Krizi podlegel tudi CO2

London, 21. septembra (STA) – Svetovni finančni in gospodarski krizi so podlegle tudi emisije toplogrednih plinov. Zmanjšanje emisij je odločna priložnost, da svet konča na fosilnih gorivih zasnovano rast, navaja Mednarodna agencija za energijo (IEA). V letu 2008 je bil padec emisij ogljikovega dioksida (CO2), ki predstavlja levji delež med toplogrednimi plini, najbolj izrazit v zadnjih 40 letih in presega tistega iz leta 1981, ko se je svet prav tako soočal z gospodarsko krizo, ugotovitve IEA po poročanju francoske tiskovne agencije AFP povzema Financial Times. "Soočam …

London, 21. septembra (STA) – Svetovni finančni in gospodarski krizi so podlegle tudi emisije toplogrednih plinov. Zmanjšanje emisij je odločna priložnost, da svet konča na fosilnih gorivih zasnovano rast, navaja Mednarodna agencija za energijo (IEA).

 

V letu 2008 je bil padec emisij ogljikovega dioksida (CO2), ki predstavlja levji delež med toplogrednimi plini, najbolj izrazit v zadnjih 40 letih in presega tistega iz leta 1981, ko se je svet prav tako soočal z gospodarsko krizo, ugotovitve IEA po poročanju francoske tiskovne agencije AFP povzema Financial Times.

 

"Soočamo se s povsem novimi razmerami, ki jih krojijo spremembe povpraševanja po energetskih virih in prenosih številnih investicij v energetiko, ki temeljijo na fosilnih gorivih" je poudaril vodilni ekonomist pri IEA Fatih Birol. Kot je dodal, je zdaj idealna priložnost za podpis ustreznega dogovora na mednarodni podnebni konferenci v Koebenhavnu decembra letos.

 

Na srečanju v Koebenhavnu, ki bo potekalo od 7. do 18. decembra, naj bi dosegli dogovor o zavezah glede omejevanja toplogrednih plinov po izteku Kjotskega protokola januarja 2013.


Vir: http://www.sta.si/vest.php?s=s&id=1428826

Več iz teme:

POVEZANI ČLANKI