Titan – talno, stensko ogrevanje

Velika učinkovitost, kratek čas polaganjaPri adaptacijah starih zgradb se pogosto pojavijo potrebe po vgradnji talnega ali stenskega ogrevanja, saj se običajno investitorji odločijo za vgradnjo ogrevalnega sistema, ki bi deloval najbolj učinkovito in tudi najbolj varčno. Nemalokrat pa se ob takšni odločitvi pojavijo težave z razpoložljivo višino tal, ki je potrebna za zadostno toplotno izolacijo in vgradnjo talnega ogrevanja, in pa problemom maksimalno še dovoljene obremenitve talne konstrukcije (npr.: pri lesenih medetažnih konstrukcijah).

Suhomontažni sistem ploskovnega ogrevanja Uponor


Velika učinkovitost, kratek čas polaganja

Pri adaptacijah starih zgradb se pogosto pojavijo potrebe po vgradnji talnega ali stenskega ogrevanja, saj se običajno investitorji odločijo za vgradnjo ogrevalnega sistema, ki bi deloval najbolj učinkovito in tudi najbolj varčno. Nemalokrat pa se ob takšni odločitvi pojavijo težave z razpoložljivo višino tal, ki je potrebna za zadostno toplotno izolacijo in vgradnjo talnega ogrevanja, in pa problemom maksimalno še dovoljene obremenitve talne konstrukcije (npr.: pri lesenih medetažnih konstrukcijah).

 

titan_talno1
Primerno tudi za stensko ogrevanje
titan_talno3
Uponor suhomontažne plošče s sevalnimi pločevinami
titan_talno2
Shematski prikaz sestave tal


Ena od rešitev omenjenih težav je Uponorjev sistem suhomontažnega talnega ogrevanja, ki omogoča hitro in čisto vgradnjo s pomočjo posebnih suhomontažnih talnih plošč. S tem je zagotovljena takojšnja vselitev (tal ni potrebno sušiti pred vgradnjo zaključnih talnih oblog).

 

Trije prefinjeni elementi

Uponor sistem suhomontažnega talnega ogrevanja je sestavljen iz treh elementov: suhomontažne plošče, sevalne pločevine in ogrevalnih cevi. V kombinaciji s suhomontažnimi talnimi ploščami (npr. Fermacell, Knauf, …) se doseže zelo majhna statična obremenitev (samo 25 kg/m2). To predstavlja pomembno prednost pri vgradnji tega sistema na lesene konstrukcije (lesene hiše). Sama sestava tal zagotavlja odlične pogoje za hitro regulacijo temperature (hiter odzivni čas).

 

Suhomontažne plošče za vsakršno podlago

Integrirani utori na suhomontažni plošči se popolnoma prilegajo sevalni pločevini in Uponor ogrevalnim cevem. Suhomontažno ploščo je potrebno enostavno položiti na tla, katera morajo biti poravnana, in, če je potrebno, tudi dodatno toplotno izolirana. V tako položene plošče je potrebno vstaviti sevalno pločevino tam, kjer so predvidene ogrevalne cevi. Na koncu vgraditi Uponor ogrevalne cevi (MLCP 14×2 mm ali PE-Xa 14×2 mm).

 

Razmak med cevmi je odvisen od ogrevalnih zahtev in je lahko 150 mm, 225 mm ali 300 mm. Med Uponor suhomontažno ploščo in suhomontažno talno ploščo je potrebno vgraditi PE folijo debeline min. 0,2mm.

 

Vgradna višina

Pri modernizaciji stare zgradbe ali tudi gradnji nove zgradbe je konstrukcijska vgradna višina sistema talnega ogrevanja izredno pomembna. Uponor sistem suhomontažnega talnega ogrevanja je najtanjši suhomontažni sistem vgradnje talnega ogrevanja saj znaša minimalna vgradna višina samo 50 mm. Pri novih zgradbah se bo vgradna višina povečala med 56 mm in 65 mm, kar je odvisno od specifičnih zahtev po dodatni udarno-zvočni izolaciji.

 

Prednosti:

o  nizka vgradna višina tal: od 50 mm

o  kratek čas vgradnje in takoj pohoden, če se kombinira s suhomontažnimi talnimi ploščami

o  minimalna statična teža: 25 kg/m2 s suhomontažnimi talnimi ploščami in 61 kg/m2 s cementnim estrihom KB 650

o  primerno za univerzalno uporabo suhomontažnih plošč

o  hiter odzivni čas z majhno akumulacijo

o  popolna svoboda pri postavljanju opreme in pohištva, ni vidnih radiatorjev, ki ovirajo kreativnost pri projektiranju

o  toplotna oddaja preko velike površine omogoča nižjo temperaturo zraka za 1-2°C v primerjavi s konvencionalnimi radiatorji

o  manjši pretok prahu, kar pomeni zmanjšanje potreb po čiščenju

 

Poleg navedenega nudi Uponor široko paleto proizvodov za sistem vodovoda, radiatorskega ogrevanja in ploskovnega ogrevanja. Za detajlne informacije kontaktirajte podjetje TITAN d.d., ki je uradni zastopnik f. Uponor v Sloveniji.

Več iz teme:

POVEZANI ČLANKI

SORODNE VSEBINE