Preklop na energijsko učinkovito osvetlitev

Preklop na energijsko učinkovito osvetlitev Tako dolgo so bile del našega vsakdanjega življenja, da se zdi nenavadno, da bodo izginile: od prvega septembra 60-vatne žarnice postopoma izginjajo s prodajnih polic, saj je poslej ta vrsta žarnic z zakonodajo Evropske unije (EU) prepovedana.

Tako dolgo so bile del našega vsakdanjega življenja, da se zdi nenavadno, da bodo izginile: od prvega septembra 60-vatne žarnice postopoma izginjajo s prodajnih polic, saj je poslej ta vrsta žarnic z zakonodajo Evropske unije (EU) prepovedana.

Zakaj? Edisonovo žarnico, ki daje svetlobo že več kot sto let, je tehnološki razvoj na področju osvetljave preprosto prehitel, saj potroši preveč energije v primerjavi s svetlobo, ki jo daje. Nove žarnice, ki dajejo podobno svetlobo, tako varčne kot kompaktne fluorescenčne sijalke (CFL), privarčujejo do 80 odstotkov več energije v primerjavi z Edisonovo žarnico in imajo do desetkrat daljšo življenjsko dobo. Povprečna družina lahko z zamenjavo vseh žarnic pri stroških električne energije na preprost način prihrani 50 evrov na leto, celotna EU pa lahko prihrani letno proizvodnjo 10 elektrarn in 15 milijonov ton emisij CO2 na leto, kar je toliko, kot če bi iz prometa vzeli sedem milijonov avtomobilov (tj. vse avtomobile na Nizozemskem).

 

To so zavidljive številke. Gre za pomemben prispevek k strategiji EU za zmanjšanje porabe energije in emisij toplogrednih plinov, saj si Evropa preprosto ne more privoščiti trošenja energije. Energijska učinkovitost je osrednja tema gospodarske strategije EU, poimenovana Evropa 2020: strategija za pametno, trajnostno in vključujočo rast, in prehoda na gospodarstvo, ki učinkovito ravna z viri. Je ključni element doseganja dolgoročnih energetskih in podnebnih ciljev, saj energija, ki je ne porabimo, ne onesnažuje našega podnebja in okolja. Energijska učinkovitost je tudi ena najbolj stroškovno učinkovitih načinov za doseganje večje varnosti pri oskrbi z energijo. Če porabimo manj energije, smo tudi manj odvisni od uvoza. Za države članice, ki želijo opustiti proizvodnjo jedrske energije ali so se odločile, da jedrskih elektrarn sploh ne bodo gradile, je uresničitev tega cilja bistvena, saj zgolj energija iz obnovljivih virov ne bo zadostovala. Energijska učinkovitost lahko torej v več pogledih pomeni največji energijski vir Evrope…


Več iz teme:

POVEZANI ČLANKI

SORODNE VSEBINE