Inženirji v Mariboru o energetsko učinkoviti gradnji

Inženirska zbornica Slovenije danes v Mariboru organizira 9. dan inženirjev, na katerem udeleženci razpravljajo o energetsko učinkoviti gradnji. Gre za aktualno problematiko, poudarjajo na zbornici, kjer si prizadevajo za spremembe dosedanje gradbene prakse. Ob zaključku srečanja bodo podelili nagrade za inženirske dosežke.“V Sloveniji se je do nedavnega zelo malo govorilo o energetsko učinkoviti gradnji, čeprav je večina obstoječih stavb energetsko potratnih, varčevanje z energijo in ohranjanje toplote pa je za vsako stavbo in gospodinjstvo izredno pomembno. Če želimo bistveno zmanjšati porabo energije in povečati delež uporabe obnovljivih virov energije, so stavbe z več kot 40-odstotnim deležem skupne porabe energije velik izziv in priložnost,” je v zvezi z današnjim srečanjem dejal predsednik zbornice Črtomir Remec.

Maribor, 14. oktobra (STA) – Inženirska zbornica Slovenije danes v Mariboru organizira 9. dan inženirjev, na katerem udeleženci razpravljajo o energetsko učinkoviti gradnji. Gre za aktualno problematiko, poudarjajo na zbornici, kjer si prizadevajo za spremembe dosedanje gradbene prakse. Ob zaključku srečanja bodo podelili nagrade za inženirske dosežke.

 

"V Sloveniji se je do nedavnega zelo malo govorilo o energetsko učinkoviti gradnji, čeprav je večina obstoječih stavb energetsko potratnih, varčevanje z energijo in ohranjanje toplote pa je za vsako stavbo in gospodinjstvo izredno pomembno. Če želimo bistveno zmanjšati porabo energije in povečati delež uporabe obnovljivih virov energije, so stavbe z več kot 40-odstotnim deležem skupne porabe energije velik izziv in priložnost," je v zvezi z današnjim srečanjem dejal predsednik zbornice Črtomir Remec.

 

Po podatkih Evropske komisije raba energije v stavbah predstavlja okoli 40 odstotkov porabe celotne končne energije v EU. Večino te energije se porablja za zagotavljanje ustreznih bivalnih in delovnih pogojev ter pripravo tople vode v objektih. Nekatere ocene kažejo, da bi bilo mogoče v stavbah z ustreznimi ukrepi prihraniti tudi do 22 odstotkov energije. Med te ukrepe spadajo energetsko učinkovitejši sistemi za prezračevanje, hlajenje, ogrevanje, pripravo tople vode in razsvetljavo prostorov ter izkoriščanje obnovljivih virov energije v stavbah, so sporočili iz Inženirske zbornice Slovenije (IZS).

 

Na zbornici ob razpravi o energetsko učinkoviti gradnji poudarjajo nujnost, da si vsi, ki sodelujejo v gradbenem procesu, prizadevajo za spreminjanje gradbene kulture za hitrejšo, cenejšo in varčnejšo gradnjo. "Ta bo pripomogla k večji gospodarski rasti ter zagotavljala zdravo in energetsko učinkovito bivalno okolje," meni Remec in poudarja pomen ozaveščanja investitorjev in projektantov o tem, medtem ko za gradbeno zakonodajo pravi, da je daleč od tistega, kar bi si stroka in uporabniki želeli.

 

IZS bo v okviru današnjega Dneva inženirjev že osmič zapored podelila nagrade IZS za izjemne inženirske dosežke oziroma več izjemnih dosežkov v nekem časovnem obdobju. Nagrade bosta prejela Angelo Žigon za projektiranje Predora Šentvid in Robert Turkalj za načrtovanje in vodenje projekta izgradnje objekta Razvojni center biofarmacevtike.

 

Prav tako bodo nagrajeni Milivoj Kodrič za več inženirskih dosežkov na področju procesne industrije, energetike, infrastrukturnih in javnih objektov v zadnjih desetih letih, Iztok Slatinšek za dosežke na področju razvoja in uvajanje novih tehnologij pri izvajanju hidrografskih meritev na rekah in inženirskih objektih ter Jurij Božič za dosežke na področju razvoja in uvajanja sodobne inženirske prakse elektro instalacij v eksplozijsko ogrožena okolja.

 

Na srečanju, ki ga spremlja okoli 290 inženirjev, bodo predstavili Priročnik o projektiranju gradbenih konstrukcij po Evrokod standardih. Kot navajajo na zbornici, so prva inženirska zbornica v EU, ki je izdala omenjene standarde.


Vir: http://www.sta.si/vest.php?s=s&id=1437058

Več iz teme:

POVEZANI ČLANKI