Ko za sončno elektrarno na strehi ni dovolj prostora

Oglasno sporočilo

Trend montaže solarnih panelov se bo v prihodnje gotovo spremenil. Zaradi pomanjkanja prostora na strehi ali uporabnosti iščejo alternativne rešitve.

Trend montaže solarnih panelov se bo v prihodnje zagotovo spremenil. Tako gospodinjski odjemalci kot tudi poslovni uporabniki zaradi pomanjkanja prostora na strehi ali uporabnosti iščejo alternativne rešitve. Korake v tej smeri narekuje tudi EU politika.

Nujnost učinkovite rabe energije in prehoda na obnovljivih virov energije (OVE) je poleg okoljske dobila novo dimenzijo, ki je po prioritetah višje kot kadarkoli prej – to je samooskrba z električno energijo. Glede na to, da države članice EU praktično nimajo lastnih virov fosilnih goriv, sta oskrba prebivalstva in delovanje gospodarstva pretežno odvisna od uvoza energentov, kar se je v zadnjem času pokazalo kot izjemno problematično in zaskrbljujoče.

 

soncna elektrarna na strehi

Rešitev je sonce

Povečano samozadostnost lahko zagotovimo zgolj z izkoristkom OVE in EU velik potencial vidi predvsem v izrabi sončne energije, torej v sončnih elektrarnah. Gre za tehnologijo, ki ima minimalne vplive na okolje, sploh če se postavlja na obstoječih grajenih površinah, projekti so hitro izvedljivi in nenazadnje tudi cenovno ugodni v primerjavi z drugimi proizvodnimi viri iz OVE.

 

baner soncne elektrarne

Kam vse bi lahko postavili sončne elektrarne?

Zaradi eksponentnega večanja potreb svetovnega prebivalstva in s tem potreb po energiji je sočasna raba zemljišč v določenih primerih nujna. Na ministrstvu za infrastrukturo so zato pripravili predlog Zakona o umeščanju naprav za proizvodnjo električne energije iz obnovljivih virov energije, ki med drugim predlaga umestitev sončnih elektrarn ob cestah, na priobalnih in umetnih vodnih lokacijah ter področjih pod vodovarstvenem režimom, na področjih odlagališč odpadkov, gozdnih zemljiščih in kmetijskih zemljiščih – agrovoltaika. Ob tem na ministrstvu izpostavljajo, da je pri sočasni rabi ključnega pomena, da primarni namen zemljišč ostane nespremenjen.


Informativni izračun za svojo sončno elektrarno lahko pridobite TUKAJ!


soncna elektrarna na strehi nadstreska

Slovenija je skladno s pravnim okvirom EU zavezana dosegati cilje na področju obnovljivih virov energije (OVE). Cilj do leta 2020 je bil 25 % OVE v končni porabi energije, s sprejemom Nacionalnega energetskega in podnebnega načrta (NEPN) pa je Slovenija zavezana doseči cilj vsaj 27 % do leta 2030. Ti cilji se bodo s posodobitvijo Direktive o spodbujanju uporabe energije še zviševali.


Solarni nadstrešek kot primer dobre prakse

Za inovativno rešitev izrabe OVE pa ne potrebujemo čakati, da bo zakon sprejet. Že sedaj obstajajo alternativne praktične rešitve za primere, ko na strehi nimamo dovolj prostora ali zadostnih pogojev za postavitev sončnih celic. Ena izmed takšnih je solarni nadstrešek, ki prinaša številne prednosti. Ne le da nudi zaščito vozilom pred vročim soncem, točo ali snegom, takšna sončna elektrarna ustvari velik delež energije za samooskrbo. »Solarni moduli na nadstreških lahko zajemajo svetlobo tako z zgornje kot tudi spodnje strani, torej tudi odbito svetlobo, kar omogoča dodaten izplen sončne energije,” pojasni Bojan Horvat iz oddelka razvoja v podjetju Enertec.

 

soncna elektrarna na strehi Bojan Horvat razvoj v podjetju Enertec

Bojan Horvat, razvoj v podjetju Enertec d.o.o., Moja elektrarna (foto: Bojan Puhek, Tsmedia)

Za takšen korak so se v letošnjem letu odločili tudi pri podjetju Energetika Maribor. Projekt je izpeljalo podjetje Enertec, ki upravlja z blagovno znamko Moja elektrarna, v skladu z njihovimi zahtevami. Gre za zgleden primer, kako učinkovito lahko izkoristimo dane površine. »Na razpoložljive površine smo namestili solarne panele ter s tem znižali stroške električne energije, povečali stopnjo samooskrbe, hkrati pa poskrbeli za varnost avtomobilov zaposlenih in poslovnih partnerjev. Na strešno površino in kar na pet nadstreškov smo namestili 250 kW veliko sončno elektrarno, ki bo letno predvidoma proizvedla 278 MWh električne energije. Od tega imajo solarni nadstreški, ki nudijo 56 parkirnih mest, 170 kW moči,« projekt opiše Horvat in doda »V luči trenutne rasti cen energentov se krajša doba povračila investicije. Sprva smo predvidevali, da bo znašala 12 ali 13 let, glede na trenutno stanje pa kaže, da se bo začetna investicija povrnila že v 8–10 letih.«  


Vsa morebitna dodatna vprašanja glede cene sončne elektrarje, izvedbe, subvencije Eko sklada in podobno, napišite v spodnji kontaktni obrazec, kjer vam bomo poskušali odgovoriti v najkrajšem času.

Kontaktirajte ponudnika

"*" indicates required fields

 

Več iz teme:

POVEZANI ČLANKI