Robot, ki nadzoruje vetrne turbine

Veternice za proizvodnjo električne energije morajo biti narejene iz zelo dobrih materialov, da lahko zdržijo velike sile. Liste rotorja, ki so izdelani iz steklenih vlaken in umetnih mas, je zato treba stalno pregledovati. Novi robot RIWEA, ki so ga razvili znanstveniki s Fraunhoferjevega inštituta za proizvodnjo in avtomatizacijo (IFF), odlično pregleduje vetrne elektrarne in tako človeku prihrani nevarno delo.Do zdaj so namreč velike liste rotorja redno pregledovali ljudje. To delo pa vsekakor ni lahko, saj morajo tehniki na veliki višini zelo natančno pregledati ogromne površine

Veternice za proizvodnjo električne energije morajo biti narejene iz zelo dobrih materialov, da lahko zdržijo velike sile. Liste rotorja, ki so izdelani iz steklenih vlaken in umetnih mas, je zato treba stalno pregledovati. Novi robot RIWEA, ki so ga razvili znanstveniki s Fraunhoferjevega inštituta za proizvodnjo in avtomatizacijo (IFF), odlično pregleduje vetrne elektrarne in tako človeku prihrani nevarno delo.

Do zdaj so namreč velike liste rotorja redno pregledovali ljudje. To delo pa vsekakor ni lahko, saj morajo tehniki na veliki višini zelo natančno pregledati ogromne površine – list rotorja lahko namreč meri kar do šestdeset metrov. »Novi robot je izvrsten plezalec, ki s pomočjo modernega sistema senzorjev pregleduje liste rotorjev. Pri svojem delu je zelo natančen, saj opazi vsako najmanjšo razpoko in druge nepravilnosti,« razlaga dr. Norbert Elkmann, vodja projekta na IFF.

Kontrolni sistem je sestavljen iz treh delov. Infrardeči sevalnik ogreva površino listov rotorja, nato pa posebna kamera posname vzorec temperature in registrira napake v materialu. Poleg kamere je zraven še ultrazvočni sistem. Robot lahko tako ugotavlja škodo, ki bi jo človeško oko lahko spregledalo. Poseben sistem pa skrbi tudi za to, da je »robot-inšpektor« varno in natančno voden vzdolž listov rotorja. Prednost tega sistema je, da je uporaben tako na majhnih kot tudi na velikih vetrnih turbinah.


Vir: http://www.delo.si/tiskano

Več iz teme:

POVEZANI ČLANKI