Poudarek obnovljivim virom energije

Včeraj aktualna razprava o svežem nacionalnem energetskem programu, v petek nasveti v energetski svetovalnici za obiskovalceCeljsko sejmišče bo do petka zaznamovalo dogajanje mojstrov učinkovitosti energije, opreme in trajnosti. Včeraj so namreč v Celju odprli štiri specializirane sejme s področja energetike, industrijskega vzdrževanja, varjenja in rezanja ter ekologije in varovanja okolja. Strokovni javnosti ponujajo zadnje dosežke na industrijsko visoko razvitih področjih, ki prispevajo tudi k doseganju energetskih in okoljskih ciljev. Ravno Nacionalnemu energetskemu programu, ki ga je večer pred odprtjem sejma na svojih spletnih straneh objavilo ministrstvo za gospodarstvo, so včeraj namenili največ polemik. Omenjeni program naj bi po predvidevanjih ministra za gospodarstvo Mateja Lahovnika vlada sprejela to jesen. V njem so opredelili nacionalni cilj, da Slovenija do leta 2020 doseže 25-odstotni delež energije iz obnovljivih virov v končni bruto porabi energije in za to predvideli vrsto ukrepov. Z njimi želijo preoblikovati slovensko gospodarstvo v smeri nizkoogljične družbe.

Včeraj aktualna razprava o svežem nacionalnem energetskem programu, v petek nasveti v energetski svetovalnici za obiskovalce

 

Celjsko sejmišče bo do petka zaznamovalo dogajanje mojstrov učinkovitosti energije, opreme in trajnosti. Včeraj so namreč v Celju odprli štiri specializirane sejme s področja energetike, industrijskega vzdrževanja, varjenja in rezanja ter ekologije in varovanja okolja. Strokovni javnosti ponujajo zadnje dosežke na industrijsko visoko razvitih področjih, ki prispevajo tudi k doseganju energetskih in okoljskih ciljev. Ravno Nacionalnemu energetskemu programu, ki ga je večer pred odprtjem sejma na svojih spletnih straneh objavilo ministrstvo za gospodarstvo, so včeraj namenili največ polemik. Omenjeni program naj bi po predvidevanjih ministra za gospodarstvo Mateja Lahovnika vlada sprejela to jesen. V njem so opredelili nacionalni cilj, da Slovenija do leta 2020 doseže 25-odstotni delež energije iz obnovljivih virov v končni bruto porabi energije in za to predvideli vrsto ukrepov. Z njimi želijo preoblikovati slovensko gospodarstvo v smeri nizkoogljične družbe.

 

Med najpomembnejšimi obnovljivimi viri energije omenjajo biomaso, vodno energijo in v zadnjih letih dinamičen razvoj pri izkoriščanju sončne energije in bioplina. Učinkovitost proizvodnje energije bo po Lahovnikovih besedah povečal blok 6 šoštanjske termoelektrarne, enako velja za dodatni blok nove krške nuklearke. Energija je po mnenju ministra ob vodi in hrani ključen slovenski resurs prihodnosti….


Celoten članek: http://www.vecer.com/clanek2010051905542020

Več iz teme:

POVEZANI ČLANKI