Zamrzovalnik je sestavni del večine sodobnih domov. V njem shranjujemo živila na daljši rok. S tem jim podaljšujemo rok uporabnosti, odvisno od živila in temperature. Izbira zamrzovalnikov na trgu je velika. Običajno izberemo takšnega, ki ustreza našim potrebam in finančnim zmožnostim.
V Evropi je uveljavljeno označevanje zamrzovalnikov z zvezdicami (sistem velja tudi za zamrzovalnike, ki so sestavni del hladilnikov):
- ena zvezdica (*) – najnižja temperatura je -6 stopinj Celzija; shranjujemo lahko predhodno zamrznjena živila do enega tedna;
- dve zvezdici (**) – najnižja temperatura je -12 stopinj Celzija; shranjujemo lahko predhodno zamrznjena živila do enega meseca;
- tri zvezdice (***) – najnižja temperatura je -18 stopinj Celzija; shranjujemo lahko predhodno zamrznjena živila od 3 do 12 mesecev;
- štiri zvezdice (*/***) – najnižja temperatura je -18 stopinj Celzija; shranjujemo lahko predhodno zamrznjena živila od 3 do 12 mesecev, z uporabo funkcije neprekinjenega delovanja lahko zamrzujemo tudi sveža živila (temperatura se zniža do -26 stopinj Celzija).
Ob nepravilni uporabi lahko zamrzovalnik porabi veliko energije…