Radi bi Evropo naučili, kako uporabljati energijo

Regionalna razvojna agencija (RRA) Celje je predstavila mednarodni projekt o učinkoviti rabi energije in o integraciji obnovljivih virov energije v podjetjih na regionalni ravni. Ta je del evropskega programa Inteligentna energija, s katerim naj bi dolgoročno v Evropski uniji za petino zmanjšali emisije toplogrednih plinov. Začeli bodo z regijskimi grozdi, ki povezujejo več gospodarskih družb v določenem sektorju.V projekt oziroma regionalne grozde energetskega načrtovanja, ki se je začel maja in naj bi se s konkretnimi rezultati končal novembra 2011, je vključenih osem držav: štiri iz vzhodne Evrope, poleg Slovenije še Bolgarija, Madžarska in Estonija. Štiri pa so stare članice EU, Finska, Italija, Velika Britanija in Irska. Slednja je med najuspešnejšimi, ko gre za izrabo obnovljivih virov. Tamkajšnja razvojna agencija Shanonn Development je tudi nosilka projekta. Med 13 partnerji je tudi Evropsko združenje regionalnih razvojnih agencij EURADA.

Ustvarjanje nove energetske politike v Evropski uniji. Slovenija je med državami EU na repu uporabe obnovljivih virov energije

Projekt so predstavili (od leve) Brian Callanan, Nika Veronovski, Gregor Tepež in Lilijana Drevenšek.

(Violeta Vatovec Einspieler)
Projekt so predstavili (od leve) Brian Callanan, Nika Veronovski, Gregor Tepež in Lilijana Drevenšek.
Regionalna razvojna agencija (RRA) Celje je predstavila mednarodni projekt o učinkoviti rabi energije in o integraciji obnovljivih virov energije v podjetjih na regionalni ravni. Ta je del evropskega programa Inteligentna energija, s katerim naj bi dolgoročno v Evropski uniji za petino zmanjšali emisije toplogrednih plinov. Začeli bodo z regijskimi grozdi, ki povezujejo več gospodarskih družb v določenem sektorju.

V projekt oziroma regionalne grozde energetskega načrtovanja, ki se je začel maja in naj bi se s konkretnimi rezultati končal novembra 2011, je vključenih osem držav: štiri iz vzhodne Evrope, poleg Slovenije še Bolgarija, Madžarska in Estonija. Štiri pa so stare članice EU, Finska, Italija, Velika Britanija in Irska. Slednja je med najuspešnejšimi, ko gre za izrabo obnovljivih virov. Tamkajšnja razvojna agencija Shanonn Development je tudi nosilka projekta. Med 13 partnerji je tudi Evropsko združenje regionalnih razvojnih agencij EURADA.

Predstavnik vodilnega partnerja v projektu dr. Brian Callanan je med drugim izpostavil, da je končni cilj projekta sodobna in inovativna raba obnovljivih virov energije za njihovo trajnostno uporabo in boljšo izrabo. "Radi bi Evropo naučili, kako bolj uporabljati energijo v gospodarskih grozdih in pomagali ustvariti novo energetsko politiko Evropi," je povedal dr. Callanan. Projekt ocenjujejo na 1,3 milijona evrov.

Projekt naj bi začeli razvijati v gospodarskih družbah, povezanih v grozde. Začeli bodo z osmimi pilotnimi projekti. Celjska razvoja agencija računa na orodjarski grozd, ki združuje že 50 podjetij. Na Irskem in Finskem se bodo prav tako lotili projektov v kovinarstvu, v Estoniji v lesarstvu, v Bolgariji denimo v tekstilni industriji, v Italiji pa v elektromehaniki in elektroniki. "Projekt bomo tako testirali na podjetjih in razširili na industrijske cone," je povedala Lilijana Drevenšek, koordinatorica projekta v RRA Celje.

Vodja raziskovalne skupine v RRA Nika Veronovski je pomen projekta utemeljila z dejstvom, da je Slovenija med državami EU na repu uporabe obnovljivih virov energije čeprav ima naravne danosti za uporabo tako biomase, vodne energije kot sončne energije, vetrne in termalne energije. "Namen regionalnih grozdov je energetsko načrtovanje, identifikacija obnovljivih virov in njihovo hitro uvajanje."

Ravno kriza je povzročila tudi večjo skrb za varčevanje z energijo v industriji, ugotavlja Gregor Tepež iz energetske agencije Kssena iz Velenja, ki je kot drugi slovenski partner pristopila k projektu. "Naš namen je ustanoviti energetski menedžment za lokalna podjetja," razlaga Tepeš iz podjetja, ki je na svojem območju delovanja izpeljalo že vrsto energetskih projektov. Uspešno delujejo na območju vse savinjske in tudi koroške regije.

Več iz teme:

POVEZANI ČLANKI