Koliko manj se bo kadilo iz avtomobilov?

O obdavčitvi avtomobilov po izpuhih, s katero se bo večina štirikolesnikov podražila, bo najpomembnejšo razpravo državni zbor opravil v petek. Zadnje branje v parlamentu načrtujejo za december. Velike družine, torej tiste s tremi ali več otroki, in invalidi bodo lahko zahtevali vračilo davka.Vračilo davka so velike družine in invalidi lahko zahtevali že doslej. Zneski, ki jih plačamo državi, niso zanemarljivi že po veljavni ureditvi, ko davek na motorna vozila (DMV) znaša odstotek za avtomobile, ki stanejo do 4173 evrov, do največ 13 odstotkov za tiste, katerih cena presega 25.038 evrov. Za 25.038 evrov vreden avtomobil je davka 3255 evrov, kar ceno dvigne na 28.293 evrov.Po novem bo najnižja obdavčitev za redke avtomobile na bencin, ki izpolnjujejo najvišje okoljevarstvene standarde, 0,5-odstotna, najvišja za najbolj potratna dizelska vozila pa 31-odstotna; če takšen avtomobil ne izpolnjuje še okoljskega standarda euro 3 in ima preveč izpustov trdih delcev, pa celo 46-odstotna. Pri 25.038 evrov vrednem avtu z zastarelim dizelskim motorjem bi bilo davka 11.517 evrov, cena pa s tem 36.555 evrov ali 8262 evrov več kot doslej, s čimer namerava država spodbujati nakupe modernejših motorjev z nižjo porabo goriva, ki pa praviloma niso cenejši.

O obdavčitvi avtomobilov po izpuhih, s katero se bo večina štirikolesnikov podražila, bo najpomembnejšo razpravo državni zbor opravil v petek. Velike družine, torej tiste s tremi ali več otroki, in invalidi bodo lahko zahtevali vračilo davka.foto: Ljubo Vukelič/Delo

Ljubljana – O obdavčitvi avtomobilov po izpuhih, s katero se bo večina štirikolesnikov podražila, bo najpomembnejšo razpravo državni zbor opravil v petek. Zadnje branje v parlamentu načrtujejo za december. Velike družine, torej tiste s tremi ali več otroki, in invalidi bodo lahko zahtevali vračilo davka.

Vračilo davka so velike družine in invalidi lahko zahtevali že doslej. Zneski, ki jih plačamo državi, niso zanemarljivi že po veljavni ureditvi, ko davek na motorna vozila (DMV) znaša odstotek za avtomobile, ki stanejo do 4173 evrov, do največ 13 odstotkov za tiste, katerih cena presega 25.038 evrov. Za 25.038 evrov vreden avtomobil je davka 3255 evrov, kar ceno dvigne na 28.293 evrov.

Po novem bo najnižja obdavčitev za redke avtomobile na bencin, ki izpolnjujejo najvišje okoljevarstvene standarde, 0,5-odstotna, najvišja za najbolj potratna dizelska vozila pa 31-odstotna; če takšen avtomobil ne izpolnjuje še okoljskega standarda euro 3 in ima preveč izpustov trdih delcev, pa celo 46-odstotna. Pri 25.038 evrov vrednem avtu z zastarelim dizelskim motorjem bi bilo davka 11.517 evrov, cena pa s tem 36.555 evrov ali 8262 evrov več kot doslej, s čimer namerava država spodbujati nakupe modernejših motorjev z nižjo porabo goriva, ki pa praviloma niso cenejši.

Do leta 2012 naj bi po že sprejetih dopolnilih tudi za dizelske motorje, ki so v skladu s standardom euro 5, veljala nekaj nižja obdavčitev, kakršna je v zakonu predlagana za bencinske motorje. Za tiste, ki dosegajo standard euro 6, razlike tudi po letu 2012 ne bi bilo. Po prehodni določbi bodo do januarja leta 2011 vse obdavčitve nižje. Lestvica pri bencinskih motorjih bo glede na količino ogljikovega dioksida v izpuhih med 0,5 in 10,5 odstotka, pri dizlih med 1 in 14,5 odstotka, kar je veliko bliže dosedanji obdavčitvi.

Počasnejše vračanje davka

Davek na motorna vozila se je doslej – in se bo tudi odslej – obračunaval na osnovno prodajno ceno (brez tega davka in DDV); novost bo, da bodo imele velike družine pravico zahtevati vračilo davka le tri mesece po nakupu. Doslej časovne omejitve ni bilo in, kot so pojasnili z davčne uprave, je bilo mogoče vračilo zahtevati pet let po nakupu. Oprostitev plačila davka bo po besedilu, o katerem bo odločal državni zbor v petek, veljala za vozila, ki imajo pet sedežev ali več, družina pa mora imeti tri otroke ali več, ki še niso dopolnili 18 let. Enaka pravila so veljala že doslej. Davkarji ali carina, če gre za uvoz vozila, bodo morali v 30 dneh (doslej 15) po prejemu zahteve veliki družini plačani davek vrniti. Nakup z davčno olajšavo bo vpisan v prometno dovoljenje in register gospodinjstev, saj je dovoljen le enkrat na tri leta. Ob predčasni prodaji (prej kot v treh letih) mora zavezanec razliko v davku z obrestmi državi vrniti.


Vir: http://www.delo.si/clanek/92883

Več iz teme:

POVEZANI ČLANKI