Na MOP prednostno rešujejo 200 pobud za koncesije za MHE

Na MOP prednostno rešujejo 200 pobud za koncesije za MHE

Vlagatelje odvračajo dolg birokratski postopek in nepredvidljive zakonske zahteve o varovanju okolja

 

Bralec je leta 2005 vložil pobudo za malo hidroelektrarno (MHE), a še danes ni dobil odgovora. Sprašuje, ali se ministrstvo za okolje in prostor (MOP) zaveda, da s tem vlagateljem povzroča gospodarsko škodo.

 

Država bi morala spodbujati naložbe v male hidroelektrarne, za katere je še precej zanimanja in ki jih znamo v celoti izdelati v Sloveniji. Tako pravi Marko Gospodjinački, predsednik zveze društev malih hidroelektrarn.

 

Počasna obravnava pobud za podelitev koncesije je velika težava, pravi Marko Gospodjinački, predsednik zveze društev malih hidroelektrarn , ki povezuje več kot 350 lastnikov in vlagateljev v MHE. Prepričan je, da država pri podeljevanju koncesij daje prednost zahtevam za varovanje okolja, ne pa obnovljivim virom energije.

 

 

MHE ne uničujejo okolja

 

Naložbe v MHE tako zavira okoljevarstvena stran, ki trdi, da pri malih hidroelektrarnah ni dovolj poskrbljeno za varstvo okolja, čemur Marko Gospodjinački nasprotuje. Zavzema se za to, da vlagatelji v MHE spoštujejo zakonsko in s koncesijsko pogodbo določena okoljska merila. “Država pa naj spodbuja gospodarski razvoj in naložbe na tem področju, saj je še precej zanimanja za gradnjo malih hidroelektrarn, ki jih znamo v celoti izdelati v Sloveniji,” pravi.

 

Velikost takih naložb ponazarja z oceno, da gradnja MHE z enim megavatom inštalirane moči po njegovi oceni stane od dva do tri milijone evrov, odvisno od vrste elektrarne, konfiguracije terena in s tem povezane zahtevnosti gradnje.

 


Naložbe zavirajo uradniki

 

Vlagatelje odvračajo dolg in nepregleden birokratski postopek ter nepredvidljive zakonske zahteve. Gospodjinački vidi kot glavni razlog za to, da naložbe v MHE ne stečejo, samovoljo uradnikov MOP. Po njegovih besedah na MOP menijo, da MHE dajo premalo elektrike glede na škodo, ki jo povzročijo okolju, kar pa je za sogovornika nesprejemljiva posplošitev.

 

“Pri MHE ni najpomembnejša količina proizvedene elektrike, temveč to, da pomenijo stabilen, lokalen in okoljsko neoporečen domač vir elektrike, zmanjšujejo izgube v električnem omrežju, zagotavljajo gospodarski razvoj na lokalni ravni ter lahko v teh kritičnih gospodarskih časih pomembno pripomorejo k razvoju slovenske gradbene, strojne in elektroindustrije,” pravi Gospodjinački…

Več iz teme:

POVEZANI ČLANKI

SORODNE VSEBINE