Z novimi subvencijami še krajša povračilna doba hibridnih sistemov

Oglasno sporočilo

Investicija v sončno elektrarno je smiselna zaradi prihrankov pri stroških električne energije in zmanjšanja ogljičnega odtisa.

Sončne elektrarne s hranilniki električne energije predstavljajo eno izmed najbolj obetavnih rešitev za prehod na obnovljive vire energije, kar je ključnega pomena za trajnostno prihodnost. V zadnjih letih so te postale dostopnejše, učinkovitost pa se je občutno izboljšala. V Sloveniji je prehod na obnovljive vire energije prioriteta, kar se kaže tudi v številnih spodbudah in subvencijah, ki jih država ponuja za namestitev sončnih elektrarn.

Ministrstvo za okolje in prostor v sodelovanju z Borzenom, operaterjem trga z elektriko, je v preteklem tednu predstavilo nov paket subvencij namenjen za vse, ki so vlogo za soglasje oddali v letošnjem letu. S temi ukrepi država spodbuja uporabo čiste energije in zmanjšanje ogljičnega odtisa, hkrati pa poenostavlja postopek za pridobitev finančne podpore za zelene projekte.

 

Subvencije za sončne elektrarne po novi uredbi

Vsi, ki so v letu 2024 oddali vlogo za soglasje, imajo na voljo subvencije po novem modelu samooskrbe, ki ne vključuje neto merjenja. Te subvencije nudijo še višje finančne spodbude za nakup in namestitev naprav za individualno in skupnostno samooskrbo, ki proizvaja električno energijo s pomočjo sončne energije v kombinaciji z baterijskimi hranilniki električne energije.

background of photovoltaic modules for renewable energy

Višine naložbene pomoči po novi samooskrbi:

  • 675 EUR na 1 kW inštalirane nazivne električne moči za naprave za samooskrbo z baterijskim hranilnikom, vendar ne več kot 40 % upravičenih stroškov naložbe.
  • 250 EUR na 1 kW inštalirane nazivne električne moči za naprave za samooskrbo brez baterijskega hranilnika, vendar ne več kot 25 % upravičenih stroškov naložbe.
  • 725 EUR na 1 kW inštalirane nazivne električne moči za naprave za skupnostno samooskrbo z baterijskim hranilnikom, vendar ne več kot 45 % upravičenih stroškov naložbe.
  • 300 EUR na 1kW inštalirane nazivne električne moči za naprave za skupnostno samooskrbo brez baterijskega hranilnika, vendar ne več kot 30 % upravičenih stroškov naložbe.

Vse te možnosti subvencij predstavljajo izjemno priložnost za vse, ki razmišljate o namestitvi sončne elektrarne. Zdaj je pravi čas, da se odločite za izgradnjo lastne sončne elektrarne, še posebej ob jasnih in privlačnih subvencijah. Z investicijo v sončno elektrarno ne boste le prispevali k čistejšemu okolju, ampak boste tudi finančno koristili od nižjih stroškov energije in povečane neodvisnosti.

 

Primer povračilne dobe investicije sončne elektrarne s hranilnikom električne energije, ki so ga pripravili v podjetju Enerter, Moja elektrarna:

Pozitivni ekonomski učinki in krajša povračilna doba

Na podlagi najbolj optimalne rešitve Simulatorja energetskih rešitev, ki ga ponuja podjetje Enertec in temelji na vhodnih parametrih posameznih strank ter lastnem algoritmu, vključno z višino nepovratnih sredstev iz subvencij, je ekonomski vidik izgradnje in doba vračila investicije postala ponovno zelo privlačna. Natančneje, povračilna doba investicije v sončno elektrarno se bo s tem občutno skrajšala, kar pomeni, da stranke hitreje dosežejo finančno rentabilnost.

Izkoristite to priložnost in investirajte v svojo energetsko prihodnost še danes. V spodnji kontaktni obrazec jih lahko kontaktirajte za brezplačno svetovanje in izveste, kako lahko znižate svoje stroške ter prispevate k bolj trajnostni prihodnosti!.

Enertec d.o.o.

Kontaktirajte ponudnika

"*" indicates required fields

Več iz teme:

POVEZANI ČLANKI