Avstralija z zavezujočim 20-odstotnim ciljem za obnovljive vire energije

Canberra, 20. avgusta (STA) – Avstralski parlament je danes sprejel zakon, ki vsebuje zavezujoč cilj, da bo Avstralija do leta 2020 dvajset odstotkov električne energije pridobivala iz obnovljivih virov energije. S tem je Avstralija sprejela enako zavezo kot Evropska unija in močno povečala ambicije na tem področju, poroča ameriška tiskovna agencija AP. Trenutno Avstralija iz obnovljivih virov energije pridobiva okoli osem odstotkov električne energije, predhodna avstralska vlada pod vodstvom Johna Howarda, ki je veljala za skeptično do boja proti podnebnim spremembam in zmanjše …

Canberra, 20. avgusta (STA) – Avstralski parlament je danes sprejel zakon, ki vsebuje zavezujoč cilj, da bo Avstralija do leta 2020 dvajset odstotkov električne energije pridobivala iz obnovljivih virov energije. S tem je Avstralija sprejela enako zavezo kot Evropska unija in močno povečala ambicije na tem področju, poroča ameriška tiskovna agencija AP.

 

Trenutno Avstralija iz obnovljivih virov energije pridobiva okoli osem odstotkov električne energije, predhodna avstralska vlada pod vodstvom Johna Howarda, ki je veljala za skeptično do boja proti podnebnim spremembam in zmanjševanja deleža fosilnih goriv v energetski mešanici države, pa si je v tem časovnem obdobju zastavila le petodstotni cilj uporabe obnovljivih virov energije.

 

Avstralska laburistična vlada pod vodstvom Kevina Rudda je o podpori zakonu v sredo dosegla dogovor z največjo opozicijsko liberalno stranko, ki je pred tem več kot 11 let vodila državo. Liberalci so namreč poudarili, da so uspeli v zakon v medstrankarskem usklajevanju vnesti okoli 80 odstotkov svojih zahtev.

 

Med drugim tako zakon sedaj predvideva povečanje državne pomoči velikim industrijskim porabnikom elektrike in vnaša varovalke za zaščito močnega avstralskega premogovništva.

 

Vlada sicer poudarja, da bo v skladu z 20-odstotnim ciljem Avstralija ustvarila dovolj elektrike iz obnovljivih virov za zadostitev potreb vseh gospodinjstev v državi. S tem se dežela tam spodaj pridružuje tudi EU, ki se je marca 2007 med drugim zavezala, da bo do leta 2020 delež obnovljivih virov povečala na 20 odstotkov, konec lanskega leta pa je to operacionalizirala tudi v obliki podnebno-energetskega zakonodajnega svežnja.

 

Okoljske organizacije zakon pozdravljajo in poudarjajo, da gre za prvo konkretno zakonodajo v okviru boja proti podnebnim spremembam. Pojavljajo pa se tudi glasovi, da bi moral biti zavezujoči cilj 30-odstoten, obenem pa nekateri opozarjajo, da bodo veliki porabniki zaradi subvencij nosili veliko manjše breme prilagoditve kot gospodinjstva in mala ter srednja podjetja.

 

Kritiki opozarjajo tudi, da bo zakonodaja povzročila dvig cen elektrike, če je ne bo spremljalo znižanje izpustov toplogrednih plinov. Minister za podnebne spremembe Penny Wong je tako opozoril, da se bodo izpusti tudi ob uresničitvi 20-odstotnega cilja pri obnovljivih virih energije do leta 2020 povečali za 20 odstotkov.

 

Avstralski senat je minuli četrtek zavrnil predlog nove zakonodaje, ki bi vpeljala ambiciozno shemo trgovanja z izpusti toplogrednih plinov in jih v naslednjih desetih letih zmanjšala za vsaj pet odstotkov. Avstralija sicer proizvede največjo količino toplogrednih emisij na prebivalca na svetu.


Vir: http://www.sta.si/vest.php?s=s&id=1419494

Več iz teme:

POVEZANI ČLANKI