Odziv na govor predsednika vlade

Predsednik vlade Borut Pahor je med svojim včerajšnjim uvodnim govorom na srečanju Inovacija energetike, Poslovno-trajnostni preboj na Brdu pri Kranju navajal, da bo v letošnjem letu v Sloveniji za obnovljive vire zbranih skoraj 100 milijonov evrov in da na področju sončne energije v Sloveniji večinoma uvažamo zgolj nemške in kitajske sončne celice, ki jih nato z malo dodane vrednosti sestavljamo v Sloveniji. Ker se z interpretacijo premierja ne moremo v celoti strinjati, predsednik Združenja slovenske fotovoltaične industrije (ZSFI) in direktor družbe BISOL, d.o.o., podaja dodatna pojasnila.


merc_bisolPredsednik vlade Borut Pahor je med svojim včerajšnjim uvodnim govorom na srečanju Inovacija energetike, Poslovno-trajnostni preboj na Brdu pri Kranju navajal, da bo v letošnjem letu v Sloveniji za obnovljive vire zbranih skoraj 100 milijonov evrov in da na področju sončne energije v Sloveniji večinoma uvažamo zgolj nemške in kitajske sončne celice, ki jih nato z malo dodane vrednosti sestavljamo v Sloveniji. Ker se z interpretacijo premierja ne moremo v celoti strinjati, predsednik Združenja slovenske fotovoltaične industrije (ZSFI) in direktor družbe BISOL, d.o.o., podaja dodatna pojasnila.

 

»V letošnjem letu v Sloveniji pričakujemo, da bo za sončne elektrarne namenjenih med 7 in 8 odstotkov vseh namensko zbranih sredstev za obnovljive vire energije. Gre za namenski zbir, ki je v preteklih letih ostajal neizkoriščen, čeprav je večino sredstev končalo v termoelektrarni v Trbovljah. Danes se večina sredstev za obnovljive vire porabi za hidroelektrarne. Dodana vrednost, ki jo ustvarja družba BISOL v letošnjem letu, za več kot dvakrat presega vse izdatke, ki jih v Sloveniji letos namenjamo za sončne fotonapetostne elektrarne. V družbi BISOL smo prepričani, da gre pri proizvodnji fotonapetostnih modulov za visokotehnološki proces z visoko dodano vrednostjo. Slednje dokazuje sodelovanje družbe pri raziskovalnem projektu v okviru 7. okvirnega programa, ki velja za evropski program sofinanciranja raziskav in razvoja najvišjega znanstvenega nivoja. BISOL je projektni partner v eminentni družbi mednarodnih raziskovalnih inštitutov, kot so Inštitut fotonskih tehnologij iz Jene v Nemčiji, Max Planck inštitut iz Nemčije, Austrian Research Center, Hungarian Academy of Science in drugi. Pri Javni agenciji za raziskovalno dejavnost ima BISOL registrirano lastno raziskovalno skupino in zaposlenih več doktorjev znanosti. V družbi namenjamo veliko sredstev izključno raziskavam in razvoju, kar se kaže v vrhunsko opremljenih laboratorijskih napravah. Posledično spadajo fotonapetostni moduli družbe BISOL med najkakovostnejše module na svetu, z izjemno visokim energijskim izplenom. Proizvodnja fotonapetostnih modulov je proces, ki omogoča visoko stopnjo izvoza in v primeru družbe BISOL znaša 80 milijonov evrov v štirih letih, samo v letu 2010 skoraj 40 milijonov evrov. V ZSFI ocenjujemo, da je trenutno na področju fotovoltaike v Sloveniji že več kot tisoč delovnih mest, kar očitno priča o tem, da gre pri sončnih elektrarnah za eno izmed redkih uspešnih zgodb, ki so se uprle recesiji in predstavljajo eno izmed najhitreje razvijajočih se svetovnogospodarskih panog. Sončne elektrarne srednjeročno predstavljajo najbolj konkurenčen elektroenergetski vir. Da sta danes Nemčija in Kitajska veliki izvoznici na področju fotovoltaike, je zgolj posledica dejstva, da sta se državi potenciala panoge na politično-gospodarskem nivoju zavedli nekaj let pred nami. Z neposrednimi spodbudami gospodarstvu, namenjenimi subvencioniranju proizvodnih kapacitet, predvsem nepremičnin in strojev, sta generirali izjemno močno konkurenčnost podjetij, ki se lahko uspešno bojujejo za svetovni tržni delež,« pojasnuje dr. Uroš Merc.

erevija varčujem z energijo bisol uroš merc predsednik vlade pahor fotovoltaika sončna energija varčevanje energije

Več iz teme:

POVEZANI ČLANKI