Ob dnevu Zemlje zbiramo milijardo ukrepov za blažitev globalnega segrevanja

Ob dnevu Zemlje zbiramo milijardo ukrepov za blažitev globalnega segrevanja Ljubljana – Zelena nit letošnjega dneva Zemlje je »Milijarda aktivnosti za zeleno«, v okviru te akcije želijo zbrati milijardo ukrepov za zmanjšanje učinkov globalnega segrevanja ozračja, poroča Slovenska tiskovna agencija.Gospodinjstva z vsakodnevnimi odločitvami o tem, katere proizvode in storitve bodo kupila, kako jih bodo uporabila, kje in kako bodo živela in delala, kako bodo izkoristila prosti čas, kako bodo potovala ipd., vplivajo na okolje.

»Slovenija ima vse pogoje, da večino svojega ozemlja razglasi kot biotski park sredi Evrope.«

Ljubljana – Zelena nit letošnjega dneva Zemlje je »Milijarda aktivnosti za zeleno«, v okviru te akcije želijo zbrati milijardo ukrepov za zmanjšanje učinkov globalnega segrevanja ozračja, poroča Slovenska tiskovna agencija.

Gospodinjstva z vsakodnevnimi odločitvami o tem, katere proizvode in storitve bodo kupila, kako jih bodo uporabila, kje in kako bodo živela in delala, kako bodo izkoristila prosti čas, kako bodo potovala ipd., vplivajo na okolje.

V letu 2009 so slovenska gospodinjstva:


• porabila 42 kubičnih metrov vode

• porabila 4,2 kilovatne ure električne energije (na prebivalca na dan)

• proizvedla 1,2 kilograma komunalnih odpadkov (na prebivalca na dan)

• z uporabo osebnih avtomobilov povzročila več kot 51 odstotkov vseh izpustov toplogrednih plinov iz gospodinjstev

»Slovenija ima vse pogoje, da večino svojega ozemlja razglasi kot biotski park sredi Evrope,« je v sporočilu ob dnevu Zemlje zapisal predsednik Zveze ekoloških gibanj Slovenije Karel Lipič.

Slovenija lahko pri zmanjševanju izpustov toplogrednih plinov izkorišča naravno danost – veliko poraščenost z gozdom – ter se na ta način bolj približa načelom trajnostnega razvoja, še poudarjajo na statističnem uradu.

Svetovni dan Zemlje na pobudo civilne družbe po vsem svetu obeležujejo 22. aprila. Po letu 1970 ga obeležujejo vsako leto, število sodelujočih posameznikov, organizacij in držav pa narašča.


Tudi v Sloveniji se bo letos zvrstilo precej prireditev in različnih akcij:


• 9.00 – 12.00 akcija osveščanja in boja proti vandalizmu v mestnem parku v okviru projekta 3 Parki – 3 park: Razvoj, ohranitev, prenova, širitev in upravljanje z zelenimi površinami v urbanih naseljih, ki jo pripravlja Mestna občina Murska Sobota; na vhodu v mestni park ob Kardoševi ulici…

Več iz teme:

POVEZANI ČLANKI