaviteljic pelet v Slovenijo.

Zaradi prepovedi izvoza so v težavah tako slovenski trgovci, ki so v poletnih mesecih plačali avanse za pelete, dobave pa ni bilo, kot tudi proizvajalci v teh dveh državah. Bosanski proizvajalci pelet so proti vladi v Sarajevu že sprožili tožbo zaradi škode, povzročene zaradi prepovedi izvoza. Slovenskim trgovcem, ki so lani plačali pelete v naprej, je poskušalo pomagati tudi slovensko gospodarsko ministrstvo, vendar uspeha zaenkrat ni bilo.

 

Peci na pelete sistem ogrevanja

Kaj lahko pričakujemo v prihodnje? Srbska vlada je koncem leta 2022 že sprejela odlok o ponovnem dovoljenju izvoza pelet, ki bo začel veljati od 31.1.2023. O podobnem ukrapu se šušlja tudi v BIH, vendar karkoli uradnega za zdaj še ni bilo.

Cene pelet so se v Sloveniji medtem že nekoliko znižale. Trenutno (januar 2023) je tona pelet dobavljiva za okrog 500 EUR/t. Na nižje cene pelet je predvem vplivalo toplo vreme v začetku kurilne sezone in posledično manjše povpraševanje po peletih. To se manjše tudi zaradi številnih gospodinstev, ki so se zaradi lanskih težav z dobavo pelet in visokih cen, odločila najti alternativo kotlu na pelete.

Ko se bo ponovno sprostil uvoz pelet iz BIH in Srbije, se pričakuje dodatno znižanje cen. Kakšne bodo cene pelet v prihodnje, je težko napovedovati. Nekateri strokovnjaki so mnenja, da se bodo ustalile okrog 400 EUR/t. Takrat bo tudi investicija v peč na pelete ponovno smiselna.


Peč na pelete Biodom 21

Biodom 21 je pomanjšana različica zgoraj opisanega kotla Biodom 27 C5 Valter, prilagojena za centralno ogrevanje varčnih hiš, kjer ni potrebe po visokih ogrevalnih močeh. S pomočjo zalogovnika pa lahko ogreva tudi klasične hiše do 300 m2.

Prav tako, kot njegov večji brat, je to sistem z avtomatskim vžigom in dodajanjem pelet. Tehnologija BioLogic omogoča njegovo samodejno prilagajanje spreminjajočim pogojem delovanja in s tem dosego optimalnih izkoristkov in stabilno delovanje skozi leta uporabe. Kotel samodejno prepoznava kvaliteto peletov, prilagaja moči ter ponovno vzpostavi delovanje ob izpadu električne energije. Dosega nizke emisije dimnih plinov. Dnevno – tedenski 145 kg silos pelet je integriran v zgornjem delu kotla. Upravljanje kotla je jasno in enostavno.

 

Pec na pelete biodom 21Manjši brat kotla Biodom 27 C5 Valter, izdelan za centralno ogrevanje varčnih hiš, kjer ni potrebe po visokih ogrevalnih močeh.


Toplovodna kaminska peč Biodom H20/H25

Toplovodna kaminska peč Biodom H20/H25 združuje toploto klasične kaminske peči ter centralnega kotla na pelete. Namenjena je ogrevanju sanitarne vode in ogrevanju stanovanjskih in poslovnih prostorov. Omogoča dopolnitev obstoječemu sistemu ogrevanja ali pa uporabo peči kot edini vir toplote, ki dopolnjuje domačnost ustvarjeno z izbranim pohištvom.

 

kaminska peč biodom H25Toplovodne kaminske peči Biodom H20/H25 krasi ličen izgled, tehnologija BioLogic, udobje, ki ga zagotavlja 45 kg velik zalogovnik na pelete ter zanesljivost delovanja. Kaminske peči omogočajo ogrevanje prostorov ter sanitarne vode s pogledom na plamen v prostoru. 

 

Modern design, tehnologija BioLogic, udobje, ki ga zagotavlja 45 kg velik zalogovnik na pelete, zanesljivost delovanja ter prihranki pri letnih stroških ogrevanja so nekatere od pozitivnih lastnosti, ki prepričajo uporabnika. Toplovodna kaminska peč H20/H25 je edina na trgu s hermetično zaprto izgorevalno komoro ter sistemom dveh ventilatorjev za kontroliranje gorenja. Upravljanje kaminske peči Biodom H20/25 je popolnoma avtomatizirano, zaradi česar dosega visok izkoristek izgorevanja ter nizke emisije dimnih plinov. Sodobna programska oprema, samodejni vžig ter tedenska nastavitev programske ure omogočajo nastavitve in regulacijo glede na želje in potrebe uporabnika. Tovarniško je v peči že vgrajena visoko učinkovita obtočna črpalka z nepovratno loputo, raztezna posoda in varnostni ventil. Upravljanje kaminske peči je enostavno, prav tako njeno vzdrževanje.

 

baner kamini

Kontaktirajte ponudnika

"*" indicates required fields

 

Več iz teme:

POVEZANI ČLANKI