Objavljen osnutek akcijskega načrta za obnovljivo energijo

– Ministrstvo za gospodarstvo je objavilo prvi osnutek nacionalnega akcijskega načrta za obnovljive vire energije za obdobje od leta 2010 do 2020 in ga s tem dalo v javno obravnavo. Kot so ob tem danes sporočili z ministrstva, mora Slovenija omenjeni akcijski načrt do 30. junija letos predložiti Evropski komisiji.Minister za gospodarstvo Matej Lahovnik je sicer danes ob odprtju štirih specializiranih sejmov za energetsko učinkovitost in trajnost bivanja v Celju dejal, da v naslednjih 30 dneh pričakujejo številne pobude in predloge, vlada pa naj bi načrt obravnavala konec junija.V načrtu je določen nacionalni cilj doseganja najmanj 25-odstotnega deleža energije iz obnovljivih virov v končni bruto porabi energije v letu 2020, poleg tega so predvideni ukrepi za doseganje omenjenega cilja.Kot pojasnjujejo na ministrstvu, evropski predpisi o spodbujanju uporabe energije iz obnovljivih virov določajo, da mora vsaka država članica sprejeti nacionalni akcijski načrt za obnovljive vire energije za obdobje 2010-2020.V teh načrtih je treba določiti letne nacionalne cilje držav članic za deleže energije iz obnovljivih virov, porabljene v prometu, elektroenergetiki ter za ogrevanje in hlajenje v letu 2020 ter predvidene ukrepe, s katerimi bodo države članice dosegle predpisani cilj v letu 2020.

Ljubljana, 18. maja (STA) – Ministrstvo za gospodarstvo je objavilo prvi osnutek nacionalnega akcijskega načrta za obnovljive vire energije za obdobje od leta 2010 do 2020 in ga s tem dalo v javno obravnavo. Kot so ob tem danes sporočili z ministrstva, mora Slovenija omenjeni akcijski načrt do 30. junija letos predložiti Evropski komisiji.

 

Minister za gospodarstvo Matej Lahovnik je sicer danes ob odprtju štirih specializiranih sejmov za energetsko učinkovitost in trajnost bivanja v Celju dejal, da v naslednjih 30 dneh pričakujejo številne pobude in predloge, vlada pa naj bi načrt obravnavala konec junija.

 

V načrtu je določen nacionalni cilj doseganja najmanj 25-odstotnega deleža energije iz obnovljivih virov v končni bruto porabi energije v letu 2020, poleg tega so predvideni ukrepi za doseganje omenjenega cilja.

 

Kot pojasnjujejo na ministrstvu, evropski predpisi o spodbujanju uporabe energije iz obnovljivih virov določajo, da mora vsaka država članica sprejeti nacionalni akcijski načrt za obnovljive vire energije za obdobje 2010-2020….

 


Celoten članek: http://www.sta.si/vest.php?s=s&id=1514327

Več iz teme:

POVEZANI ČLANKI