Ekstremne temperature

Vodja Svetovne meteorološke organizacije (WMO) Michel Jarraud je opozoril na ekstremne temperature, ki smo jih doživeli letos: “V Avstraliji je bilo leto najtoplejše, odkar so leta 1850 začeli zbirati podatke o temperaturi. Imeli so tri izjemne vročinske valove. Na Kitajskem so imeli najhujšo sušo v zadnjih petdesetih letih, ki je prizadela milijone ljudi. Indija je imela slabo monsunsko sezono, ki ji je sledila suša, v Keniji pa je prav tako zaradi suše vladalo pomanjkanje hrane.” Jarraud je izpostavil tudi močne poplave (v Burkini Faso so bile najhujše v zadnjih devetdesetih letih) in taljenje ledu (debelina ledene odeje na Arktiki je bila poleti tretja najnižja v zgodovini, takoj za letoma 2007 in 2008). Leto 2009 bo v zgodovino prišlo kot peto najtoplejše, odkar zbirajo podatke.

Vodja Svetovne meteorološke organizacije (WMO) Michel Jarraud je opozoril na ekstremne temperature, ki smo jih doživeli letos: "V Avstraliji je bilo leto najtoplejše, odkar so leta 1850 začeli zbirati podatke o temperaturi. Imeli so tri izjemne vročinske valove. Na Kitajskem so imeli najhujšo sušo v zadnjih petdesetih letih, ki je prizadela milijone ljudi. Indija je imela slabo monsunsko sezono, ki ji je sledila suša, v Keniji pa je prav tako zaradi suše vladalo pomanjkanje hrane." Jarraud je izpostavil tudi močne poplave (v Burkini Faso so bile najhujše v zadnjih devetdesetih letih) in taljenje ledu (debelina ledene odeje na Arktiki je bila poleti tretja najnižja v zgodovini, takoj za letoma 2007 in 2008). Leto 2009 bo v zgodovino prišlo kot peto najtoplejše, odkar zbirajo podatke.

Dejstvo, da najtoplejše leto ostaja 1998, daje zagon skeptikom in trditvam, da podnebne spremembe niso tako hude, kot opozarjajo okoljevarstveniki. A strokovnjaki odgovarjajo: "Temperatura je v zadnjem desetletju rahlo narasla. Ohladitve ni bilo že od rekordnega leta 1998. Desetletje 2000 2009 je bilo za 0.4 stopinje nad povprečjem 1961 1990, devetdeseta leta prejšnjega stoletja pa so povprečje presegla za 0.23 stopinje."

http://www.wmo.int 


Vir: http://www.vecer.com/clanekzan2009122005496079

Več iz teme:

POVEZANI ČLANKI