Investitorje v novi ogrevalni sistem velikokrat prestrašijo cene toplotnih črpalk. Toplotna črpalka je v primerjavi z drugimi sistemi ogrevanja res nekoliko dražja, vendar se marsikdo ne zaveda, da ga lahko premišljena naložba v toplotno črpalko na daljši rok stane veliko manj v primerjavi s kakšnim drugim sistemom. Nizki stroški za ogrevanje, subvencije Eko sklada ter udobje bivanja, ki ga danes, ob hitrem tempu življenja nudi toplotna črpalka, so ob tehtnem premisleku prav gotovo glavni razlogi za odločitev. Pri ogrevanju s toplotno črpalko sistem deluje neodvisno od našega dela.

 

toplotna crpalka

Cena toplotne črpalke zrak - voda (delovanje je prikazano v zgornji shemi) je v primerjavi z ostalimi sistemi toplotnih črpalk najnižja, vendar so prihranki najnižji. Če so vam bolj kot cena investicije v toplotno črpalko pomembni prihranki, je dobro, da za vaš primer objekta primerjate vse tri sisteme, poleg najbolj razširjenega zrak-voda, tudi sistem geotermalne toplote črpalke zemlja - voda in voda - voda.

 

Toplotna črpalka z nizko ceno je lahko privlačna, vendar predstavlja pasti

Na trgu se lahko toplotne črpalke kupi tudi za nizko ceno. Naročite jih lahko kar preko spletnih trgovin, kot sta Ebay ali Amazon. Sliši se privlačno. Vendar se pri takšnem nakupu pojavlja veliko pasti. Ob nizki ceni, kupci po navadi spregledajo strošek dostave, ki se lahko približa ceni produkta. Prav tako ne razmišljajo, da, ko bo produkt, ki je po navadi poslan iz Kitajske, prispel v Slovenijo, potrebno plačati carino in postopek carinjenja. Pri takšnem nakupu tudi ne moremo računati na subvencijo Eko sklada.

Po pripovedovanju serviserjev se pri takih toplotnih črpalkah pogosto pojavi slaba kakovost komponent, ki hitro odpovedujejo. V takšnem primeru je težko uveljavljati garancijo in naročati rezervne dele iz Kitajske, še posebej je situacija nerodna, če naprava odpove sredi kurilne sezone. Potrebno je najti serviserja, ki se bo želel ukvarjati s takšno toplotno črpalko. Če nam vseeno uspe, sledi iskanje primernih nadomestnih delov. Če smo uspešni z vsem do takrat izvedenim lahko zadeva deluje solidno, vendar je toplotna črpalka, kupljena preko spleta, cenovno gotovo dražja, kot če bi jo kupili od zanesljivega ponudnika v Sloveniji.

Vendar je tudi tukaj potrebno biti pazljiv. Ker je ponudba za toplotne črpalke izredno velika, lahko cena prevesi v korist določenega ponudnika. Pred nakupom je potrebno preveriti več kriterijev in jih med seboj znati primerjati. Hkrati pa v ožji izbor dodati tiste, ki so vam, razen ugodnega financiranja in subvencije, pojasnili rentabilnost investicije za vaš primer objekta v celi življenjski dobi toplotne črpalke.

 

Preverite prihranke za vaš primer in ne zgolj cene

Investitor največkrat zgreši, če izbere po principu cenovno najugodnejšega ponudnika. Ker je menjava ogrevalnega sistema dolgoročna investicija, je pred nakupom pomembno, da investitor v cenovno dosegljiv ožji izbor kvalitetnih naprav uvrsti nekaj modelov toplotnih črpalk iste moči, ter pridobi informacije o garanciji, servisni mreži ter primerjavo stroškov ogrevanja za posamično znamko. Zato naj ne bo predmet odločitve le cena toplotne črpalke, ampak zanesljivost, učinkovitost in prihranki v njeni celotni življenjski dobi.

Toplotna črpalka je produkt, za katerega si je potrebno vzeti nekaj več časa, po možnosti čez zimo pretehtati ponudnike ter ekonomiko, spomladi izbrati, v poletnih mesecih pa projekt izpeljati.

 

Je ogrevanje s toplotno črpalko ugodnejše od ostalih ogrevalnih sistemov?

Sama investicija v kakovostno toplotno črpalko je nekoliko višja od večine ostalih sistemov za ogrevanje. A le na prvi pogled. Ker gre za investicijo na daljši rok, je tovrstni ogrevalni sistem cenejši in udobnejši, nudi brezskrbno ogrevanje tako novogradenj kot tudi starejših hiš, ki ogrevajo z radiatorji ter zagotovi zadostne količine tople sanitarne vode skozi leto. 

Za sistem ogrevanja s toplotno črpalko ne potrebujemo velikega kurilnega prostora in dimnika. Ko odštejemo ta dva stroška je odločitev za toplotno črpalko še lažja. Poleg tega je ogrevanje s toplotno črpalko povsem brezskrbno – v jeseni vklop, spomladi izklop. Pri nekaterih novejših modelih to sicer ni več potrebno, saj tipala zaznajo, kdaj je potreben vklop in izklop sistema.

baner toplotne crpalke


Toplotna črpalka je primerna za zamenjavo starega ogrevalnega sistema, še posebej pa je ekonomsko upravičena pri načrtovanju ogrevanja za novogradnje.


Katere vire toplote lahko prestreza toplotna črpalka?

Toplotne črpalke lahko prestrezajo različne vire toplote; okoliški zrak (zrak – voda), toploto podtalnice (voda – voda),  ali temperaturo zemlje z zajemom toplote s horizontalnim ali vertikalnim kolektorjem (zemlja – voda). Investitor lahko izbere sebi najbolj primernega, glede na zahteve objekta po toploti, parcele, kako nizke obratovalne stroške želi v eni ogrevalni sezoni ter svoje finančne zmožnosti.

 

toplotne črpalke cena, subencija zemlja voda

Cena izvedbe geotermalne toplotne črpalke je nekolika višja, vendar so tudi prihranki znatno višji, hkrati je delovanje bolj zanesljivo. Premislek o tej opciji sistema toplotne črpalke, v kolikor rapolagate s primerno velikim zemljiščem ob hiši, je povsem na mestu. Slika zgoraj prikazuje prerez hiše in delovanje horizontalnega kolektorja ogrevanja s toplotno črpalko zemlja - voda.

 

toplotne črpalke cena, subencija voda voda

Slika zgoraj prikazuje sistem toplotne črpalke voda - voda, katerega cena je višja, prihranki pa največji. Izvedba te toplotne črpalke upraviči ceno in je v praksi dobro preizkušena. Toplotne črpalke voda-voda so vgrajujejo v novogradnje in obstoječe hiše, vseh velikosti. Toplotna črpalka prestreza energijo podtalnice, črpalni in odtočni studenec morata biti oddaljena v pravi smeri.


Kako povišane cene elektrike vplivajo na ogrevanje s toplotnimi črpalkami?

V zadnjem času so cene električne energije na svetovnih trgih dosegale rekordne vrednosti. Ruska agresija na Ukrajino in posledično pomanjkanje plina v Evropi, sta glavna vzroka za višanje cen elektrike in ostalih energentov na borzah. 

Koncem avgusta je cena elektrike na evropskih borzah, za dobavo v naslenjem letu, presegla 1000 EUR za megavatno uro. K sreči so v septembru cene padle in se gibljejo okrog 500 EUR za megavatno uro. Za primerjavo pojasnimo, da je bila cena elektrike v začetku lanskega leta (2021) še okrog 50 EUR za megavatno uro. Cena je začela skokovito naraščati v sredini lanskega leta.


Slovenski distributerji električne energije so cene višali postopoma in različno. Nastajale so ogromne razlike med dobavitelji, predvsem zaradi različnih vnaprejšnjih zakupov na borzah. Tako se je dogajalo, da so nekateri dobavitelji še skoraj celo leto ohranjali ceno iz preteklega leta, nekateri so dvigovali postopoma, tisti, ki so elektriko kupovali sproti, pa so zaradi nestabilnih razmer na trgu celo prenehali s poslovanjem ter svoje odjemalce pozvali, da si poiščejo drugega dobavitelja.


Uporabniki ogrevalnih sistemov na elektriko (toplotne črpalke, IR paneli, električni radiatorji, ...) so zaradi podražitev elektrike razumljivo v skrbeh. 

Že ob prvih lanskih podražitvah je Janševa vlada z oprostitvijo plačevanja omrežnine in nižjimi trošarinami pomagala lajšati energetsko draginjo. Ker se cene v letošnjem letu niso umirile, nasprotno, skoraj vsak teden so dosegale rekordne vrednosti, se je vlada odločila, da s 1. septembrom za obdobje enega leta omeji najvišje dovoljene cene elektrike za gospodinjstva ter zniža davek na dodano vrednost iz 22 % na 9,5 %.


Najvišje dovoljene cene elektrike brez DDV za gospodinjstva do 31.8.2023.

 • enotna tarifa: 0,09800 eur/kWh (brez DDV)
 • visoka tarifa: 0,11800 eur/kWh (brez DDV)
 • nizka tarifa: 0,08200 eur/kWh (brez DDV).

Pa poglejmo, koliko bo po reguliranih cenah elektrike stalo ogrevanje s toplotno črpalko v naslednji ogrevalni sezoni. Vzamimo za primer povprečno izolirano hišo, s 150 m2 ogrevalne površine, kjer ogrevajo s toplotno črpalko zrak/voda. Takšno gospodinjstvo porabi letno okrog 8000 kWh električne energije. Letni strošek elektrike bo po enotni tarifi 0,09800 EUR/kWh brez DDV in z vsemi pripadajočimi dajatvami, znašal približno 1380 EUR. 


Če predvidevamo, da se od 8000 porabljenih kilovatnih ur, za ogrevanje prostorov s toplotno črpalko, porabi 3000 kWh, pridemo do izračuna, da se bo takšno gospodinjstvo v naslednji ogrevalni sezoni ogrevalo za dobrih 500 EUR.


Ob vseh podražitvah preostalih energentov in motenih dobavah, bo v naslenjem letu ogrevanje s toplotno črpalko ne le udobno, ampak tudi finančno zelo ugodno.

Kako za dobro ceno do kvalitetne toplotne črpalke?

Dobra toplotna črpalka je tista, ki popolnoma ustreza vašim kriterijem, sicer pa je vprašanje zelo splošno in odgovor ne more biti enoznačen. Največjo učinkovitost in najnižje stroške za elektriko dosega toplotna črpalka, ki ima visoko grelno število izmerjeno po standardih (EN 14511) in da koristi kar najbolj stabilen vir toplote.

V Sloveniji je najbolj razširjen sistem toplotnih črpalk zrak – voda. Te so cenovno tudi najbolj dostopne. Učinkovitost toplotnih črpalk se meri z grelnim številom COP (Coefficient of Performance). Višje kot je grelno število, bolj učinkovita je naprava. Toplotne črpalke zrak-voda dosegajo COP okrog 3,5. Ta podatek v praksi pove, da z 1 kWh uro električne energije, ki jo toplotna črpalka porabi za svoje delovanje, pridobimo 3,5 kWh toplotne energije. Iz okolice tako pridobimo 2,5 kWh brezplačne energije. Geotermalne toplotne črpalke so še veliko bolj učinkovite. Dosegajo lahko grelno število COP 5, novejše naprave tudi COP 6.

Iz tega vidika bi lahko rekli, da so najboljše tiste toplotne črpalke, ki za vir toplote koristijo podtalnico ali energijo zemlje in dosegajo grelno število višje od COP 5. Sistemi s takšnimi toplotnimi črpalkami so hkrati tudi med dražjimi. Toplotna črpalka, ki za vir toplote uporablja okoliški zrak, dosega nižje grelno število, vendar pa imajo te toplotne črpalke druge prednosti: cenejša izvedba, odpadejo gradbena ali rudarska dela in ni potrebno pridobivati dovoljenj. Toplotna črpalka je lahko še tako kakovostna, vendar brez usklajenosti s celotnim ogrevalnim sistemom in virom toplote, ne bo delovala po pričakovanjih.

 

Cena toplotne črpalke z montažo na ključ v 2022

Toplotna črpalka za manjšo stanovanjsko hišo, če gre za novogradnjo, je dosegljiva že od 6000 EUR naprej. Vendar je pomembno, da je v končno ceno vključena tudi montaža toplotne črpalke na ključ. Hkrati je pomembna garancijska doba, zanesljivost servisa, reference ter certifikati kakovosti (EHPA, EUR 1).

Pri nekaterih ponudnikih toplotnih črpalk zrak-voda višje kakovosti, smo preverili cene z montažo na ključ. Upoštevali smo različne zmogljivosti posameznih modelov (9 kW, 11 kW, 14 kW). Podatki so povzeti iz javno dostopnih cenikov nekaterih dobaviteljev toplotnih črpalk in smo uvrstili v cenovni razpon od - do.

 

Toplotna črpalka zrak-voda

   

Moči 9 kW

   

Moči  11 kW

   

Moči 14 kW

Cena, Montaža na ključ

   

6.000 – 7.000 €

   

7.000- 8.500 €

   

8.500 – 11.000 €

                   

Upoštevana Subvencija

   

do 1.500 €

   

do 2.000 €

   

do 2.400 €

 

   

Nizka cena

   

Srednja cena

   

Visoka cena

 *Podatki za cene toplotnih črpalk so bili povzeti iz javno dostopnih baz dobaviteljev za toplotne črpalke.

Nizka cena toplotne črpalke ni nujno merilo za kakovost. Pri vseh toplotnih črpalkah je upoštevan minimalni COP 3,5.

 

Preverjena cena toplotne črpalke za dvostanovanjsko hišo v letu 2022

Sodobne toplotne črpalke zrak- voda zmorejo učinkovito ogrevati tudi starejše hiše z radiatorskim ogrevanjem, če je hiša vsaj minimalno izolirana.

Takšen primer je gospodinjstvo s 7 družinskimi člani, kjer s toplotno črpalko zrak/voda ogrevajo 300 m2 veliko stanovanjsko hišo in sanitarno vodo. Cena toplotne črpalke moči 14 kW, skupaj z zalogovnikom sanitarne vode, ki spada v višji kakovostni razred, je z montažo na ključ in odbito subvencijo, je znašala približno 10.000 €Stroški ogrevanja so se jim po vgradnji toplotne črpalke občutno zmanjšali. Namesto 3.500 €, kolikor je pred tem znašal strošek ogrevanja s kurilnim oljem, so po vgradnji toplotne črpalke za ogrevanje odšteli le še 1.300 €.

Po treh letih delovanja smo preverili podoben primer zamenjave starega ogrevalnega sistema v starejši, dvoetažni, solidno energetsko sanirani hiši, ogrevani z radiatorji, z dvema gospodinjstvoma, le da je bila v tem primeru vgrajena geotermalna toplotna črpalka. V času izvedbe, leta 2019, jih je investicija na ključ (toplotna črpalka, geotermalna sonda 120 m + montaža in zagon) stala okrog 16.000 €. Ob zamenjavi starega kotla so pridobili 4.000 eur subvencije Eko sklada. Ta je za geotermalne toplotne črpalke višja kot za toplotne črpalke zrak/voda. Končna cena na ključ je bila tako okrog 12.000 €. Po treh letih se je izkazalo, da je povprečni letni strošek ogrevanja ca. 400 €. Več o tem primeru lahko preberete TUKAJ!


Subvencije za vgradnjo novih ogrevalnih sistemov spet na voljo

Na Eko skladu so objavili nov javni poziv za nepovratne finančne spodbude – subvencije za samostojne naložbe za večjo enegijsko učinkovitost stavb in rabo obnovljivih virov energije, katerih namen je zmanjšati onesnaženost zraka, zvišati energetsko učinkovitost stavb ter na splošno povečati rabo obnovljivih virov energije.

Priznani ukrepi v javnem pozivu 99SUB-OB22 so za nove naložbe v energetsko učinkovite ogrevalne sisteme, prezračevalne sisteme in za energetske obnove stavb. Na razpolago je 26 milijonov evrov, ukrepi pa so razdeljeni v devet skupin od A do I:

 • A - vgradnja solarnega ogrevalnega sistema v stavbi,
 • B - vgradnja kurilne naprave na lesno biomaso za centralno ogrevanje stavbe,
 • C - vgradnja toplotne črpalke za centralno ogrevanje stavbe,
 • D - zamenjava toplotne postaje ali vgradnja toplotne postaje za priklop na sistem daljinskega ogrevanja eno ali dvostanovanjske stavbe,
 • E - vgradnja energijsko učinkovitih lesenih oken v starejši stavbi,
 • F - toplotna izolacija fasade starejše eno ali dvostanovanjske stavbe,
 • G - toplotna izolacija ravne strehe, poševne strehe ali stropa proti neogrevanemu prostoru/podstrešju v starejši stavbi,
 • H - toplotna izolacija tal na terenu ali tal nad neogrevanim prostorom/kletjo v starejši eno ali dvostanovanjski stavbi,
 • I - vgradnja prezračevanja z vračanjem toplote odpadnega zraka v stavbi.

 

Ponovno so tako na voljo tudi subvencije za toplotne črpalke. Višina subvencije v primeru vgradnje toplotne črpalke v novi objekt je do 20 % priznanih stroškov, v primeru zamenjave stare kurilne naprave pa celo do 40 % oziroma 50 % priznanih stroškov.

 

Pravica do nepovratne finančne spodbude za vgradnjo toplotne črpalke se dodeli za nakup in vgradnjo električne, plinske, sorpcijske ali hibridne toplotne črpalke za centralno ogrevanje stavbe sistemov zrak/voda, voda/voda, zemlja/voda (geosonda). Pravica do subvencije se lahko koristi za vgradnjo ene toplotne črpalke na stanovanjsko enoto. Toplotna črpalka mora zadostvovati predpisanim mejam sezonske energijske učinkovitosti.

Seznam toplotnih črpalk, primernih za pridobitev nepovratnih sredstev si lahko ogledate TUKAJ!

 

Subvencijo lahko koristite tudi, če je bila investicija opraviljena že 1. marca 2022. Potrebujete dokumentacijo in račune, ki dokazujejo, da je bila naložba končana v tem času. Subvencije bo možno koristiti tudi za naložbe, ki bodo izvedene še do 6 mesecev po objavi zaključka tega javnega poziva.

 

V primeru izvedbe najmanj treh zgoraj omenjenih ukrepov hkrati, lahko zaprosite za subvencijo do 30 % priznanih stroškov vseh treh investicij skupaj.

 

Kot je bilo napovedano, je v novem javnem pozivu nekaj sprememb pri oddaji vlog in pri vročanju odločb. Vloge se bodo od sedaj lahko oddajale elektronsko, brez elektronskega podpisa. Pozivi, odločbe in druga dokumentacija pa se bo vročala z navadno vročitvijo.


Kvalitetna toplotna črpalka zrak – voda zanesljivo deluje do zunanje temperature -28°C

Za invertersko tehnologijo toplotnih črpalk je značilno, da se prilagajajo toplotnim izgubam objekta in s tem omogočajo želene prihranke. Zmorejo učinkovito ogrevati tudi pri ekstremnem mrazu, zato za toplotne črpalke ni ovir za vgradnjo v obstoječe starejše objekte vsepovsod po Sloveniji. Toplotna črpalka je lahko uporabna tudi za hlajenje objektov, če ima hiša vgrajeno talno gretje.


Kje do cene in kakovostnih primerjalnih ponudb za toplotne črpalke?

Ponudbo in ceno toplotne črpalke je za vaš primer lahko preverite z izpolnitvijo obrazca Hitro do ugodne ponudbe, kjer lahko izpolnite povpraševanje za več ponudnikov hkrati.

 

Koliko elektrike toplotna črpalka porabi za ogrevanje?

Glavni porabnik elektrike pri toplotni črpalki je kompresor, porabniki so še obtočne črpalke, avtomatika in morebitni dodatni grelci. Skupna električna moč toplotnih črpalk za enostanovanjske hiše se običajno giblje med 2 kW in 6 kW, odvisno od izbranega tipa črpalke in potrebne toplotne moči črpalke. Primer iz prakse pokaže, da je letni strošek za ogrevanje novejše 150 m2 velike dobro izolirane stavbe, približno 250 do 300 € na leto, ob predpostavki, da se za vir toplote uporablja podtalnico ali toploto zemlje (geosonda) in da uporabljamo talno ogrevanje. Letni strošek za elektriko se lahko poviša, če imamo slabo izolirano hišo, če uporabljamo radiatorje, če za vir toplote izberemo okoliški zrak, če je vir toplote nestabilen ali če sistem ni uravnotežen in pravilno načrtovan.

 

Ali toplotna črpalka za ugodno ceno ogreje starejšo neizolirano hišo?

V praksi se delovanje toplotne črpalke potrjuje kot povsem učinkovito tudi v starejših hišah. Sistem omogoča tudi višjo izstopno temperaturo ogrevalne vode, tako je toplotna črpalka primerna za radiatorje. Treba pa je upoštevati, da je učinkovitost toplotne črpalke v primeru neizolirane hiše nižja, poraba elektrike pa višja. Vsekakor je boljše, da se vgradi toplotna izolacija stavbe in zamenja okna, nato pa se začne razmišljati o novem sistemu ogrevanja. Pri načrtovanju sistema se lahko odločimo za monovalentno delovanje ali bivalentno delovanje toplotne črpalke. Izbira je odvisna od primera do primera. Pri monovalentnem delovanju nam toplotna črpalka pokrije vse toplotne potrebe stavbe tudi v najhladnejših dneh in ter ne potrebujemo dodatnih pomoči za ogrevanje. 

 

Kaj pa ogrevanje tople vode in hrup toplotne črpalke?

Toplotna črpalka za ogrevanje prostorov praviloma ogreva tudi sanitarno vodo. Toplotne črpalke že imajo praviloma vgrajeno avtomatiko za segrevanje sanitarne vode ter integriran bojler, vgrajena je običajno dobra zvočna izolacija in ne povzročajo prekomernega hrupa v prostoru. Jakost zvoka notranje enote lahko primerjamo z boljšim gorilnikom na olje ali z jakostjo zvoka hladilnika.  

Moteč hrup toplotne črpalke lahko povzroča zunanja enota, katere hrup ne bi smel presegati 50 dB na razdalji 1 m. Zato se je pred izvedbo potrebno premišljeno odločiti za dobro lokacijo zunanje enote, ki pa zaradi izgub ne sme biti preveč oddaljena od notranje enote. Čez dan, zaradi vseh okoliških zvočnih vplivov, zunanje enote toplotne črpalke skoraj ne slišimo. Je pa zvok lahko zelo moteč ponoči. Potrebno biti pozoren, da zunanje enote ne postavimo preblizu meje zemljišča, kjer bi lahko motila sosede, ali da je ne postavimo v bližino spalnic in si s tem kratimo spanec. V zadnjem času so se na trgu pojavila zvočno izolacijska ohišja za toplotne črpalke, ki bi naj zmanjševala hrup tudi za 15 dB.


Geotermalne toplotne črpalke nimajo zunanje enote in ne povzročajo hrupa.


Ali potrebujem dovoljenja za vgradnjo toplotne črpalke, ter kakšna je cena?

Glede na predpise in zakonske zahteve, potrebujemo dovoljenja za vse vrtine, ki so globje od 30 m, kadar želimo izkoriščati toploto podtalnice ali toploto kamenin (geosonda). V primeru vrtin, globjih od 50 m, pa je potrebno priložiti še rudarski načrt za izvedbo del. Na območjih, ki so vodovarstveno zaščitena, je ne glede na globino vrtanja, potrebno pridobiti dovoljenja. Za pridobitev dovoljenj je treba izdelati projekt, ki je podlaga za izdajo dovoljenj. Na odgovore na vloge se čaka do dva meseca, izdaja pa jih Agencija Republike Slovenije za okolje – ARSO. Vlogo po navadi v imenu investitorja odda izvajalec del. Cena postopka je odvisna od zahtevnosti projekta.

V primeru, ko se odločimo za koriščenje toplote okoliškega zraka ali okoliške zemlje (horizontalni kolektor), dovoljenja niso potrebna.

 

Toplotna crpalka zrak voda zunanja notranja enota

Cena toplotne črpalke zrak - voda je najnižja v primerjavi z ostalimi sistemi, hkrati so prihranki nekoliko nižji. Preverite cene razpoložjivih sistemov toplotne črpalke, zrak-voda, voda-voda, zemlja - voda, ter jih primerjajte med seboj. Pomembni so prihranki za vaš primer objekta.


Koliko znaša cena vzdrževanja toplotne črpalke?

Stroški vzdrževanja so nizki, oziroma jih skorajda ni. Toplotna črpalka ne potrebuje vsakoletnega obiska serviserja, razen v primeru napak. V kolikor je toplotna črpalka kot ogrevalni sistem pravilno dimenzionirana in pravilno izvedena, lahko pričakujemo, da bo delovanje nemoteno in ne bo napak. Nekateri proizvajalci kljub temu priporočajo preglede na nekaj let.

 

Ali je upravljanje toplotne črpalke zahtevno?

Toplotna črpalka novejše izvedbe ima vso potrebno avtomatiko. Ob prvem zagonu sistema se opravijo določene nastavitve, nato sistem deluje samodejno. Z drugimi besedami  - V jeseni vključite, spomladi izključite, oziroma se to opravi samodejno.

Delovanje novejših toplotnih črpalk pa lahko v vsakem trenutku preverjate preko pametnega telefona, spreminjate nastavitve, ali se v primeru težav povežete z dobaviteljem ali monterjem, ki vam lahko na daljavo odpravi kakšno težavo ali nastavitev.

Toplotna crpalka monitor upravljanje


izkusnje ogrevanja toplotna crpalka z geosondoPREBERITE TUDI - Primer ogrevanja starejše hiše s toplotno črpalko z geosondo

Na Štajerskem smo po dveh letih delovanja preverili učinkovitost ogrevanja starejše dvostanovanjske hiše s toplotno črpalko z geosondo. Se je investicija v nov ogrevalni sistem izplačala, kaj o novi izkušnji ogrevanja povedo investitorji, lahko preverite TUKAJ!


Vas zanima cena toplotne črpalke?

Ceno za vaš primer preverite z obrazcem Hitro do ugodne ponudbe, prejmite ponudbe  aktualnih ponudnikov za toplotne črpalke ali sončne elektrarne, plinsko peč, talno gretje ali prezračevalni sistem. Ne spreglejte novi praktični - Kalkulator Oceni prihranke energije ter definirajte koliko denarja vam lahko ukrepi prihranijo za vaš primer gospodinjstva.   
Ime in priimek:
Naslov:
Pošta in kraj:
Vaš e-poštni naslov:
Kontakni telefon:
Zadeva:
Sporočilo:
  Pošljite kopijo sebi
 
Zaradi varnosti vas prosimo če prepišete naključno generirano kodo v spodnje vnosno polje. Če koda ni berljiva kliknite nanjo in bo sistem naložil drugo kodo
Varnostna koda:
 
Soglasje Soglašam, da moje posredovane osebne podatke lahko zberete in uporabite za namen priprave informativne ponudbe. V kolikor je za pripravo svetovanja ali informativne ponudbe potrebna soudeležba partnerskega podjetja (izvajalca monterskih storitev), soglašam, da obdelovalec (spletni portal www.varcevanje-energije.si) za pripravo ponudbe posreduje oddano povpraševanje ustreznemu partnerskemu podjetju. Več v Obvestilu o zasebnosti.
 
 

Povezane vsebine

Varčevanje toplotne energije

Kateri kamin izbrati?

V zadnjih letih se vse več ljudi odloča za nakup kamina ali kaminske peči, ki pa prehitro odločitev sprejmejo na podlagi cene kamina. Takšen pristop pogosto pomeni, da se kupec odloči za napačen kamin, ki je ponavadi hrupen, manj ekonomičen, ne akumulira toplote in prehitro “pregori”.

Na trgu nova toplotna črpalka Samsung EHS Mono HT

Vemo, da uporabniki iščejo čim tišje toplotne črpalke zrak - voda, zaradi podražitev elektrike pa jih precizneje primerjajo tudi po učinkovitosti. Sedanje toplotne črpalke zrak - voda so si z vidika...

Zakaj je toplotna črpalka eden vedno boljših virov ogrevanja?

Evropa si nadvse prizadeva, da bi se v čim več gospodinjstvih pričelo ogrevati s toplotnimi črpalkami, saj načrt REPowerEU Evropske komisije temelji na ambicioznih ciljih za uporabo toplotne črpalke. Načrt...

Nižje cene plina zaradi vladne uredbe in stabilne dobave plina v Evropo

V času podražitev vseh vrst goriv je vlada z uredbo zamejila drobnoprodajno ceno plina za zaščitene kategorije. To so v prvi vrsti vsi gospodinjski odjemalci. Med zaščitene kategorije spadajo tudi osnovne socialne...

GRADNJA IN OBNOVE

JUBHome na Dnevih pasivnih hiš 2022 predstavil zadnjo končano hišo v soseski Selo pri Ihanu

V družbi JUBHome so v mirni in zeleni stanovanjski soseski Selo pri Ihanu letos zaključili z gradnjo 10 moderno oblikovanih enodružinskih pasivnih hiš, ki že imajo nove lastnike. Zadnjo hišo, ki je trenutno še v fazi finalizacije, so interesentom novembra predstavili na letošnjih Dnevih pasivnih hiš in na...

Nova Marlesova neto ničenergijska moderna hiša Dom24h

Podjetje Marles hiše Maribor je v začetku aprila odprlo vrata inovativnega in tehnološko naprednega objekta prihodnosti – Dom24h. Moderna hiša, pametni dom prihodnosti za udobno in...

Suhi estrih - obnova poda ter izdelava in polaganje

Sodobni gradbeni sistemi za gradnjo po suhih (in tudi mokrih) postopkih so do danes izredno napredovali. Gradbeni inženirji in proizvajalci gradbenih materialov so do danes že razvili in v praksi že ničkolikokrat...

Energetska prenova hiše - pogosta zmotna prepričanja

Vas motijo sevajoči hlad mrzlih sten v hiši in previsoki stroški ogrevanja, pa niste povsem prepričani v energetsko prenovo hiše? Poglejmo, kaj je v praksi pogosto zmotno in kateri...

ELEKTRIČNA ENERGIJA

Ko za sončno elektrarno na strehi ni dovolj prostora

Trend montaže solarnih panelov se bo v prihodnje zagotovo spremenil. Tako gospodinjski odjemalci kot tudi poslovni uporabniki zaradi pomanjkanja prostora na strehi ali uporabnosti iščejo alternativne rešitve. Korake v tej smeri narekuje tudi EU politika. Nujnost učinkovite rabe energije in prehoda na...

 Postavitev sončne elektrarne - kako do najboljšega izvajalca v 2022

Preden se odločimo za postavitev sončne elektrarne je potrebno izpeljati določene postopke. Najprej je potrebno ugotoviti ali je naš objekt, glede na lokacijo, še...

Soglasje za sončno elektrarno odslej v 14 dneh

Soglasje za sončno elektrarno je, po poročanju Elektro Ljubljana, mogoče urediti v 14 dneh. Ali lahko tako prakso pričakujemo povsod po Sloveniji? Elektro Ljubljana je prvi elektro distributer, ki mu je na...

Poleti se tudi elektrarne potijo

Podnebne spremembe vplivajo na vse, od zdravja do proizvodnje elektrike. Pred leti je poraba elektrike v naših krajih poleti padla, po novem pa zaradi visokih temperatur in hladilnih naprav poraba raste. Elektrarne...

Aktualne novice

Nova spletna revija Varčujem z energijo

Izšla je nova spletna številka revije Varčujem z energijo. V kolikor revijo prebirate na tabličnem ali prenosnem računalniku z manjšim zaslonom, z miško priporočamo povečavo posamične strani. Če revijo prebirate na mobilnem telefonu je omogočeno preprosto povečevanje. Spletni naslovi so v...

Na dnevih pasivnih hiš na ogled prva neto nič-energijska hiša v Sloveniji

Podjetje Marles hiše, ki je v svoji 80-letni tradiciji zgradilo že več kot 28.000 hiš, bo tudi letos kot vodilno in pionirsko podjetje na področju razvoja tehnoloških...

Možnosti zaposlitve v trgovinah Veto Group

Se želite na novo zaposliti? Veto Group združuje skupino uspešnih prodajnih centrov za ogrevanje, hlajenje, prezračevanje. Z odgovornim delom do zaposlenih in strank medse vabijo nove sodelavce. Če iščete...

Clivet začenja z gradnjo nove tovarne v Feltreju

Slovesnost ob odprtju nove Clivetove tovarne, ki se bo razprostirala na 30.000 m2 in bo namenjena proizvodnji toplotnih črpalk za uporabo v stavbah, je bila 14. oktobra letos v Feltreju, ko so položili temeljni kamen....

Prezračevanje, klimatizacija

Kako pomemben je čistilec zraka v zaprtih prostorih

Vam je čist zrak v zaprtih prostorih pomemben? Že imate klimatsko napravo ali sistem ogrevanja, ki pa žal ne omogoča, da bi vam lahko tehnologija nanoe™ X izboljšala kakovost zraka? Sedaj je to možno! Panasonic bo to jesen na trgu predstavil novost: Panasonicov air-e, prvi samostojni stropni generator...

Ogrevanje s klimo pozimi pri nizkih temperaturah

V jesenskem času, ko so sončna jutra le še spomin na poletne dni, nas hladnejše vreme hitro spomni, da poskrbimo za ogrevanje našega doma. Ko razmišljamo o možnostih ogrevanja, se nam klimatske naprave na prvi...

Recite STOP odvečni vlagi in plesni!

Vonj po zatohlem, nabiranje kondenza na hladnejših površinah, odpadanje ometa s stropa in sten, pojav plesni … Vam je to kaj znano? Vsi ti znaki kažejo na to, da je v vaših bivalnih prostorih raven vlage občutno...

Prezračevalni sistem za stanovanje: pametna naložba ali modna muha?

Kakovosten zrak v svojem domu lahko zagotovimo le tako, da redno odvajamo izrabljen zrak iz notranjih prostorov in ga nadomestimo s svežim. To lahko dosežemo le z rednim zračenjem. A v hladnem delu leta z odpiranjem...

Varčevanje vode

Naprava za mehčanje vode zagotavlja boljše zdravje in manj stroškov

Celotna ideja delovanja nemškega podjetja BWT je posvečena vodi, s ciljem, da postane svetovni vodilni proizvajalec vodne tehnologije z okolju prijaznimi, cenovno dostopnimi izdelki in rešitvami za mehčanje vode. Strokovno znanje in podpora pri upravljanju z vodo sta zaznavni na vseh ravneh bivanja – prisotnost...

Suša je premagljiva z zbiranjem deževnice

Suša so tudi pri nas postala resna tema tako medsosedskih kot tudi meddržavnih pogovorov. Kakšne rešitve in rezultate teh pogovorov in dogovorov za sanacijo škodljivih vplivov suše na naš vsakdan lahko...

Mala čistilna naprava - delovanje, uporaba, cena

Velik del Slovenije je označen kot vodovarstveno območje. Zato je biološko čiščenje odpadnih voda postalo nujno. V zadnjih desetletjih se je z odpadnimi vodami ravnalo zelo nespametno, odpadne vode so se...

Vgradnja ekološke čistilne naprave

Vse daljša sušna obdobja in danes sicer še redki pozivi k omejeni porabi (pitne) vode nas nehote silijo k razmišljanju o prihodnosti upravljanja pitne in odpadnih voda. Tudi izbira čistilne naprave ni enostavna,...

ZELENA MOBILNOST

Električna polnilnica za električni avto dosegljiva za vse

Električni avtomobil postaja dosegljiv za vse in ni zastonj v naglem porastu, tudi v Sloveniji na cestah beležimo vse več električnih avtomobilov. Do konca leta 2020 je bilo v Sloveniji registriranih 3.670 osebnih avtomobilov na električni pogon. Preizkušen električni avto nižjega razreda lahko kupimo že...

E-mobilnost - ne muha enodnevnica, ampak globalni trend

Že nekaj časa je jasno, da e-mobilnost ni modna muha enodnevnica, kot smo lahko poslušali, ko smo na cestah srečevali prve e- avtomobile, na kolesarskih stezah prva e-kolesa, na pločnikih pa prve e-skiroje....

Avto na plin odlično prestal eko test

Prijaznost do okolja postaja tako pri izdelavi kot pri nakupu vozila vse pomembnejši dejavnik. Varčen avto v prihodnje ne bo samo vozil ceneje, ampak bo tudi povzročal manj vpliva na okolje v obliki podnebno...

Avto na plin - pospeševanje nizkoogljičnega prometa

Združenje za zemeljski in obnovljiv plin v prometu (NGVA Europe) je objavilo podatke o uporabi biometana v sektorju cestnega prometa v Evropi, ki kažejo, da je obnovljivi plin na voljo potrošnikom po Evropi ter v...

Inštalacije

Regulator za ogrevanje, hlajenje in prezračevanje DIALOG EQ

Ko ste vgradili dober kotel, toplotno črpalko ali prezračevalni sistem, še ne pomeni, da imate optimalno delujoč sistem. Za optimalni sistem ogrevanja ali hlajenja, je potreben dober sistem vodenja in nadzora, ter dobra regulacija.

3D izris kopalnice

Ne zamudite ugodnosti pri obnovi vaše kopalnice! Brezplačen izris kopalnic in praktično darilo – posebna akcija Veto Group do konca leta 2022. Če potrebujete nasvet in ideje za novo...

Centralno talno gretje je poznano že dve tisočletji

Centralno talno gretje postaja prevladujoča oblika centralnega ogrevanja prostorov tako pri gradnji novih hiš kot pri večjih obnovah. Logika »toplih tal« in centralnega načina priprave in distribucije toplote je...

Pametne hiše postajajo resničnost

Inovacije in digitalizacija so elementi, v katere je Clivet vedno vlagal, da bi naredil svoje rešitve učinkovitejše, povezane in lažje sledljive. Poslovna enota Digital priznanega italijanskega proizvajalca...

IZKORISTI UGODNO PONUDBO

Preverite akcijsko ponudbo 2022 za tandem - toplotne črpalke Bosch in prezračevalni sistemi Sabiana in si zagotovite posebne pogoje nakupa. Med sistemi za ogrevanje, hlajenje in prezračevanje spoznajte sistem, ki vam omogoča priročno in celovito rešitev na enem mestu.

Se želite na novo zaposliti? Veto Group združuje skupino uspešnih prodajnih centrov za ogrevanje, hlajenje, prezračevanje. Z odgovornim delom do zaposlenih in strank medse vabijo nove sodelavce. Če iščete dolgoročno zanesljivo delo, vabimo da prijavo za delo oddate TUKAJ!

Ne zamudite ugodnosti pri obnovi vaše kopalnice! Brezplačen izris kopalnic in praktično darilo – posebna akcija Veto Group do konca leta 2022. Če potrebujete nasvet in ideje za novo kopalnico vas vabimo, da obiščete spletno stran Veto Group in se prijavite na brezplačen 3D izris...

Če imate težave z vlago, želite pravočasno poskrbeti za klimo poleti, ali ste v dilemi kateri ogrevalni sistem je z vidika porabe energije optimalen za vas, vam priporočamo stopiti v stik s podjetjem Tersus. Spoznajte ekipo izkušenih mojstrov, ki poskrbijo za ugodno in prijetno bivanje. Njihova celovita ponudba...

Zveza potrošnikov Slovenije organizira že peti skupinski nakup, tokrat sušilnih strojev s toplotno črpalko – ti lahko v primerjavi s kondenzacijskimi porabijo za 70 evrov manj električne energije na leto. ZPS bo v okviru skupinskega nakupa omogočila potrošnikom ugoden nakup na testu ZPS...

Kalkulator Oceni prihranek energije je novo priročno večnamensko spletno orodje, ki vam pojasni koliko prihranite s prehodom na novi energent, novi ogrevalni sistem, sončno elektrarno in električni avto.

zdrava hisa

ponudniki toplotnih

S klikom na posamično podjetje dostopate do tehničnih karakteristik ponudnikov TOPLOTNIH ČRPALK zrak – voda

fotovoltaicne-elektrarne
Posodobljen akcijski načrt OVE za sončne elektrarne predvideva cca. 10% rast letno. Do leta 2020 naj bi dodatno inštalirali 161 MW sončnih elektrarn. S sprejetjem Uredbe o samooskrbi…
ogrevanje
Toplotne črpalke prestrezajo energijo zemlje, zraka ali vode. Ob primerjavi sistemov za toplotne črpalke lahko kljub višjim stroškom investicije…
pasivna-hisa
Za ogrevanje, hlajenje, pripravo tople vode, klimatizacijo in razsvetljavo v pasivni ali skoraj nič - energijski hiši potrebujejo tako malo energije…
Gradnja in obnove
DOBRA PRAKSA GRADNJA in OBNOVE
Do leta 2020 naj bi po evropskih smernicah, ki jim sledi tudi Slovenija, razvoj gradnje energijsko učinkovitih stavb dosegel nivo skoraj nič – energijske hiše.