Ste vedeli, da sončna svetloba, ki obsije zemeljsko površino v eni uri in pol, ustvari toliko energije, da bi ta ob primernem hranjenju zadostila potrebam celoletne svetovne porabe? Vsak košček površine na Zemlji obsije nekaj sončne svetlobe, količina te pa je odvisna od geografske lege. S pomočjo tehnologije, ki jo poznamo po imenu fotovoltaika ali po domače sončna elektrarna, lahko prestrezamo sončno sevanje in ga spreminjamo v električno energijo.

Prve sončne celice so leta 1954 razvili v ameriškem podjetju Bell Labs. Tehnologija sončnih celic se je do današnjih dni pospešeno razvijala. Še posebej po letu 1989, ko je nemška vlada odobrila pilotni projekt in na 2200 strehah v Nemčiji namestila prve sončne elektrarne. Učinkovitost sončnih celic se je od takrat do danes močno zvišala. Zaradi vedno večjih potreb po električni energiji in zaradi globalnih usmeritev za zeleni prehod, je povsem na dlani, da se bosta razvoj in učinkovitost solarnih modulov le še stopnjevala.


Kazalo


soncna elektrarna

 

Sončna elektrarna je za gospodinjstva še vedno ena bolj donosnih naložb. Cena sončne elektrarne zavisi predvsem od količine porabljene elektrike, razpoložljive strehe, pa tudi od kakovosti samih modulov. Glede na trenutne cene elektrike, odplačilna doba 11 kW sončne elektrarne, ni daljša od 7 let, ta je približno enaka kot v letu 2021.

 

Cena sončne elektrarne in sprememba uredbe

V letu 2023 se za sončne elektrarne izteka dosedanja uredba za samooskrbo iz obnovljivih virov. Nova uredba uvaja nove tarifne postavke omrežnine, dosedaj poznani net metering pa se ukinja za vse sončne elektrarne, ki bodo v sistem samooskrbe vstopile po izteku leta 2023. Sistem samooskrbe za gospodinjstva tako prilagajamo skladno z evropsko zakonodajo, natančneje z evropsko direktivo, ki določa nediskriminatorno plačevanje omrežnine, ne glede na to ali je lastnik sončne elektrarne vključen v samooskrbno shemo ali ne. Lastnik bo po novi shemi plačal omrežnino za vso prevzeto elektriko iz omrežja.

 

Sončna elektrarna cena

Cena 11 kW sončne elektrarne elektrarne, je v prvi polovici leta 2023 znašala nekje 14.000 EUR (vključen 9,5% DDV, brez subvencije, montaža na ključ). Če upoštevamo cene elektrike, ki bodo do konca avgusta 2023 regulirane, lahko predvidimo 7 - letno odplačilno dobo sončne elektrarne

Odplačilna doba sončne elektrarne 2023

Odplačilna doba povprečno velike, 11 kW, sončne elektrarne v letu 2023, glede na ceno elektrike 0,17 EUR/kWh, ni daljša od 7 let. Cena 11 kW sončne elektrarne elektrarne, z montažo na ključ, je v prvi polovici leta 2023 znašala nekje 14.000 EUR. Če predvidimo, da povprečno gospodinjstvo s sončno elektrarno prihrani nekje 150 EUR mesečno (1.800 EUR letno) lahko prihranki  v celi življenski dobi naprave znašajo preko 30.000 EUR. V primeru dviga cene električne energije (po 31.8.2023, ko se bo zgodila sedanja vladna deregulacija), pa lahko že letos predvidimo še krajšo odplačino dobo.

 

V 2023 so subvencije za sončne elektrarne znova na voljo

Konec leta 2022 je bil na Eko skladu objavljen javni poziv št. 104SUB-SO22, namenjen za nepovratne finančne spodbude – subvencije za sončne elektrarne s hranilniki elektrike. Rezerviranih sredstev je na voljo 25 milijonov evrov. Višina subvencije za sončno elektrarno znaša 50 EUR za 1 kW inštalirane nazivne električne moči. Pomembna novost so višje subvencije v primeru vgradnje v sončne elektrarne z baterijskim hranilnikom elektrike, pri katerih višina subvencije znaša 500 EUR za 1 kW inštalirane nazivne električne moči. Pri obeh naložbah je višina nepovratnih sredstev omejena na 25 % upravičenih stroškov investicije.

 

soncna elektrarna subvencije

 

Za subvencijo lahko v 2023 zaprosijo tudi tisti, ki so investicijo v sončno elektrarno izvedli v lanskem letu po 1.3.2022, sončna elektrarna pa mora biti ob oddaji vloge za subvencijo že v obratovanju. Glede na veliko zanimanje za tovrstne naložbe, je letos z oddajo vloge smiselno pohiteti.

Cena in donos 11 kW sončne elektrarne, če hišo ogreva toplotna črpalka

Zanima nas cena in kakšen donos ima 11 kW sončna elektrarna, koliko gospodinjstvo prihrani, če hišo ogreva toplotna črpalka?

S pomočjo svetovalcev MOJA ELEKTRARNA smo pridobili podatke o donosu za obnovljeno starejšo hišo, ki jo ogreva toplotna črpalka. Cena sončne elektrarne z investicijo ni bila problem, ker so račun za elektriko zamenjali s kreditom in prihranili že s prvim mesecem delovanja sončne elektrarne. Sončna elektrarna pokrije potrebe po elektriki za ogrevanje hiše in sanitarne vode, razsvetljavo, kuhanje, pranje, hlajenje. Praksa kaže, da je po Sloveniji veliko energetsko obnovljenih hiš (caa. 150 m2, energijski razred C, toplotne potrebe do 60 kWh/m2), z malo porabo energije, v katerih so največkrat vgrajene toplotne črpalke zrak – voda. Te, za osnovne potrebe in pripravo tople sanitarne vode, porabijo nekje 5.000 kWh elektrike letno. Letni strošek ogrevanja (po ceni elektrike 0,17 EUR/kWh), znese okrog 850 EUR letno. Ob dejstvu, da gre pri ogrevanju s toplotno črpalko predvsem za veliko udobje, stroški za vzdrževanje in dimnikarske storitve pa odpadejo, sta ti naložbi v veliki prednosti pred ostalimi ogrevalnimi sistemi. 

soncna elektrarna in toplotna crpalka

Kombinacija naložbe - sončna elektrarna in toplotna črpalka omogoča skoraj brezplačno ogrevanje.

Investicija za energetsko sanirano hišo (150 m2) znese skupno nekje 22.000 EUR.

Povprečno velika sončna elektrarna v Sloveniji pridela za 11.000 kwh elektrike

Če k porabi elektrike za ogrevanje in sanitarno vodo (5.000 kWh = 850 EUR) prištejemo 6.000 kWh za razsvetljavo, kuhanje, pranje, hlajenje v vrednosti 1.020 EUR, lahko za povprečen primer gospodinjstva predvidimo cca. 11.000 kWh skupne letne porabe elektrike, kar letno znese 1.870 EURIzračun cene sončne elektrarne je smiselno preveriti pri različnih ponudnikih sončnih elektrarn na ključ. V kolikor gre za energijsko potratnejši objekt je za ogrevanje s toplotno črpalko potrebno predvideti dodatno porabo in s tem tudi večjo sončno elektrarno. Izračun cene sončne elektrarne oziroma pridobitev informacij glede ponudbe na trgu preverite spodaj.

 

baner soncne elektrarne


 Stroški delovanja sončne elektrarne 11 kW v 30 letih delovanja

  Cena sončne elektrarne, 11 kW, montaža na ključ (brez subvencije, 9,5% DDV)

 14.000 EUR  

  Mesečni stroški dajatev, ki ostanejo na položnici (20 EUR mesečno)

7.200 EUR  

  Stroški zavarovanja, vzdrževanja, upada učinkovitosti modulov (120 EUR / letno) 

3.600 EUR  

  SKUPAJ

 24.800 EUR  

 

 Donos sončne elektrarne 11 kW, 30 letno delovanje

  Sončna elektrarna, 11 kW, predviden donos

 56.100 EUR  

  Cena sončne elektrarne z montažo na ključ (BREZ SUBVENCIJE) + ostali stroški delovanja  

24.800 EUR  

  SKUPAJ DONOS SONČNE ELEKTRARNE

 31.300 EUR  

 

soncna elektrarna rentabilnost brez subvencije

 Če od donosa s pridelano elektriko odštejemo vrednost investicije sončne elektrarne, ter tudi stroške delovanja v celi življenski dobi, 11 kW sončna elektrarna gospodinjstvu pridela prihranke preko 30.000 EUR. Poznate kakšno enako donosno investicijo?


Oddaja strehe v najem za soncno elektrarno

PREBERITE TUDI: 

Oddaja strehe v najem za sončno elektrarno

Poslovni model, s katerim si lahko podjetja brez finančnega vložka zagotovijo nižjo, predvsem pa stabilno ceno elektrike in okolju prijazno energijo, so razvili v podjetju Sonce energija. Ponujajo možnost za sklenitev služnostne pogodbe za namestitev opreme, s katero bodo prišli do lastne naprave. Edini pogoj je, da imajo primerno in dovolj veliko streho, s površino vsaj 300 kvadratnih metrov in jo oddajo v najem.


Preverite ceno sončne elektrarne za vaš primer gospodinjstva

Cena sončne elektrarne je za vaš primer gospodinjstva preverljiva TUKAJ.


Kredit lahko zamenja mesečni obrok elektrike

Investicija v sončno elektrarno ne obremeni družinskega proračuna, če koristimo kredit. Mesečno plačilo za porabljeno elektriko zamenjamo za obrok kredita. Pri oddaji vloge za kredit Eko sklada se lahko investitorji obrnejo na ponudnike sončnih elektrarn. Ti svetujejo pri oddaji vlog za kredit, subvencije in soglasja za priključitev.


Vas zanima cena sončne elektrarne in izvedba?
Izpolnite spodnji kontakti obrazec in v najkrajšem možnem času vam bomo odgovorili na vprašanja. 


   
Ime in priimek:
Naslov:
Pošta in kraj:
Vaš e-poštni naslov:
Kontakni telefon:
Zadeva:
Sporočilo:
  Pošljite kopijo sebi
 
Zaradi varnosti vas prosimo če prepišete naključno generirano kodo v spodnje vnosno polje. Če koda ni berljiva kliknite nanjo in bo sistem naložil drugo kodo
Varnostna koda:
 
Soglasje Soglašam, da moje posredovane osebne podatke lahko zberete in uporabite za namen priprave informativne ponudbe. V kolikor je za pripravo svetovanja ali informativne ponudbe potrebna soudeležba partnerskega podjetja (izvajalca monterskih storitev), soglašam, da obdelovalec (spletni portal www.varcevanje-energije.si) za pripravo ponudbe posreduje oddano povpraševanje ustreznemu partnerskemu podjetju. Več v Obvestilu o zasebnosti.
 
 

Povezane vsebine

%MCEPASTEBIN%

IZKORISTI UGODNO PONUDBO

V podjetju SONCE so razvili poslovni model, s katerim si lahko podjetja brez finančnega vložka zagotovijo nižjo, predvsem pa stabilno ceno elektrike in okolju prijazno energijo. Ponujajo jim možnost za sklenitev služnostne pogodbe za namestitev opreme, s katero bodo prišli do lastne naprave. Edini pogoj je, da...

Se želite na novo zaposliti? Veto Group združuje skupino uspešnih prodajnih centrov za ogrevanje, hlajenje, prezračevanje. Z odgovornim delom do zaposlenih in strank medse vabijo nove sodelavce. Če iščete dolgoročno zanesljivo delo, vabimo da prijavo za delo oddate TUKAJ!

Preverite akcijsko ponudbo 2022 za tandem - toplotne črpalke Bosch in prezračevalni sistemi Sabiana in si zagotovite posebne pogoje nakupa. Med sistemi za ogrevanje, hlajenje in prezračevanje spoznajte sistem, ki vam omogoča priročno in celovito rešitev na enem mestu.

Če imate težave z vlago, želite pravočasno poskrbeti za klimo poleti, ali ste v dilemi kateri ogrevalni sistem je z vidika porabe energije optimalen za vas, vam priporočamo stopiti v stik s podjetjem Tersus. Spoznajte ekipo izkušenih mojstrov, ki poskrbijo za ugodno in prijetno bivanje. Njihova celovita ponudba...

Toplotna črpalka Stiebel Eltron LWZ se že nekaj let potruje kot toplotna črpalka za nove hiše, ki nima konkurence. Služi za priročno ogrevanje, prezračevanje in hlajenje nove hiše v...

baner naročilo revije
 
ponudniki toplotnih

S klikom na posamično podjetje dostopate do tehničnih karakteristik ponudnikov TOPLOTNIH ČRPALK zrak – voda

fotovoltaicne-elektrarne
Posodobljen akcijski načrt OVE za sončne elektrarne predvideva cca. 10% rast letno. Do leta 2020 naj bi dodatno inštalirali 161 MW sončnih elektrarn. S sprejetjem Uredbe o samooskrbi…
ogrevanje
Toplotne črpalke prestrezajo energijo zemlje, zraka ali vode. Ob primerjavi sistemov za toplotne črpalke lahko kljub višjim stroškom investicije…
pasivna-hisa
Za ogrevanje, hlajenje, pripravo tople vode, klimatizacijo in razsvetljavo v pasivni ali skoraj nič - energijski hiši potrebujejo tako malo energije…
Gradnja in obnove
DOBRA PRAKSA GRADNJA in OBNOVE
Do leta 2020 naj bi po evropskih smernicah, ki jim sledi tudi Slovenija, razvoj gradnje energijsko učinkovitih stavb dosegel nivo skoraj nič – energijske hiše.