Ameriški senat bo podnebni zakon potrjeval šele leta 2010

Predsednik senatnega odbora za mednarodne odnose John Kerry je v ponedeljek novinarjem priznal, da senat letos še ne bo potrdil predloga zakona o boju proti podnebnim spremembam, kar pomeni, da se bo ameriški predsednik Barack Obama podnebne konference decembra v Koebenhavnu udeležil skoraj praznih rok.Predstavniški dom je predlog zakona že potrdil, senat pa zaostaja, podobno kot pri drugih ključnih zakonih, na primer zdravstveni reformi in reformi finančnih regulacij. Demokrati imajo sicer v senatu večino, vendar ne tako velike, da bi brez težav preprečili obstrukcijo republikancev, med katerimi velika večina nasprotuje ukrepom za zmanjševanje izpustov toplogrednih plinov v ozračje. Zaradi tega naj bi o predlogu zakona glasovali šele spomladi prihodnje leto.

Zakon na tapeti šele spomladi 2010
Ameriški senat letos še ne bo potrdil predloga zakona o boju proti podnebnim spremembam, kar pomeni, da se bo ameriški predsednik Barack Obama podnebne konference decembra v Koebenhavnu udeležil skoraj praznih rok.

Washington – Predsednik senatnega odbora za mednarodne odnose John Kerry je v ponedeljek novinarjem priznal, da senat letos še ne bo potrdil predloga zakona o boju proti podnebnim spremembam, kar pomeni, da se bo ameriški predsednik Barack Obama podnebne konference decembra v Koebenhavnu udeležil skoraj praznih rok.

Predstavniški dom je predlog zakona že potrdil, senat pa zaostaja, podobno kot pri drugih ključnih zakonih, na primer zdravstveni reformi in reformi finančnih regulacij. Demokrati imajo sicer v senatu večino, vendar ne tako velike, da bi brez težav preprečili obstrukcijo republikancev, med katerimi velika večina nasprotuje ukrepom za zmanjševanje izpustov toplogrednih plinov v ozračje. Zaradi tega naj bi o predlogu zakona glasovali šele spomladi prihodnje leto.

Demokrat iz Massachusettsa Kerry, ki je tudi glavni senatni pogajalec pri iskanju kompromisa glede zakona, je novinarjem to priznal po zadnjem srečanju vodje senatne večine Harryja Reida iz Nevade s predsedniki pristojnih odborov. Kerry je še pred tednom dni izrazil upanje, da bo vsaj obris kompromisa dosežen pred konferenco v Koebenhavnu od 7. do 18. decembra, kjer se bodo svetovni voditelji skušali dogovoriti o nasledniku Kjotskega protokola o omejevanju izpustov toplogrednih plinov. Bistvo predloga zakona, potrjenega v predstavniškem domu, je 17-odstotno zmanjšanje izpustov glede na raven leta 2005 do leta 2020.


Več iz teme:

POVEZANI ČLANKI