V Vrenski Gorci največja fotonapetostna elektrarna v Sloveniji

Kozje, 15. avgusta (STA) – V Vrenski Gorci na območju Kozjanskega parka je na hektarju nekdaj zaraščenega zemljišča družinsko podjetje postavilo največjo sončno elektrarno v Sloveniji – malo fotonapetostno elektrarno Buče. Na leto naj bi proizvedla od 550.000 do 600.000 kilovatnih ur električne energije, kar je povprečno dovolj za 200 gospodinjstev. Elektrarno sta postavila zakonca Mirko in Branka Dobravc, ki sta lastnika podjetja Ekod, trenutna moč elektrarne pa je 420 kilovatov. Dobravčeva je za STA povedala, da je bila vrednost naložbe dva milijona evrov, 86 odstotkov teg …

Kozje, 15. avgusta (STA) – V Vrenski Gorci na območju Kozjanskega parka je na hektarju nekdaj zaraščenega zemljišča družinsko podjetje postavilo največjo sončno elektrarno v Sloveniji – malo fotonapetostno elektrarno Buče. Na leto naj bi proizvedla od 550.000 do 600.000 kilovatnih ur električne energije, kar je povprečno dovolj za 200 gospodinjstev.

 

Elektrarno sta postavila zakonca Mirko in Branka Dobravc, ki sta lastnika podjetja Ekod, trenutna moč elektrarne pa je 420 kilovatov. Dobravčeva je za STA povedala, da je bila vrednost naložbe dva milijona evrov, 86 odstotkov tega denarja pa so pridobili iz slovenskega ekološkega sklada. Naložba naj bi se povrnila v 12 letih.

 

Gradnja sončne elektrarne se je pričela aprila letos, sredi julija je začela poskusno obratovali, obratovalno dovoljenje pa sta zakonca Dobravc pridobila v začetku avgusta letos. Po besedah Dobravčeve vso proizvedeno energijo prodajo v omrežje, moč elektrarne pa bodo jeseni z dodatnimi paneli povečali na 530 kilovatov.

 

Ker je bila sončna elektrarna postavljena na kmetijski površini in je košnja trave pod paneli otežena, sta se zakonca Dobravc odločila, da se bo od jeseni naprej pod elektrarno pasla drobnica, ki naj bi jo elektrarna ne motila.

 

Sicer pa bosta zakonca Dobravc sončne elektrarne ponujala "na ključ", vsem tistim, ki se zanimajo za postavitev sončnih elektrarn, pa sta pripravljena tudi svetovati pri pridobivanju soglasij na kmetijskih ali celo zavarovanih območij, kot je Kozjansko, ki sodi v Naturo 2000.


Vir: http://www.sta.si/vest.php?id=1417779

Več iz teme:

POVEZANI ČLANKI