Tudi šole med večjimi onesnaževalci okolja

Kaj mečejo šole v smeti in kaj je treba spremeniti, da bi zmanjšali količino odpadne hrane, je namen raziskave, ki bo razkrila, koliko odpadkov je nastalo zaradi naročanja prevelikih količin surovin, zaradi serviranja prevelikih porcij, zaradi otrokom neokusne hrane ali zaradi kombinacije vseh omenjenih dejavnikov.Na neki britanski šoli so šolski snažilci nekega večera po običajnem postopku zložili smeti v vreče, ki jih tokrat niso odvrgli v smetnjak, temveč so jih pustili na mestih, kjer so jih naslednji dan našli otroci. Otroci so smeti iz vreč stresli na tla, ki so jih pred tem prekrili z zaščitnim plastičnim pregrinjalom. Nato so si nadeli plastične rokavice ter pričeli prebirati in ločevati smeti: papir od sadnih olupkov in karton od ostankov odvečne hrane.

Kaj mečejo šole v smeti in kaj je treba spremeniti, da bi zmanjšali količino odpadne hrane, je namen raziskave, ki bo razkrila, koliko odpadkov je nastalo zaradi naročanja prevelikih količin surovin, zaradi serviranja prevelikih porcij, zaradi otrokom neokusne hrane ali zaradi kombinacije vseh omenjenih dejavnikov.

Kaj mečejo šole v smeti in kaj je treba spremeniti, da bi zmanjšali količino odpadne hrane, je namen raziskave, ki bo razkrila, koliko odpadkov je nastalo zaradi naročanja prevelikih količin surovin, zaradi serviranja prevelikih porcij, zaradi otrokom neokusne hrane ali zaradi kombinacije vseh omenjenih dejavnikov.

Na neki britanski šoli so šolski snažilci nekega večera po običajnem postopku zložili smeti v vreče, ki jih tokrat niso odvrgli v smetnjak, temveč so jih pustili na mestih, kjer so jih naslednji dan našli otroci. Otroci so smeti iz vreč stresli na tla, ki so jih pred tem prekrili z zaščitnim plastičnim pregrinjalom. Nato so si nadeli plastične rokavice ter pričeli prebirati in ločevati smeti: papir od sadnih olupkov in karton od ostankov odvečne hrane.

Ko so vse smeti sortirali na različne kupe, so s sortiranimi smetmi napolnili vreče. S surovimi in kuhanimi ostanki hrane so v šoli, v kateri je samo 60 od 200 otrok naročenih na šolske malice, napolnili kar tri vreče.

Vendar baptistična osnovna šola Dodworth St. John v britanskem mestu Barnslex ni nobena izjema. Po raziskavi programa Odpadki in viri akcij (WRAP), ki si prizadeva za zmanjšanje količine odpadkov in več recikliranja, osnovne šole letno proizvedejo približno 20 kilogramov odpadne hrane na učenca, srednje šole pa 6,5 kilograma odpadne hrane na učenca. Medtem ko predstavlja odpadna hrana kar eno petino (22 odstotkov) vseh odpadkov v gospodinjstvu, je ta odstotek v šolah še večji. Skoraj polovico (46 odstotkov) vseh odpadkov osnovnih šol predstavljajo ostanki hrane. Hrana zato predstavlja tudi največji samostojni vir odpadkov. V srednjih šolah ostanki hrane predstavljajo 31 odstotkov vseh odpadkov.

Po lanskoletni študiji o šolskih odpadkih Wrap trenutno opravlja kvalitativno študijo z enako tematiko. Raziskovalci bodo v okviru študije obiskali 39 šol in preučili smeti s podobnim postopkom, kot so ga izvedli otroci v Barnslexu. Cilj študije je ugotoviti, kaj mečejo šole v smeti in kaj je treba spremeniti, da bi zmanjšali količino odpadne hrane. Rezultati raziskave, ki bodo objavljeni spomladi, bodo razkrili, koliko odpadkov je nastalo zaradi naročanja prevelikih količin surovin, zaradi serviranja prevelikih porcij, zaradi otrokom neokusne hrane ali zaradi kombinacije vseh omenjenih dejavnikov.

Po določitvi glavnih razlogov bodo šolam ponudili nasvete za zmanjšanje količine odpadkov, je povedala Lindsey Silver iz Wrapa. "Želimo izvedeti, ali so odpadki posledica priprav v kuhinji, ali gre za odvečno količino skuhane hrane, ali učenci hrane ne marajo, ali pa v smeteh konča hrana, ki jo učenci prinesejo s seboj za malico? Če se želimo spopasti s tem problemom, moramo vedeti več o njem," je še dodala.

Prehrambeni odpadki pa niso samo obremenitev za proračun, ampak tudi za okolje. 100.000 ton hrane, ki jo letno odvržejo šole, je odgovornih za 422.000 ton ogljikovega dioksida, kar je enako izpustu 130 avtomobilov. Približno 20 odstotkov britanskih toplogrednih plinov je povezanih s hrano, od njene proizvodnje in prevoza do skladiščenja. Pri programu Wrap so prepričani, da bi z zmanjšanjem količine odpadne hrane emisije ogljikovega dioksida zmanjšali za 15 milijonov ton. Večino odpadne hrane na smetiščih zakopljejo pod zemljo, pri razgradnji te pa nastaja metan, toplogredni plin, ki je kar 25-krat močnejši in bolj škodljiv kot ogljikov dioksid.


Vir: http://www.vecer.com/clanekzan2009122005496079

Več iz teme:

POVEZANI ČLANKI