Strošek za sončno elektrarno se lahko prepolovi

Strošek za sončno elektrarno je lahko veliko nižji, če se za vgradnjo odločimo ob gradnji nove stavbe.

Solarni moduli, ki jih vgradimo pri gradnji hiše, lastnika stanejo za več kot tretjino manj, skupaj z baterijskim hranilnikom pa se nam lahko dolgoročno prepolovijo stroški za elektriko, poveča pa se tudi varnost in energetska neodvisnost.

 

Strosek za soncno elektrarno

Sistem GSE Integration je ena od možnosti vgradnje v streho, kritina pa ni potrebna

 

Predlog parlamentu stroškov za elektriko

To je bila osnovna ideja dr. Crosslanda, ki je že leta 2018 s peticijo predlagal angleškemu parlamentu, da sprejme zakon, ki bi za vsako novogradnjo zahteval, da se istočasno vgradijo solarni paneli. V dokumentu je razloženo, zakaj je ta zahteva potrebna. Sloni na predpostavki, da investitor ali izvajalec zelo redko v stavbo vgradita kakršnekoli varčevalne energetske ali varnostne naprave, če slednje niso predpisane z zakonom.

Predlagatelj je strokovnjak za module in baterijske hranilnike elektrike in pozna prihranke za uporabnika ter ugodne učinke na celotno energetsko sliko države. Hiša je med gradnjo obdana z gradbenimi odri, dostop na streho je varen in enostaven, gradbene firme module kupujejo v velikih količinah za nižjo ceno, vse napeljave pa so izvedene istočasno. Končni izdelek je bolje opremljen objekt, cenejši za bivanje lastnikov in najemnikov ter ima na bogate ali revne stanovalce enako ugodne učinke.  

 

Strosek za soncno elektrarno osoncenost velike britanije

Osončenost britanskega otočja je veliko nižja kot pri nas

 

Izračun za Sheffield 

Kalkulacija sloni na podatkih o osončenosti in na raziskavi univerze Longborough. Povprečna angleška streha lahko sprejme 12 modulov, instalirane moči 3,6 kWh, ki bodo v letu oddali 2.875 kWh elektrike. Od tega bo 47 % porabila družina v polovici dneva, ko bo doma. Za te odstotke bo manjša poraba elektrike, višek pa bo stekel v javno omrežje in zmanjšal državni ogljični odtis. Izračun za dobo 25 let za različne pokrajine v VB, pokaže od 9 do 13 let vračilne dobe in 9 do 13% donos, odvisno od osončenosti.

 

 

Gradbena industrija potrebuje predpise

Da bi zagotovili ugodno razmerje med ceno in kakovostjo izvedbe, bi naj za vsak objekt izdelali analizo stroškov, na osnovi zakonsko določenih vrednosti. Če ta pokaže, da je donos višji od 9% in povračilo nižje kot 10 let, mora stavba po zakonu dobiti solarne module. Če izračuni pokažejo drugače, graditelju modulov ni potrebno vgraditi.Sistem je smiseln, če je spodnja meja vgrajene moči 3,6 kW. V kalkulacijo so vključeni še senčenje, lokalne vremenske razmere in druge vrednosti, ki so zajete v številnih kalkulacijah, ki jih že zdaj uporabljajo v Združenem Kraljestvu.    

 

baner soncne elektrarne

Druge prednosti

Vgradnja sončne elektrarne med gradnjo novega objekta je vedno cenejša kot naknadna vgradnja. Ob gradnji enodružinske hiše istočasna namestitev modulov ceno zviša samo za 1,4%. Dodatna korist se pojavi ob prihranku strešne kritine, saj jo lahko nadomestijo moduli. Predlagatelj je raziskal tudi način prodaje modulov in ocenjuje, da je cena ob naknadni vgradnji za 30% višja zaradi prodajnih razmer, marž in zaslužkov montažerjev. V izračunu predvideva, da bodo stavbe s fotovoltaiko tako grajene, da ne bodo potrebovale sistema za ogrevanje z elektriko ali hlajenja s klimo. 

Predlagatelj peticije se preteklih 6 let podrobno ukvarja z moduli, pretvorniki in baterijami za shranjevanje elektrike. Preko svojih spletnih dnevnikov odgovarja na vprašanja, utemeljuje svoje predloge in sprejema kritike. Njegov osnovni motiv pa je, da se mu nebi zdelo prav, če s svojim znanjem nebi poskusil vplivati na izboljšanje stanja v državi. In ker je osončenost Slovenije veliko višja kot Velike Britanije bi nekaj podobnega bilo pri nas še mnogo bolj učinkovito.

 

Kontaktirajte ponudnika

"*" indicates required fields

Več iz teme:

POVEZANI ČLANKI