Prodaja toplotnih črpalk v EU – cilj 2 milijona enot

Prodaja toplotnih črpalk se je po pandemiji spet povečala. Ocenjuje se, da bo skok rasti s 7 % med pandemijo narasel na prihodnjih 25 %.

Združenje EU na področju toplotnih črpalk, EHPA, v analizi ugotavlja, da se energetski prehod na učinkovite vire uspešno nadaljuje. Pandemija je zavrla rast prodaje toplotnih črpalk, lani pa se je hitrost prehoda spet povečala. Ocenjujejo, da bo skok rasti s 7 % med pandemijo narasel na prihodnjih 25 %. To do konca leta pomeni prodajo in vgradnjo novih 2 milijona enot.

 

Načrti se uresničujejo

Za doseganje podnebnih ciljev naj bi do leta 2030 vgradili več kot 50 milijonov novih toplotnih črpalk, ki so namenjene zlasti ogrevanju. Toplotne črpalke postajajo standardna rešitev v novogradnjah in zaželena zamenjava za fosilna ogrevanja v obstoječih stavbah. V taki predelavi je vse, kar želimo, razogljičenje ogrevanja, prihranki energije, poenostavljanje napeljav, izboljšanje bivalnega ugodja in povečana zanesljivost delovanja.


Prodaja toplotnih črpalk v 21 državah EU

prodaja toplotnih crpalk

Toplotna črpalka zmanjša porabo okolju škodljivih energentov


Ker je posledica naštetega elektrifikacija ogrevanja, pomeni prehod tudi dogradnjo električnega omrežja, uvajanje pametnega krmiljenja, povečanje prilagodljivosti in še večji vstop razpršenih virov elektrike, od vetra do fotovoltaike (sončne elektrarne). Pri tem je vsem jasno, da elektrika sicer ne more biti zastonj, vendar bo kot temeljni pogonski energent njena cena odločala o uspešnosti prehoda in bo morala biti pametno regulirana.

baner toplotne crpalke

Da bi to dosegli, so potrebne tudi ciljane subvencije, da se bo lahko večina Evropejcev preusmerila na čisto in nizkoogljično ogrevanje. V paketu potrebnih ukrepov je tudi uravnoteženje davkov za energijo. In končno, delo v sektorju toplotnih črpalk je priložnost za tiste, ki že delajo na tem področju, in druge, ki začenjajo svojo poslovno in delovno pot. Energetski prehod ne sme postati breme, ampak priložnost za vse.

Kontaktirajte ponudnika

"*" indicates required fields

 

Več iz teme:

POVEZANI ČLANKI