Srečanje okoljskih ministrov

Okoljski ministri EU, med njimi slovenski pristojni minister Karl Erjavec, se bodo danes sestali na izrednem srečanju v Bruslju, namenjenem zadnjim pripravam na mednarodno podnebno konferenco, ki bo od 7. do 18. decembra v danski prestolnici. Govorili bodo o pogajalski taktiki EU za Koebenhavn, sprejetje formalnih sklepov pa ni predvideno.Strategija EU za pogajanja na konferenci ZN o podnebnih spremembah se med drugim nanaša na cilje zmanjšanja toplogrednih izpustov, finančne prispevke razvitih držav državam v razvoju v boju proti podnebnim spremembam ter iskanje zavezništev s podobno mislečimi.Ministri bodo razpravljali o pričakovanjih glede sprejetja sporazuma o podnebnih spremembah v Koebenhavnu, upoštevajoč zadnje stanje v mednarodnih pogajanjih, vključno z rezultatom pogajanj ad hoc delovnih skupin Okvirne konvencije ZN o podnebnih spremembah in Kjotskega protokola v Barceloni. Takrat so si bili udeleženci enotni, da naj bi bil decembra v Koebenhavnu sprejet zgolj političen podnebni dogovor, medtem ko naj bi bila pogodba pravno sklenjena pozneje.

Okoljski ministri EU, med njimi slovenski pristojni minister Karl Erjavec, se bodo sestali na izrednem srečanju v Bruslju, namenjenem zadnjim pripravam na mednarodno podnebno konferenco, ki bo od 7. do 18. decembra v danski prestolnici.


Mednarodna podnebna konferenca bo od 7. do 18. decembra v danski prestolnici


foto: EPA
Bruselj – Okoljski ministri EU, med njimi slovenski pristojni minister Karl Erjavec, se bodo danes sestali na izrednem srečanju v Bruslju, namenjenem zadnjim pripravam na mednarodno podnebno konferenco, ki bo od 7. do 18. decembra v danski prestolnici. Govorili bodo o pogajalski taktiki EU za Koebenhavn, sprejetje formalnih sklepov pa ni predvideno.

Strategija EU za pogajanja na konferenci ZN o podnebnih spremembah se med drugim nanaša na cilje zmanjšanja toplogrednih izpustov, finančne prispevke razvitih držav državam v razvoju v boju proti podnebnim spremembam ter iskanje zavezništev s podobno mislečimi.

 

Ministri bodo razpravljali o pričakovanjih glede sprejetja sporazuma o podnebnih spremembah v Koebenhavnu, upoštevajoč zadnje stanje v mednarodnih pogajanjih, vključno z rezultatom pogajanj ad hoc delovnih skupin Okvirne konvencije ZN o podnebnih spremembah in Kjotskega protokola v Barceloni. Takrat so si bili udeleženci enotni, da naj bi bil decembra v Koebenhavnu sprejet zgolj političen podnebni dogovor, medtem ko naj bi bila pogodba pravno sklenjena pozneje.

 

Pred Koebenhavnom je namreč očitno, da kongres ZDA letos še ne bo sprejel zakonodaje o podnebnih spremembah in energiji. To pomeni, da delegacija ZDA ne bo imela mandata za sprejem konkretnih obveznosti glede zmanjšanja emisij; mnogo bolj proste roke pa bo imela glede finančne in tehnološke pomoči, kar je tudi zelo pomembno.

 

Da bo rezultat mednarodne podnebne konference decembra v Koebenhavnu "očitno skromnejši, kot bi lahko optimalno upali", je minuli teden v Bruslju menil tudi minister za evropske zadeve in razvoj Mitja Gaspari.

 

Ob tem je minister Gaspari tedaj še poudaril, da je Slovenija v pogajanjih znotraj EU dosegla dober napredek, tudi pri zaščiti lastnih interesov, predvsem ko gre za zmanjševanje vpliva toplogrednih plinov na okolje, povezanega z veliko pogozditvijo slovenskega območja in dobro politiko pogozdovanja in skrbjo za kakovost slovenskih gozdov.

 

Na današnjem zasedanju v Bruslju bo poleg razprave ministrov tudi več predavanj, na primer izvršni sekretar Okvirne konvencije ZN o spremembi podnebja Yvo de Boer bo predstavil dosedanja pogajanja ter svoje poglede in predloge za delovanje EU za čim boljši rezultat v Koebenhavnu.


Vir: http://www.delo.si/clanek/93264

Več iz teme:

POVEZANI ČLANKI