Sončna elektrarna za gospodinjstva, kljub lanskim zapletom s podeljevanjem subvencij in izdajo soglasij za priklop, še vedno predstavlja eno bolj donosnih naložb. Cena sončne elektrarne je zaradi prihrankov v celi življenjski dobi, ki znaša nekje 30 let, ter višjih cen elektrike, zelo privlačna. Sončna elektrarna prihrani že s prvim mesecem delovanja.

Leto 2022 je bilo za investitorje v sončne elektrarne manj stresno. Do začetka marca 2022 je na Eko sklad prispelo več vlog za subvencije za sončne elektrarne, kot celotno leto poprej. Predvidenih 15 milijonov evrov namenjenih za samooskrbo z električno energijo je tako zmanjkalo že pred koncem prvega četrtletja. Pri nekaterih upravljalcih omrežij so se pojavljali nerazumno dolgi roki za izdajo odločb o soglasju za priključitev sončne elektrarne v omrežje. Prav tako so se cene sončnih elektrarn v primerjavi s prejšnjim letom zvišale za okrog 20 odstotkov.

 

Sončna elektrarna cena

Rentabilnost sončnih elektrarn je v letu 2022 kljub zaprtju subvencij ostala visoka. Za primer; ob letni porabi gospodinjstva 11.000 kWh električne energije, znaša cena 11 kW sončne elektrarne okrog 14.000 € (z vključenim 9,5% DDV in brez dodeljene subvencije)Če upoštevamo trenutne cene elektrike za gospodinjstva, ki bodo do konca avgusta 2023 regulirane na okrog 0,17 EUR/kWh z vsemi dajatvami, se lahko odplačilna doba sončne elektrarne predvidi v 7 letih. Zaradi višjih cen elektrike, je tudi brez subvencije ostala odplačilna doba sončne približno enaka kot v letu 2021.

 

Sončna elektrarna je zaradi cene za široko rabo ena bolj donosnih naložb

Sončna elektrarna, kljub zapletom s podeljevanjem subvencij in izdajo soglasij za priklop, tudi v letu 2023 za gospodinjstva predstavlja še vedno eno bolj donosnih naložb. Cena sončne elektrarne je zaradi prihrankov v celi življenjski dobi, ta znaša nekje 30 let, ter višjih cen elektrike, zelo privlačna. Sončna elektrarna prihrani že s prvim mesecem delovanja, saj lahko za investicijo najamemo ugoden kredit. Odplačilna doba povprečno velike, 11 kW sončne elektrarne v letu 2023, glede na trenutno bruto ceno elektrike 0,17 EUR/kWh, tudi brez upoštevanje subvenicje ni daljša od 7 let. Cena takšne elektrarne znaša nekje 14.000 EUR, povprečno gospodinjstvo pa s sončno elektrarno prihrani nekje 150 EUR mesečno, oziroma nekje 1.800 EUR letno. V celi dobi delovanja 11 kW sončne elektrarne lahko prihranki povprečnega gospodinjstva znašajo preko 30.000 EUR.

V primeru dodatnih podražitev električne energije, ki se obetajo po 31.8.2023, po koncu vladne uredbe o regulaciji cen električne energije, ko bo cena elektrike ponovno prepuščena trgu, bodo ti izračuni še dodatno v prid sončnim elektrarnam.

 

 

V 2023 ponovno na voljo subvencije za sončne elektrarne

Zadnje dni leta 2022 je bil na Eko skladu objavljen javni poziv št. 104SUB-SO22, namenjen za nepovratne finančne spodbude – subvencije za sončne elektrarne ter sončne elektrarne s hranilnikom električne energije. Rezerviranih sredstev je na voljo 25 milijonov evrov. Za subvencijo bodo lahko zaprosili tudi tisti, ki so investicijo v sončne elektrarno opravili po 1.3.2022 in je sončna elektrarna že v obratovanju.

Višina nepovratnih sredstev za sončno elektrarno bo v letu 2023 znašala 50 EUR za 1 kW inštalirane nazivne električne moči sončne elektrarne, kar je za 130 EUR manj kot pri lanskem pozivu.

Novost je pri investicijah v sončne elektrarne v kombinaciji z baterijskim hranilnikom električne energije. Pri tovrstnih naložbah bo višina subvencije 500 EUR za 1 kW inštalirane nazivne električne moči skupaj s hranilnikom.

Pri obeh naložbah je višina nepovratnih sredstev omejena na 25 % upravičenih stroškov investicije.

 soncna elektrarna z baterijo subvencije

soncna elektrarna subvencije

Razmerje cena - donos sončna elektrarna v 2023, poglejmo primer

Zanima nas cena in kakšen donos ima 11 kW sončna elektrarna, koliko gospodinjstvo prihrani v primeru, da hišo ogreva toplotna črpalka?

S pomočjo svetovalcev www.moja-elektrarna.si smo pridobili podatke o donosu sončne elektrarne za obnovljeno starejšo hišo, ki jo ogreva toplotna črpalka. Cena sončne elektrarne ni predstavljala težave za financiranje, ker so račun za elektriko zamenjali s kreditom in prihranili že s prvim mesecem delovanja sončne elektrarne. Sončna elektrarna jim pokrije potrebe po elektriki za ogrevanje hiše in sanitarne vode, razsvetljavo, kuhanje, pranje, hlajenje, … na daljši rok pa jim bo pridelala rento v vrednosti dveh manjših avtomobilov.

 

Koliko električne energije porabi gospodinjstvo, če hišo ogreva toplotna črpalka?

Praksa kaže, da je po Sloveniji veliko energetsko obnovljenih hiš (150 m2, energijski razred C, toplotne potrebe do 60 kWh/m2, 4 družinski člani), v katerih so največkrat vgrajene toplotne črpalke zrak – voda. Te za ogrevanje in pripravo tople sanitarne vode porabijo nekje 5.000 kWh električne energije letno. Letni strošek ogrevanja - po ceni elektrike 0,17 EUR / kWh, znese okrog 850 EUR letno.

Ob dejstvu, da gre pri ogrevanju s toplotno črpalko predvsem za veliko udobje, stroški za vzdrževanje in dimnikarske storitve odpadejo, električno energijo pa si lahko s sončno elektrarno pridelamo sami, je tovrstna kombinacija - toplotna črpalka in sončna elektrarna v veliki prednosti pred ostalimi ogrevalnimi sistemi. 

 soncna elektrarna in toplotna crpalka

Kombinacija - sončna elektrarna in toplotna črpalka omogoča skoraj brezplačno ogrevanje in samooskrbo z elektriko. Investicija za povprečno veliko hišo, ki je energetsko sanirana (cca. 150 m2 ogrevalne površine) znese okrog 22.000 EUR, kar je primerljivo z vrednostjo nižje cenovnega avtomobila. 

 

Sončna elektrarna za tak primer gospodinjstva pridela 11.000 kW elektrike

Če k porabi elektrike za ogrevanje in sanitarno vodo (5000 kWh = 850 EUR) prištejemo še  6000 kWh porabe preostale električne energije za razsvetljavo, kuhanje, pranje, hlajenje v vrednosti 1020 EUR, lahko za povprečen primer gospodinjstva predvidimo cca. 11.000 kWh skupne letne porabe električne energije, kar v denarju znese 1870 EUR.

V kolikor pa govorimo o starejših, energijsko bolj objektih, je lahko poraba električne energije pri isti velikosti objekta občutno večja, saj za ogrevanje s toplotno črpalko porabijo nekoliko več. V vsakem primeru je smiselno opraviti izračun in preveriti koliko je cena sončne elektrarne za izvedbo v primeru ogrevanja s toplotno črpalko, smotrna.

baner soncne elektrarne


 Stroški delovanja sončne elektrarne 11 kW v 30 letih delovanja

  Cena sončne elektrarne, 11 kW, montaža na ključ (brez subvencije, 9,5%)

 14.000 EUR  

  Stroški fiksnih dajatev za obdobje 30 let, ki še ostanejo na položnici (20 EUR mesečno)

7.200 EUR  

  Stroški zavarovanja, vzdrževanja, nadzora, upada učinkovitosti modulov (120 EUR / letno) 

3.600 EUR  

  SKUPAJ

 24.800 EUR  

 

 Donos sončne elektrarne 11 kW, v 30 letih delovanja

  Sončna elektrarna, 11 kW, predviden donos

 56.100 EUR  

  Cena sončne elektrarne z montažo na ključ (BREZ SUBVENCIJE) + ostali stroški delovanja

24.800 EUR  

  SKUPAJ DONOS 

 31.300 EUR  

 Sončna elektrarna pridela prihranke v vrednosti dveh avtomobilov in družinskega proračuna ne obremeni, obrok pri distributerju za elektriko zamenjamo s kreditom na komercialni banki ali Eko skladu.


Sončna elektrarna upraviči ceno 

V življenjski dobi sončna elektrarna za ta primer gospodinjstva, s porabo elektrike 11.000 kWh letno, pridela po današnjih cenah elektrike nekje za 54.800 EUR električne energije. Če odštejemo ceno za investicijo in vse nastale stroške (24.800 EUR), tudi stroške delovanja v celotni življenski dobi, sončna elektrarna pridela prihranke v vrednosti dveh avtomobilov (preko 30.000 EUR).

 

soncna elektrarna rentabilnost brez subvencije

 Če od donosa s pridelano elektriko odštejemo ceno za investicijo sončne elektrarne, ter vse nastale stroške - tudi stroške delovanja v celotni življenski dobi, 11 kW sončna elektrarna gospodinjstvu pridela prihranke v vrednosti dveh manjših avtomobilov (preko 30.000 EUR). Poznate kakšno enako donosno investicijo?


Oddaja strehe v najem za soncno elektrarno

PREBERITE TUDI: 

Oddaja strehe v najem za sončno elektrarno

Poslovni model, s katerim si lahko podjetja brez finančnega vložka zagotovijo nižjo, predvsem pa stabilno ceno elektrike in okolju prijazno energijo, so razvili v podjetju Sonce energija. Ponujajo možnost za sklenitev služnostne pogodbe za namestitev opreme, s katero bodo prišli do lastne naprave. Edini pogoj je, da imajo primerno in dovolj veliko streho, s površino vsaj 300 kvadratnih metrov in jo oddajo v najem.


Preverite ceno sončne elektrarne za vaš primer gospodinjstva

Cena sončne elektrarne je za vaš primer gospodinjstva preverljiva TUKAJ.


Cena z investicijo ne obremeni družinskega proračuna

Praksa kaže, da investicija v sončno elektrarno ne obremeni družinskega proračuna, če koristijo kredit. Mesečni plačilo za porabljeno električno energijo se enostavno zamenja za obrok kredita, ki je običajno primerljiv s povprečnim mesečnim obračunom električne energije.

Pri oddaji vloge za kredit Eko sklada se lahko potencialni investitorji obrnejo na ponudnike sončnih elektrarn. Ti svetujejo in pomagajo pri oddaji vlog za kredit, subvencijo ter pri oddaji vloge  za priljučitev sončne elektrarne v omrežje.


S ponudniki sončnih elektrarn, ki vam bodo pomagali in svetovali pri pridobitvi dovoljenj, subvencije in kredita, lahko navežete stik TUKAJ!


Cena sončne elektrarne – prihranki, stroški, donos

Cena sončne elektrarne, nazivne moči 11 kW, za ta primer hiše, znaša cca. 14.000 EUR, mesečna anuiteta kredita za 10 letno odplačevanje, znaša po sedanjih izračunih okrog 120 EUR/mesečno. Po izplačilu kredita ostane mesečni strošek za fiksne dajatve, vzdrževanje in zavarovanje sončne elektrarne v današnji vrednosti 26 EUR. 


Vas zanima cena sončne elektrarne in izvedba?
Izpolnite spodnji kontakti obrazec in v najkrajšem možnem času vam bomo odgovorili na vprašanja. 


   
Ime in priimek:
Naslov:
Pošta in kraj:
Vaš e-poštni naslov:
Kontakni telefon:
Zadeva:
Sporočilo:
  Pošljite kopijo sebi
 
Zaradi varnosti vas prosimo če prepišete naključno generirano kodo v spodnje vnosno polje. Če koda ni berljiva kliknite nanjo in bo sistem naložil drugo kodo
Varnostna koda:
 
Soglasje Soglašam, da moje posredovane osebne podatke lahko zberete in uporabite za namen priprave informativne ponudbe. V kolikor je za pripravo svetovanja ali informativne ponudbe potrebna soudeležba partnerskega podjetja (izvajalca monterskih storitev), soglašam, da obdelovalec (spletni portal www.varcevanje-energije.si) za pripravo ponudbe posreduje oddano povpraševanje ustreznemu partnerskemu podjetju. Več v Obvestilu o zasebnosti.
 
 

Povezane vsebine

%MCEPASTEBIN%

Varčevanje toplotne energije

Plinska peč, ki v 2023 sodi med najboljše

Plinska peč, posebno zaradi ekološke note, predstavlja pomembno sodobno ogrevanje. Spada med bolj izpopolnjene sisteme ogrevanja z visokimi izkoristki energenta in majhnimi emisijami. Plinska peč, bolje poznana kot plinska kondenzacijska peč, pomembno pripomore k...

Izračun moči toplotne črpalke

Moč toplotne črpalke in izračun moči toplotne črpalke, sta povezana s stroški delovanja. Ko izbiramo moč, je smiselno razmisliti tudi o vrsti toplotne črpalke, (glede na vir, ki...

Inovativne Panasonic toplotne črpalke: energetska učinkovitost in nov dizajn

Medtem, ko se povpraševanje po energetsko učinkovitih rešitvah za ogrevanje in hlajenje povečuje, Panasonic širi svojo ponudbo toplotnih črpalk Aquarea zrak-voda. Generaciji...

Kateri kamin izbrati?

V zadnjih letih se vse več ljudi odloča za nakup kamina ali kaminske peči, ki pa prehitro odločitev sprejmejo na podlagi cene kamina. Takšen pristop pogosto pomeni, da se kupec odloči za napačen kamin, ki je...

GRADNJA IN OBNOVE

JUBHome na Dnevih pasivnih hiš 2022 predstavil zadnjo končano hišo v soseski Selo pri Ihanu

V družbi JUBHome so v mirni in zeleni stanovanjski soseski Selo pri Ihanu letos zaključili z gradnjo 10 moderno oblikovanih enodružinskih pasivnih hiš, ki že imajo nove lastnike. Zadnjo hišo, ki je trenutno še v fazi finalizacije, so interesentom novembra predstavili na letošnjih Dnevih pasivnih hiš in na...

Nova Marlesova neto ničenergijska moderna hiša Dom24h

Podjetje Marles hiše Maribor je v začetku aprila odprlo vrata inovativnega in tehnološko naprednega objekta prihodnosti – Dom24h. Moderna hiša, pametni dom prihodnosti za udobno in...

Suhi estrih - obnova poda ter izdelava in polaganje

Sodobni gradbeni sistemi za gradnjo po suhih (in tudi mokrih) postopkih so do danes izredno napredovali. Gradbeni inženirji in proizvajalci gradbenih materialov so do danes že razvili in v praksi že ničkolikokrat...

Energetska prenova hiše - pogosta zmotna prepričanja

Vas motijo sevajoči hlad mrzlih sten v hiši in previsoki stroški ogrevanja, pa niste povsem prepričani v energetsko prenovo hiše? Poglejmo, kaj je v praksi pogosto zmotno in kateri...

ELEKTRIČNA ENERGIJA

Kakšno sončno elektrarno naj postavim?

Do pred kratkim, pa tudi še sedaj, je velika večina lastnikov sončnih elektrarn nameščalo sončne elektrarne net metering s Solar Edge razsmerniki in optimizatorji. Zaradi grozeče krize energije, so številni šele sedaj ugotovili, da jim sončna elektrarna na strehi, nič ne pomaga v primeru redukcij ali izpada...

Sončna elektrarna 11 kW - cena, subvencije in donos v 2023

Sončna elektrarna za gospodinjstva, kljub lanskim zapletom s podeljevanjem subvencij in izdajo soglasij za priklop, še vedno predstavlja eno bolj donosnih naložb. Cena sončne...

Pozor - na voljo subvencije za sončne elektrarne in hranilnike v 2023

Subvencije za sončne elektrarne so z novim razpisom Eko sklada v 2023 možne tudi za že delujoče sončne elektrarne, ki so bile priklopljene na omrežje od marca lani. Z novimi, relativno visokimi subvencijami na...

Energetska oskrba: skupnostna samooskrba, trajnost in z njo povezani izzivi

Trajnost in z njo povezani izzivi na področju zelene prihodnosti narekujejo strateški razmislek v zvezi energetsko oskrbo. Dejstvo je namreč, da se potrebe po energiji – kljub uresničevanjem zavez za njeno...

Aktualne novice

Aktualne cene energentov v letu 2023

Za nami je energetsko intenzivno leto 2022, ki je minilo v znamenju agresivne vojne Rusije proti Ukrajini. Ruska invazija na Ukrajino je povzročila geopolitični in energetski potres ter zelo resno energetsko krizo v EU. Kljub veliki odvisnosti od uvoza ruskih fosilnih goriv, EU...

Tovarna porobetona Ytong z novo sončno elektrarno

V Xellini tovarni porobetona so lansko leto pričeli z izgradnjo nove sončne elektrarne na strehi proizvodnega obrata v Kisovcu pri Zagorju. Nova investicija bo nadomestila dobro četrtino potreb po električni energiji...

Cena nafte v 2023 – kakšne so napovedi?

Cena nafte je še kako odvisna od političnih in gospodarskih pretresov, ruska invazija na Ukrajino je ceno nafte v 2022 hudo destabilizirala. Vemo, da sta energetska in prehranska varnost temelj napredka vsake sodobne...

Energetski kalkulator za več hitrih izračunov hkrati - NOVO

Energetski kalkulator Oceni prihranek energije služi za več izračunov prihrankov hkrati - ob prehodu na novi energent ali novi ogrevalni sistem, sončno elektrarno in električni avto.

Prezračevanje, klimatizacija

Klima za ogrevanje Daikin Perfera za velike prihranke

Daikin klimatske naprave so cenovno dostopne prav vsem. Uporabljate jih lahko za ogrevanje in hlajenje prostorov, pri tem pa zaradi njihove napredne tehnologije ne boste imeli visokega računa za elektriko. Daikinova klimatska naprava Perfera je zmagala na neodvisnem testu Zveze potrošnikov Slovenije in se izkazala za...

Kako pomemben je čistilec zraka v zaprtih prostorih

Vam je čist zrak v zaprtih prostorih pomemben? Že imate klimatsko napravo ali sistem ogrevanja, ki pa žal ne omogoča, da bi vam lahko tehnologija nanoe™ X izboljšala kakovost zraka? Sedaj je to možno! Panasonic...

Ogrevanje s klimo pozimi pri nizkih temperaturah

V jesenskem času, ko so sončna jutra le še spomin na poletne dni, nas hladnejše vreme hitro spomni, da poskrbimo za ogrevanje našega doma. Ko razmišljamo o možnostih ogrevanja, se nam klimatske naprave na prvi...

Recite STOP odvečni vlagi in plesni!

Vonj po zatohlem, nabiranje kondenza na hladnejših površinah, odpadanje ometa s stropa in sten, pojav plesni … Vam je to kaj znano? Vsi ti znaki kažejo na to, da je v vaših bivalnih prostorih raven vlage občutno...

Varčevanje vode

Naprava za mehčanje vode zagotavlja boljše zdravje in manj stroškov

Celotna ideja delovanja nemškega podjetja BWT je posvečena vodi, s ciljem, da postane svetovni vodilni proizvajalec vodne tehnologije z okolju prijaznimi, cenovno dostopnimi izdelki in rešitvami za mehčanje vode. Strokovno znanje in podpora pri upravljanju z vodo sta zaznavni na vseh ravneh bivanja – prisotnost...

Suša je premagljiva z zbiranjem deževnice

Suša so tudi pri nas postala resna tema tako medsosedskih kot tudi meddržavnih pogovorov. Kakšne rešitve in rezultate teh pogovorov in dogovorov za sanacijo škodljivih vplivov suše na naš vsakdan lahko...

Mala čistilna naprava - delovanje, uporaba, cena

Velik del Slovenije je označen kot vodovarstveno območje. Zato je biološko čiščenje odpadnih voda postalo nujno. V zadnjih desetletjih se je z odpadnimi vodami ravnalo zelo nespametno, odpadne vode so se...

Vgradnja ekološke čistilne naprave

Vse daljša sušna obdobja in danes sicer še redki pozivi k omejeni porabi (pitne) vode nas nehote silijo k razmišljanju o prihodnosti upravljanja pitne in odpadnih voda. Tudi izbira čistilne naprave ni enostavna,...

ZELENA MOBILNOST

Električna polnilnica za električni avto dosegljiva za vse

Električni avtomobil postaja dosegljiv za vse in ni zastonj v naglem porastu, tudi v Sloveniji na cestah beležimo vse več električnih avtomobilov. Do konca leta 2020 je bilo v Sloveniji registriranih 3.670 osebnih avtomobilov na električni pogon. Preizkušen električni avto nižjega razreda lahko kupimo že...

E-mobilnost - ne muha enodnevnica, ampak globalni trend

Že nekaj časa je jasno, da e-mobilnost ni modna muha enodnevnica, kot smo lahko poslušali, ko smo na cestah srečevali prve e- avtomobile, na kolesarskih stezah prva e-kolesa, na pločnikih pa prve e-skiroje....

Avto na plin odlično prestal eko test

Prijaznost do okolja postaja tako pri izdelavi kot pri nakupu vozila vse pomembnejši dejavnik. Varčen avto v prihodnje ne bo samo vozil ceneje, ampak bo tudi povzročal manj vpliva na okolje v obliki podnebno...

Avto na plin - pospeševanje nizkoogljičnega prometa

Združenje za zemeljski in obnovljiv plin v prometu (NGVA Europe) je objavilo podatke o uporabi biometana v sektorju cestnega prometa v Evropi, ki kažejo, da je obnovljivi plin na voljo potrošnikom po Evropi ter v...

Inštalacije

Regulator za ogrevanje, hlajenje in prezračevanje DIALOG EQ

Ko ste vgradili dober kotel, toplotno črpalko ali prezračevalni sistem, še ne pomeni, da imate optimalno delujoč sistem. Za optimalni sistem ogrevanja ali hlajenja, je potreben dober sistem vodenja in nadzora, ter dobra regulacija.

Centralno talno gretje je poznano že dve tisočletji

Centralno talno gretje postaja prevladujoča oblika centralnega ogrevanja prostorov tako pri gradnji novih hiš kot pri večjih obnovah. Logika »toplih tal« in centralnega načina priprave in distribucije toplote je...

Pametne hiše postajajo resničnost

Inovacije in digitalizacija so elementi, v katere je Clivet vedno vlagal, da bi naredil svoje rešitve učinkovitejše, povezane in lažje sledljive. Poslovna enota Digital priznanega italijanskega proizvajalca...

Talno gretje 2023 (cena, primerjava suhi in mokri sistem)

Cena za talno gretje ni najpomembnejši vidik pri adaptacijah starih zgradb, ker investitorji ob tem iščejo predvsem izboljšanje udobja, hitro vgradnjo, ter maksimalne prihranke ogrevanja, saj je potrebna temp. v...

IZKORISTI UGODNO PONUDBO

Investitorje v novi ogrevalni sistem velikokrat prestrašijo cene toplotnih črpalk. Toplotna črpalka je v primerjavi z drugimi sistemi ogrevanja res nekoliko dražja, vendar se marsikdo ne zaveda, da ga lahko premišljena naložba v toplotno črpalko na daljši rok stane veliko manj v primerjavi s kakšnim drugim...

Za nami je energetsko intenzivno leto 2022, ki je minilo v znamenju agresivne vojne Rusije proti Ukrajini. Ruska invazija na Ukrajino je povzročila geopolitični in energetski potres ter zelo resno energetsko krizo v EU. Kljub veliki odvisnosti od uvoza ruskih fosilnih goriv, EU...

V času podražitev vseh vrst goriv je vlada z uredbo zamejila drobnoprodajno ceno plina za zaščitene kategorije. To so v prvi vrsti vsi gospodinjski odjemalci. Med zaščitene kategorije spadajo tudi osnovne socialne službe in mali poslovni odjemalci.

Cena peletov je v lanskem letu z 270 evrov poskočila na 600 evrov - za tono pelet. Razlog za tako velik dvig cen je bila blokada izvoza iz Bosne in Hercegovine, Srbije ter ter še nekaterih držav, od koder je Slovenija uvažala večino lesa za pelete. Zaradi velikega povpraševanja in pretrganih...

Leto 2022 je za porabnike elektrike kaotično. Že lansko leto so, zaradi špekulativnih nakupov surovin na borzah ter korona krize, cene energentov pričele občutno rasti. Cena elektrike se je na veleprodajnih trgih že v letu 2021 podražila za 175 odstotkov. Med slovenskimi...

Veliko ravnih streh in strešnih teras je nastalo v sedemdesetih letih prejšnjega stoletja z materiali in znanjem, kot je bilo takrat na razpolago. Zaradi puščanja smo večino teh streh že popravili ali pa samo pokrpali.

zdrava hisa

ponudniki toplotnih

S klikom na posamično podjetje dostopate do tehničnih karakteristik ponudnikov TOPLOTNIH ČRPALK zrak – voda

fotovoltaicne-elektrarne
Posodobljen akcijski načrt OVE za sončne elektrarne predvideva cca. 10% rast letno. Do leta 2020 naj bi dodatno inštalirali 161 MW sončnih elektrarn. S sprejetjem Uredbe o samooskrbi…
ogrevanje
Toplotne črpalke prestrezajo energijo zemlje, zraka ali vode. Ob primerjavi sistemov za toplotne črpalke lahko kljub višjim stroškom investicije…
pasivna-hisa
Za ogrevanje, hlajenje, pripravo tople vode, klimatizacijo in razsvetljavo v pasivni ali skoraj nič - energijski hiši potrebujejo tako malo energije…
Gradnja in obnove
DOBRA PRAKSA GRADNJA in OBNOVE
Do leta 2020 naj bi po evropskih smernicah, ki jim sledi tudi Slovenija, razvoj gradnje energijsko učinkovitih stavb dosegel nivo skoraj nič – energijske hiše.