Strešne sončne elektrarne – črne gradnje

Strešne sončne elektrarne – črne gradnje Več deset milijonov evrov vredne investicije v fotovoltaični industriji so ogroženeNa področju pridobivanja gradbenih dovoljenj za gradnje sončnih elektrarn na strehah obstoječih objektov se zapleta. Če je v preteklosti veljalo, da gradbeno dovoljenje za strešne sončne elektrarne ni potrebno, na terenu po novem mrgoli gradbenih inšpektorjev, ki pišejo odločbe o nezakonitosti postavljanja takšnih elektrarn. Te naj bi bile po novih interpretacijah ministrstva za okolje zgrajene na črno, zato bi jih bilo treba porušiti.

Več deset milijonov evrov vredne investicije v fotovoltaični industriji so ogrožene

 

Na področju pridobivanja gradbenih dovoljenj za gradnje sončnih elektrarn na strehah obstoječih objektov se zapleta. Če je v preteklosti veljalo, da gradbeno dovoljenje za strešne sončne elektrarne ni potrebno, na terenu po novem mrgoli gradbenih inšpektorjev, ki pišejo odločbe o nezakonitosti postavljanja takšnih elektrarn. Te naj bi bile po novih interpretacijah ministrstva za okolje zgrajene na črno, zato bi jih bilo treba porušiti.

 

Na problematiko smo v Večeru opozarjali že maja, zdaj pa se zdi, da je fotovoltaikom dokončno prekipelo. Takšno ravnanje ministrstva je kar 95 odstotkov vseh strešnih fotonapetostnih elektrarn klasificiralo kot črne gradnje, ogrožene so investicije, vredne več deset milijonov, zaupanje investitorjev v fotovoltaiko je omajano, pravne in fizične osebe dobivajo odločbe o kaznovanju. V Združenju slovenske fotovoltaične industrije opozarjajo, da glede na trenutno zakonodajo ter podzakonske predpise za gradnjo sončnih elektrarn na strehah objekta pridobivanje gradbenega dovoljenja ni potrebno, stališča pa so dodatno podkrepili s pravnim mnenjem.

 

Predsednik Združenja Uroš Merc pravi, da ministrstvo za okolje situacijo s svojim nezakonitim ravnanjem iz dneva v dan še zaostruje. “Pridobili smo pravno mnenje, ki je dovršeno, ključ odgovora se skriva v prvem odstavku drugega člena zakona o graditvi objektov in energetskem zakonu, ki sta dovolj jasna in jih uredbe ne morejo nadomeščati. Sporno je to, da fotonapetostne elektrarne ne veljajo za objekte, veljajo za naprave,” je dejal Merc. Pojasnil je še, da jim je pred časom isto ministrstvo zatrjevalo, da takšnih dovoljenj ne potrebujejo, a se je mnenje ministrstva za okolje nenadoma popolnoma spremenilo. Fotovoltaiki že napovedujejo izjemno gospodarsko škodo, pričakovati je silovit odziv investitorjev in izvajalcev….


Celoten članek: http://web.vecer.com/portali/vecer/v1/default.asp?kaj=3&id=2010082605569904

Več iz teme:

POVEZANI ČLANKI