Taljenje ledu štirikrat hitrejše kot pred 10 leti

Eden največjih ledenikov na Antarktiki se tanjša štirikrat hitreje kot pred 10 leti. Po meritvah izpred 15 let so znanstveniki predvidevali, da se bo ledenik stopil v 600 letih, zadnji podatki pa kažejo, da ledenika čez 100 let ne bo več.London – Eden največjih ledenikov na Antarktiki se tanjša štirikrat hitreje kot pred 10 leti, je zapisano v raziskavi, ki jo objavlja britanski portal BBC. Študija satelitskih meritev ledenikov zahodne Antarktike je pokazala, da se ledena ploskev zdaj tanjša že za 16 metrov na leto. Od leta 1994 se je debelina ledenika zmanjšala že za 90 metrov, …

Eden največjih ledenikov na Antarktiki se tanjša štirikrat hitreje kot pred 10 leti. Po meritvah izpred 15 let so znanstveniki predvidevali, da se bo ledenik stopil v 600 letih, zadnji podatki pa kažejo, da ledenika čez 100 let ne bo več.

London – Eden največjih ledenikov na Antarktiki se tanjša štirikrat hitreje kot pred 10 leti, je zapisano v raziskavi, ki jo objavlja britanski portal BBC. Študija satelitskih meritev ledenikov zahodne Antarktike je pokazala, da se ledena ploskev zdaj tanjša že za 16 metrov na leto. Od leta 1994 se je debelina ledenika zmanjšala že za 90 metrov, posledično pa se je tudi že dvignila morska gladina.

Po meritvah izpred 15 let so znanstveniki predvidevali, da se bo ledenik stalil v 600 letih, zadnji podatki raziskave, ki jo je vodil profesor Duncan Wingham z Univerze v Londonu (University College London), pa predvideno življenjsko dobo ledenika skrajšajo za 500 let, ledenika torej čez 100 let ne bo več.

Znanstveniki opozarjajo, da bi se ledenik lahko prepolovil, saj se najhitreje topi v središču ledenika, kar bo slabo vplivalo na ledeno ploskev tudi globje v notranjosti.

Eden izmed profesorjev, ki so raziskovali Antarktiko, je povedal, da bo taljenje v središču ledenika dvignilo morsko gladino za 3 centimetre. Vendar je problem v tem, da se s tem sprosti še veliko ledu, ki bi lahko dvignil morje za kar pol metra.


Vir: http://delo.si/clanek/86317

Več iz teme:

POVEZANI ČLANKI