Pritožbe soseda zaradi hrupa toplotne črpalke

Sosed se pritožuje zaradi hrupa naše toplotne črpalke zrak-voda, ki je oddaljena cca 20 m. Meritve so pokazale, da je hrup pri njegovi hiši 29dB.

Vprašanje bralke – hrup toplotne črpalke moti soseda:

Sosed se pritožuje zaradi hrupa toplotne črpalke zrak-voda, ki je oddaljena cca 20 m. Meritve so pokazale, da je hrup toplotne črpalke pri njegovi hiši 29dB. Kljub temu smo med toplotno črpalko in njegovo hišo postavili zvočno oviro (tervol) v višini 2 m in dolžini 4 m. Sosed se še vedno pritožuje. Na vaši spletni strani sem zasledila članekna temo “hrup toplotne črpalke“,  kjer avtor navaja učinkovit način, da se zmanjša moč oddajanja hrupa pri samem izvoru, a ga ne opiše bolj podrobno. Ali je možno dobiti kaj več informacij o tem?
Tina

Odgovor:

Na zmanjšanje hrupa na izvoru lahko vpliva investitor na več načinov. Osnova je izbira –  toplotna črpalka naj bo tiha. Pomembna je postavitev in orientacija toplotne črpalke, saj se hrup toplotne črpalke ne širi enako v vse smeri. Vpliva lahko tudi odbojna površina v dosegu toplotne črpalke: gladka tla in bližnje stene hrup odbijajo ali celo ojačijo, travna podlaga in odbojne plošče, ki obrnejo tok zraka, pa ga blažijo. Končno pa vpliva tudi oddaljenost toplotne črpalke. TČ je možno kot vsako drugo napravo tudi zasloniti s protihrupno pregrado, ki pa mora biti tako konstruirana, da ne zmanjša funkcionalnosti. 

zaščita za hrup toplotna crpalka

Pri hrupu so poleg zvoka, ki je lahko moteč, neprijeten ali dražeč, pomembne še druge lastnosti, predvsem jakost hrupa, frekvenčni spekter, poudarjeni toni in pojavnost. Se pa sprašujem, če je 29 dB pri sosedovi hiši res tisti nivo hrupa, ki je moteč. V orientacijo: značilna raven hrupa v spalnici je med 35 in 40 dB(A), zato ocenjujem, da je hrup 29 dB na sosedovi fasadi zanemarljiv. Konkreten nasvet o zmanjšanju nivoja hrupa poiščite pri proizvajalcu vaše TČ ali pa pri izvajalcu, ki se ukvarja z izvajanjem ukrepov varstva pred hrupom.

baner toplotne crpalke

Geotermalne toplotne črpalke z geosondo zemlja – voda, ali sistem voda – voda, delujejo povsem brez hrupa, saj ne potrebujejo za marsikoga moteče zunanje enote. Ti sistemi toplotnih črpalk so sicer za investitorja za vsaj 50 % dražji v začetni fazi, vendar se v dobi delovanja izkaže, da je ekonomičnost veliko boljša od sistemov zrak – voda. Poleg nižjih stroškov obratovanja, ima geotermalna toplotna črpalka tudi veliko daljšo življenske dobo delovanja, okrog 30 let. Sama geosonda pa bo praktično preživela vsakega od nas.


toplotna crpalka BoschPreberite tudi:

Nova toplotna črpalka Bosch – še tišja od predhodnih modelov

Hrup toplotne črpalke je pri novem modelu toplotne črpalke Bosch Compress 7400i AW za okrog 20 odstotkov manjši od prejšnjih modelov. Prepriča tudi eleganten videz in velikost toplotne črpalke. Boschova toplotna črpalka Compress 7400i AW je idealna tako za ogrevanje novih hiš, kot tudi za energetsko sanirane obstoječe hiše. Kljub majhni nazivni močji v celoti pokrije potrebe tudi bolj zahtevnih stavb. Na izbiro sta modela z bojlerjem za sanitarnov vodo (5 in 7 kW) ali brez bojlerja. 

Več o toplotni črpalki Bosch lahko preberete TUKAJ.


Želite več informacij?

"*" indicates required fields

Več iz teme:

POVEZANI ČLANKI