Še pol leta za namestitev delilnikov stroškov

Energetski zakon za dobavitelja toplote predvideva 1.200 evrov kazni, če po 1. oktobru v večstanovanjskih stavbah ne bo obračunaval stroškov toplote po dejanski porabiEkosklad ponuja dva milijona evrov nepovratnih sredstevČasa za namestitev delilnikov stroškov za toploto v večstanovanjskih stavbah je le še dobrega pol leta, nameščenih pa jih ima šele od 30 do 35 odstotkov stanovanj. Ob tem se pojavlja še težava zaradi neskladja med energetskim in stanovanjskim zakonom.


slika_intEnergetski zakon za dobavitelja toplote predvideva 1.200 evrov kazni, če po 1. oktobru v večstanovanjskih stavbah ne bo obračunaval stroškov toplote po dejanski porabi

Ekosklad ponuja dva milijona evrov nepovratnih sredstev

Časa za namestitev delilnikov stroškov za toploto v večstanovanjskih stavbah je le še dobrega pol leta, nameščenih pa jih ima šele od 30 do 35 odstotkov stanovanj. Ob tem se pojavlja še težava zaradi neskladja med energetskim in stanovanjskim zakonom.


“Z delilniki smo do zdaj opremili polovico stanovanjskih enot. Prizadevamo si namestiti vse delilnike v enote, ki jih upravljamo,” pravi Mateja Vukovič Terškan iz podjetja Tabor , ki upravlja okoli 1.200 stanovanjskih enot. A Matjaž Malovrh s Centra za bivalno okolje, gradbeno fiziko in energijo na Gradbenem inštitutu ZRMK je prepričan, da do 1. oktobra, ko začne veljati pravilnik o načinu delitve in obračunu stroškov za toploto v stanovanjskih in drugih stavbah z več posameznimi deli, ne bo mogoče namestiti vseh delilnikov.


Težava lahko nastane tudi zaradi neskladij med energetskim in stanovanjskim zakonom. Po energetskem zakonu je vgradnja delilnikov obvezna, po stanovanjskem pa se mora z vgradnjo strinjati več kot 50 odstotkov etažnih lastnikov.

Vprašanje torej je, kaj storiti, če se večina odloči, da delilnikov ne bo vgradila, oziroma če v večstanovanjski stavbi ni mogoče doseči večinskega soglasja. Pravilnik namreč določa, da je za odločitev o vgradnji treba uporabiti stanovanjsko zakonodajo, pravi Malovrh.


Prva zima najhujša

Stanovalci v blokih se na uvajanje delilnikov po besedah Vukovič Terškanove odzivajo različno: “Nekateri so navdušeni, drugi pa, predvsem starejši, bolj ali manj nezaupljivi.” Kot pravi, utegne biti prva zima ponavadi najhujša – saj lastniki v času kurilne sezone niso navajeni visokih zneskov na računu, ampak so navajeni na sistem plačevanja letnega pavšala -, potem pa se zadeve sčasoma umirijo. Cena za toplotni delilnik se giblje med 32 in 38 evri plus DDV na radiator, odvisno od ponudnika. Dodatni strošek pomeni še mesečno odčitavanje, ki stane od 0,50 do 0,80 evra na radiator.


Za delilnike lahko tudi letos do konca leta uporabite sredstva ekosklada. Za vgradnjo sistema delitve stroškov v tri- ali večstanovanjskih stavbah velja razpis 7SUB-OB11, v okviru katerega je razpisanih dva milijona evrov nepovratnih sredstev. Višina nepovratne finančne spodbude je največ 25 odstotkov priznanih stroškov naložbe, in ne več kot osem evrov za vsak delilnik, ki bo vgrajen na grelno telo. Ob vgradnji merilnikov toplote kot delilnikov stroškov je višina nepovratne finančne spodbude največ 25 odstotkov priznanih stroškov naložbe, in ne več kot 40 evrov na stanovanje, pojasnjujejo na ekoskladu.


Do teh sredstev so upravičeni investitor, ki je fizična oseba in je lastnik, etažni lastnik in najemnik stanovanja v večstanovanjski stavbi. Na ekoskladu še dodajajo, da za prihodnje leto v ta javni razpis sistema delitve stroškov za toploto ne bodo vključili, ker bo od oktobra obračun stroškov za toploto po dejanski porabi obvezen.

Kazni za zamudnike


Energetski zakon za dobavitelja toplote predvideva 1.200 evrov kazni, če po 1. oktobru v večstanovanjskih stavbah ne bo obračunaval stroškov toplote po dejanski porabi za vsak njen posamezni del. Lastnike, ki ne bodo vgradili merilnih naprav, čaka 220 evrov kazni.


Vir: Finance

Več iz teme:

POVEZANI ČLANKI

SORODNE VSEBINE