Dvig morske gladine bo zaradi taljenja Antarktike dvakrat večji, kot je bilo predvideno

Predhodne raziskave so predvidevale, da se bo morska gladina do konca stoletja dvignila le za slabih 60 centimetrov, vendar pri tem niso upoštevali taljenja ledu na južnem polu.Najobsežnejša študija, ki jo izvaja Znanstveni komite za raziskave Antarktike (Scientific Committee on Antarctic Research – SCAR), preučuje vplive, ki jih bo na Antarktiko imelo globalno segrevanje. Rezultati študije so pokazali, da se zaradi dviga temperatur led na vzhodnem delu Antarktike že topi.Središče ogromnega kontinenta je zaradi ozonske luknje zaenkrat varno pred globalnim segrevanjem, v prihodnosti pa naj bi se stvari spremenile.

London – Najnovejše študije kažejo, da se bo morska gladina zaradi taljenja ledu na Antarktiki dvignila še enkrat toliko, kot je bilo prvotno predvideno. Zato bodo v nevarnosti obalna mesta, kot je recimo London.

V prihodnosti bo globalno segrevanje prizadelo tudi Antarktiko. (Foto: Dokumentacija Dnevnika)

Predhodne raziskave so predvidevale, da se bo morska gladina do konca stoletja dvignila le za slabih 60 centimetrov, vendar pri tem niso upoštevali taljenja ledu na južnem polu.

Najobsežnejša študija, ki jo izvaja Znanstveni komite za raziskave Antarktike (Scientific Committee on Antarctic Research – SCAR), preučuje vplive, ki jih bo na Antarktiko imelo globalno segrevanje. Rezultati študije so pokazali, da se zaradi dviga temperatur led na vzhodnem delu Antarktike že topi.

Središče ogromnega kontinenta je zaradi ozonske luknje zaenkrat varno pred globalnim segrevanjem, v prihodnosti pa naj bi se stvari spremenile.

Do konca stoletja naj bi voda, ki bo v oceane odtekala iz Antarktike, Grenlandije, pa tudi z ledenikov po svetu, povzročila dvig morske gladine za približno 1,4 metra. Če bodo temperature v naslednjih dvesto do petsto letih še vedno naraščale, bi se morska gladina lahko dvignila tudi do šest metrov.

Izvršni direktor organizacije SCAR dr. Colin Summerhayes je dejal, da bi vse skupaj lahko vplivalo na obalna mesta, kot so London, San Francisco in New York, čeprav bi ta lahko zgradila varnostne pregrade. V večji nevarnosti pa so milijoni prebivalcev obalnih mest v razvijajočih se državah.


Vir: http://www.dnevnik.si/novice/znanost/1042319495

Več iz teme:

POVEZANI ČLANKI