Sončne elektrarne bodo nov proizvodni program

Sončne elektrarne bodo nov proizvodni program V lendavski tovarni skladiščne opreme in viličarjev Artex sledijo trendom na področju izkoriščanja energije sonca V leta 1992 ustanovljenem družinskem podjetju Artex, tovarna skladiščne opreme in viličarjev, d.o.o., Lendava, kjer je trenutno 40 zaposlenih, so se – kot poudarja direktor Mitja Bensa, komercialist – odločili, da sledijo trendom na področju izkoriščanja sočne energije, v tej zvezi je najbolj znano podjetje Bisol. Na strehi tovarne že nekaj mesecev stoji sončna elektrarna z močjo 45,54 kilovata.

V lendavski tovarni skladiščne opreme in viličarjev Artex sledijo trendom na področju izkoriščanja energije sonca

 

V leta 1992 ustanovljenem družinskem podjetju Artex, tovarna skladiščne opreme in viličarjev, d.o.o., Lendava, kjer je trenutno 40 zaposlenih, so se – kot poudarja direktor Mitja Bensa, komercialist – odločili, da sledijo trendom na področju izkoriščanja sočne energije, v tej zvezi je najbolj znano podjetje Bisol. Na strehi tovarne že nekaj mesecev stoji sončna elektrarna z močjo 45,54 kilovata.

 

“Lani na začetku leta nam je zaradi pomanjkanja dela v naši osnovni dejavnosti uspelo pridobiti nekaj poslov za

 izdelavo konstrukcij za sončne elektrarne na tleh. Ker imamo za to potrebna znanja, kadre (lastni projektivni oddelek  treh inženirjev strojništva) in reference, smo začeli resno razmišljati in zbirati informacije o tem, da bi postavili lastno  sončno elektrarno. Zadevo je prevzel oče Anton,” pojasnjuje. Na mizo prinese “skladovnico” dokumentov, ki jih je bilo  treba pridobiti za izvedbo investicije, postopek je nekoliko olajšalo in poenostavilo dejstvo, da ni bilo potrebno  gradbeno dovoljenje. “Mislim, da smo izbrali solidno podjetje, ki nam je dobavilo panele in usmernike, kar je najbolj  pomemben in največji del investicije, ki je bila kot pilotski projekt vredna okrog 150.000 evrov. Ocenjena letna  proizvodnja je 40.000 kilovatnih ur, letni prihranek ogljikovega dioksida je 30 ton. Zadostuje za letne potrebe po električni energiji za 13 gospodinjstev.”…

Več iz teme:

POVEZANI ČLANKI