Sežigalnice ne bo, gradili bodo plinsko elektrarno

Talum načrtuje nov energetski objekt

Talum načrtuje nov energetski objekt

Talum, HSE in avstrijski Verbund bodo na območju Taluma gradili elektrarno na zemeljski plin, ki bo močnejša od jedrske v Krškem – Energetsko soglasje so dobili

 

Kidričevo – V Talumu po štirih letih čakanja znova načrtujejo plinsko-parno elektrarno. Ministrstvo za gospodarstvo vlade Janeza Janše jim ni hotelo izdati energetskega soglasja, brez katerega projekta ni mogoče uresničiti, zdaj pa so soglasje dobili in se lotil pripravljalnih del. Plinsko elektrarno so začeli načrtovati s Holdingom Slovenske elektrarne (HSE) in avstrijskim Verbundom (Österreichische Elektrizitätwirtschaft AG) in za najustreznejšo lokacijo izbrali prostor na območju Taluma.

Načrtujejo podobno ali povsem enako elektrarno, kot jo zdaj že končujejo Avstrijci v Mellachu med Šentiljem in Gradcem. Direktor Taluma Danilo Toplek nam je povedal, da morajo še določiti natančno lokacijo za elektrarno. Poleg tega je Talum začel na odlagališču rdečega blata v Strnišču pri Kidričevem graditi doslej največjo slovensko sončno elektrarno z močjo enega megavata (z možnostjo poznejše razširitve kar do 20 megavatov).

 

Plinsko-parna elektrarna bo imela 800 megavatov instalirane moči, kar je za 104 megavate več, kot jih ima jedrska elektrarna v Krškem. Vsi trije zainteresirani investitorji (HSE, Verbund in Talum) so ustanovili podjetje PPE s sedežem v Kidričevem; to mora pripraviti vso dokumentacijo za gradnjo. Podjetje za zdaj še nima zaposlenih, njegov direktor pa je Brane Kožuh iz Taluma, ki je tudi vodja tega velikega energetskega projekta. Dejal je, da je najpogostejše vprašanje, kako je z zagotovljenim zemeljskim plinom za takšno elektrarno. A investitorji v Evropi se ne bojijo, da plina ne bo, in veliko vlagajo v gradnjo takšnih elektrarn. Avstrijska v Mellachu bo končana prihodnje leto, stala pa bo približno 600 milijonov evrov, kolikor bo po oceni stal tudi kidričevski projekt. Kožuh pričakuje, da bo minilo še kakšno leto, preden bodo prišli do državnega prostorskega načrta, v katerem bo natančno določena lokacija z vso infrastrukturo.

 

V Sloveniji imamo za zdaj plinsko-parno elektrarno samo v Brestanici (291 megavatov), poleg te v Kidričevem pa jih načrtujejo še v Velenju, Trbovljah (250 megavatov) in Kopru (325 megavatov).


Vir: http://www.delo.si/tiskano/html/zadnji/Delo

Več iz teme:

POVEZANI ČLANKI