V Sloveniji že tisoč sončnih elektrarn

V Sloveniji že tisoč sončnih elektrarn V naši državi je že tisoč različno velikih sončnih elektrarn. Tisočo sončno elektrarno so v register deklaracij za proizvodne naprave električne energije iz obnovljivih virov, ki ga vodi Agencija za energetiko, vnesli pred nedavnim.

V naši državi je že tisoč različno velikih sončnih elektrarn. Tisočo sončno elektrarno so v register deklaracij za proizvodne naprave električne energije iz obnovljivih virov, ki ga vodi Agencija za energetiko, vnesli pred nedavnim.

Točno katera je bila, nam Matej Guštin z Združenja slovenske fotovoltaične industrije ni mogel povedati, ker v register vnašajo po več elektrarn skupaj, pa je zato točno tisočo težko določiti. Dejal je še, da je podatek o tisoč elektrarnah dokaj točen, saj v register vpisujejo vse, ki izpolnjujejo pogoje za subvencioniran odkup električne energije. Zmogljivost vseh tisoč elektrarn, ki izrabljajo sončno energijo, je 61,4 megavata, z elektrarnami, ki jih bodo dokončali do konca leta, se bo povečala na 80 MW. Skupaj bodo na letni ravni proizvedle 84 gigavatnih ur električne energije. To pa je 0,6 odstotka celotne električne energije, ki jo proizvedemo pri nas.

 

Na Združenju slovenske fotovoltaične industrije (ZSFI) opozarjajo, da so sončne elektrarne prejemnik najmanjšega deleža, ki ga država namenja obnovljivim virom energije. Za podporo proizvodnji električne energije iz obnovljivih virov je bilo po njihovih podatkih investitorjem v sončne elektrarne lani izplačanih dobrih 3,6 milijona evrov, kar je 3,9 odstotka razpoložljivih sredstev. Ob tem je skoraj 44 milijonov evrov lanskih razpoložljivih sredstev ostalo neporabljenih in so bila prenesena v letošnjo kvoto…


Več iz teme:

POVEZANI ČLANKI