Zakaj je nujno vgraditi prezračevanje z rekuperacijo?

Zakaj je nujno vgraditi prezračevanje z rekuperacijo

Prezračevanje z rekuperacijo pomeni stalno in s tem idealno izmenjavo zraka, ob zelo majhnih toplotnih izgubah. Zrak iz prostora v rekuperatorju potuje preko ploščnega izmenjevalca iz aluminija ali drugih umetnih mas,  kjer poteka oddaja toplote dovodnemu svežemu zraku.

 

Zrak se zaradi tega procesa v prostoru popolnoma zamenja in se ne meša z odpadnim. Sveži ogreti zrak se nato dovaja v »čiste« bivalne prostore, kjer ga najbolj potrebujemo (spalnica, otroške sobe, dnevna soba, kabinet) in odvaja iz »umazanih« prostorov (kopalnica, kuhinja, shramba, pralnica ter ostali pomožni prostori).

Izmenjava zraka naj bi dosegla maksimalno 0,8 celotnega volumna hiše na uro, v praksi je pa potreba izmenjava med 0,3 do 0,5 volumna hiše na uro, kar dejansko pomeni da se zrak v 2-3 urah v celoti zamenja.

 

Glavne dileme za prezračevalni sistem z rekuperacijo

Ena od večjih skrbi investitorja, ko se odloča za prezračevalni sistem so prah in posledično bakterije v prezračevalnem sistemu. Večina prezračevalnih naprav vsebuje filtre za cvetni prah, ki so zelo visoke kvalitete in praktično prefiltrirajo vse trde delce. Poleg raznih predfiltrov v sistem praktično ne pošljemo nobenega prahu, torej tudi ni možnosti za razvoj plesni. Poleg tega je potrebno uporabiti antistatične in antibakterijske cevi, ki preprečujejo razvoj mikroorganizmov na sami steni cevi. Je pa seveda potrebna redna menjava filtrov.

 

klivent stenski prezračevalnik in rekuperator Helios

Stenski prezračevalnik in rekuperator Helios KWL meri samo 60 x 60 cm

 

Cena za prezračevalni sistem

Če hočemo narediti energetsko učinkovit objekt, moramo vanj vgraditi centralno prezračevanje z rekuperacijo. V večstanovanjskih objektih, kjer so bivalne enote manjše, lahko vgradimo lokalni rekuperator, ki zadostuje z en prostor, z kapaciteto 60 m3/h. Strošek za prezračevalni sistem z rekuperacijo v večstanovanjski enoti znaša od 3.000 do 4.500 EUR, za kar lahko investitor pridobi nepovratna sredstva Eko sklada v višini 25% oz. 50% investicije, seveda pa mora naprava ustrezati pogojem, ki jih predpisujejo.

 

Več na

Več iz teme:

POVEZANI ČLANKI