Kamin na pelete

Aljoša: Imamo novogradnjo 160 m2, stene siporex 40 cm, z 8-10 cm izolacije iz stiropora, okna PVC, 5 komorna – U1.1 W/m2K, izolacija mansarde 43 cm. V vseh prostorih talno ogrevanje, načrtujemo vgradnjo zalogovnika toplote 1000 l z vgrajenim bojlerjem tople vode. Ogrevanje s kaminom na pelete, na strehi pa sončni kolektorji. Zanima me moč kamina, proizvajalec in tip ter potrebno število kolektorjev za 4 člansko družino in gretje.

Aljoša: Imamo novogradnjo 160 m2, stene siporex 40 cm, z 8-10 cm izolacije iz stiropora, okna PVC, 5 komorna – U1.1 W/m2K,  izolacija mansarde 43 cm. V vseh prostorih talno ogrevanje, načrtujemo vgradnjo zalogovnika toplote 1000 l z vgrajenim bojlerjem tople vode. Ogrevanje s kaminom na pelete, na strehi pa sončni kolektorji. Zanima me moč kamina, proizvajalec in tip ter potrebno število kolektorjev za 4 člansko družino in gretje.

 

Odgovor: Gradite zelo varčno hišo v kateri boste za ogrevanje porabili res malo energije – (toplotni tok skozi mansardno steno 2W/m2, skozi zunanjo pa 4,2 w/m2). Če vam jo bo uspelo še dobro zatesniti ter gradbene detajle in stike izvesti strokovno in brez toplotnih mostov, se bo stavba približala pasivnemu standardu. Talno ogrevanje in kamin na pelete sta odlična rešitev, le da mora kamin zrak za zgorevanje zajemati po cevi iz okolice stavbe. Za ogrevanje vode za štiričlansko družino zadostuje toplotno izoliran 300 litrski kombiniran hranilnik toplote in 6 do 9 m2 kolektorjev. Ob normalni porabi bo zaloga vode zadostovala za dva dni. Za določitev velikosti ali tipa peči in površine kolektorjev za ogrevanje stavbe pa bo potrebno najprej izdelati izračun toplotnih potreb, ter se nato odločiti, koliko potreb stavbe želite pokriti s soncem. O končni površini kolektorjev odloča investitor, saj je odvisna od več faktorjev.

Več iz teme:

POVEZANI ČLANKI

SORODNE VSEBINE