Vlada bo odločala o sončnih elektrarnah

Vlada bo odločala o sončnih elektrarnah Strešne sončne elektrarne načeloma ne potrebujejo dovoljenja, vendar mora predlagane spremembe gospodarskega ministrstva sprejeti vladaDevetdeset odstotkov sončnih elektrarn v Sloveniji je zgrajenih na strehah objektov. Strešnih sončnih elektrarn, za katere so gradbeni inšpektorji pred kratkim izdajali odločbe o rušenju, pa ne bo treba odstraniti. Tako je vsaj predlagalo ministrstvo za gospodarstvo, ki je to predvidelo za tiste strešne elektrarne, ki spadajo med preproste naprave za proizvodnjo električne energije. V Združenju slovenske fotovoltaične industrije takšen predlog pozdravljajo.

Strešne sončne elektrarne načeloma ne potrebujejo dovoljenja, vendar mora predlagane spremembe gospodarskega ministrstva sprejeti vlada

 

Devetdeset odstotkov sončnih elektrarn v Sloveniji je zgrajenih na strehah objektov. Strešnih sončnih elektrarn, za katere so gradbeni inšpektorji pred kratkim izdajali odločbe o rušenju, pa ne bo treba odstraniti. Tako je vsaj predlagalo ministrstvo za gospodarstvo, ki je to predvidelo za tiste strešne elektrarne, ki spadajo med preproste naprave za proizvodnjo električne energije. V Združenju slovenske fotovoltaične industrije takšen predlog pozdravljajo.

 

Ministrstvo za gospodarstvo je v postopek za sprejetje v vladi poslalo predlog uredbe o dopolnitvah uredbe o energetski infrastrukturi, v kateri skušajo urediti problematiko gradbenih dovoljenj za strešne sončne elektrarne v Sloveniji. Če bo sprejet, ne bo treba porušiti nobene od šestih strešnih sončnih elektrarn, za katere so inšpektorji zahtevali rušenje.

V zadnjih mesecih se je namreč zapletlo pri birokraciji ob teh gradnjah, saj je ministrstvo za okolje fotovoltaikom sprva sporočalo, da gradbenih dovoljenj za strešne sončne elektrarne ne potrebujejo, v zadnjem času pa so se na terenu pojavili gradbeni inšpektorji. Začeli so izdajati odločbe, da morajo investitorji naprav, ki proizvajajo električno energijo s sončno energijo, naprave odstraniti, ker zanje niso pridobili gradbenega dovoljenja, čeprav so v skladu s predpisi v okviru energetskega zakona uvrščene med mikro proizvodne naprave….


Celoten članek: http://web.vecer.com/portali/vecer/v1/default.asp?kaj=3&id=2010091805576377

Več iz teme:

POVEZANI ČLANKI