Zelena energija za čiščenje odplak

Radovljica – Nova fotovoltaična ali sončna elektrarna na strehi poslopja ob čistilni napravi v Radovljici, ki so jo uradno odprli včeraj, bo zagotavljala približno tretjino energije za delovanje čistilne naprave, je povedal Drago Finžgar, direktor Komunale Radovljica. Elektrarna z močjo 95 kilovatov je po njegovem eden največjih tovrstnih energetskih objektov nas in bo na leto proizvedla skoraj 100.000 kilovatnih ur zelene električne energije. Za to naložbo so namenili 422.000 evrov, 80 odstotkov so krili s kreditom ekološkega sklada. Po izračunih se bo povrnila v 13 letih. …

Radovljica – Nova fotovoltaična ali sončna elektrarna na strehi poslopja ob čistilni napravi v Radovljici, ki so jo uradno odprli včeraj, bo zagotavljala približno tretjino energije za delovanje čistilne naprave, je povedal Drago Finžgar, direktor Komunale Radovljica. Elektrarna z močjo 95 kilovatov je po njegovem eden največjih tovrstnih energetskih objektov nas in bo na leto proizvedla skoraj 100.000 kilovatnih ur zelene električne energije.

 

Za to naložbo so namenili 422.000 evrov, 80 odstotkov so krili s kreditom ekološkega sklada. Po izračunih se bo povrnila v 13 letih.

 

Radovljiški župan Janko Stušek je poudaril, da je občina kot ustanovitelj komunalnega podjetja podprla naložbo v novo sončno elektrarno tudi zato, da bi vse tiste, ki razmišljajo o postavitvi podobnih objektov, spodbudili k pridobivanju energije, ki bi bilo prijazno do okolja. Drago Finžgar je še poudaril, da bodo z novo elektrarno zmanjšali izpuste ogljikovega dioksida v zrak; klasična elektrarna na fosilna goriva bi za proizvodnjo enake količine energije spustila v zrak kar 64 ton ogljikovega dioksida na leto. V občini delujejo štiri sončne elektrarne, nova ima tolikšno zmogljivost kakor vse druge skupaj. Finžgar je povedal, da bodo električno energijo prodajali v omrežje po subvencionirani ceni in jo za potrebe delovanja čistilne naprave kupovali iz omrežja. To bo pripomoglo k pozivnemu poslovanju sončne elektrarne.

 

Odprtje sončne elektrarne je bila v okviru prireditev ob prazniku občine Radovljica. V ponedeljek so že odprli prenovljeno zdravstveno postajo v Kropi, nocoj bodo pred Graščino z obnovljeno fasado na Linhartovem trg pripravili proslavo ob občinskem prazniku. Najvišje občinsko priznanje – veliko plaketo za življenjsko delo na področju zdravstva in dolgoletno uspešno delo na področju psihiatrije – bodo podelili Janezu Romihu, direktorju Psihiatrične bolnišnice Begunje. Praznovanje se bo končalo v soboto s tradicionalnim spominskim srečanjem na Vodiški planini ob 68. obletnici ustanovitve Cankarjevega bataljona.

 

Blaž Račič


Vir: http://www.delo.si/tiskano/html/20090805/Delo/0

Več iz teme:

POVEZANI ČLANKI