Adaptacija podstrešja

Trenutno se odločam med izolacijami za podstreho in kolikor sem brskal po internetu sta mi najbolj všeč Trendisol ter Fonaterm. Če vprašam gradbenike, vsak forsira tisto kar sam uporablja, tako, da me zanima čim bolj objektivno mnenje. Morda kdo ve kako j

Vprašanje Blaž:
Trenutno se odločam med izolacijami za podstreho in kolikor sem brskal po internetu sta mi najbolj všeč Trendisol ter Fonaterm. Če vprašam gradbenike, vsak forsira tisto kar sam uporablja, tako, da me zanima čim bolj objektivno mnenje. Morda kdo ve kako je s toplotno izolacijo pri trendisolu, pa razlika, da trendisol vpija veliko vlage, fonaterm pa ne. Če pa ima kdo kakšno alternativo, ki je dobra bi bil tudi zelo hvaležen.

Trendisol je blagovna znamka za celulozno toplotno izolacijo, narejena iz zmletega  časopisnega ali belega papirja. Fonaterm je blagovna znamka za toplotno izolacija iz kosmičev tekstilnih ostankov, ki nastajajo pri krojenju avtomobilskih prevlek in vzglavnikov. Obema so dodane snovi za zaviranje gorljivosti, povečanje obstojnosti in zaščito pred insekti ter zajedavci, najpogostejši dodatek je dodana borova sol.

Vsaka toplotna izolacija mora biti tako vgrajena, da v njej ne zastaja vlaga. To pomeni, da mora biti brezhibno zaščitena pred vplivom padavinskih vod in zaščitena pred vstopom toplega vlažnega zraka iz prostorov, slednje je doseženo z vgradnjo ustreznih parnih ovir. Mnenje, da je kakovost izolacije odvisna od sposobnosti vpijanja vlage, sodi med urbane legende.

 

Odgovor: Poleg uveljavljenih toplotnoizolacijskih materialov, ki jih običajno svetujem za vgradnjo v tople strehe, kot so mineralna vlakna (kamena in steklena volna), so primerni tudi toplotnoizolacijski materiali iz »okolju prijaznih materialov« (ovčja volna, celulozni kosmiči, pluta, bombaž, slama, konoplja, kokosova vlakna, trstika, lesna volna…). Ob primerjavi je potrebno je ovrednotiti vse lastnosti materialov, ne le posamezne prednosti. Pri nekaterih materialih so nezanesljivi podatki o izolativnosti,  ceni vgrajene izolacije ali  trajnosti, zavajajoči so podatki o nestrupenosti (veziva, dodatki za preprečevanje gorljivosti, za odpornost proti škodljivcem…) in nepopolni podatki o obremenitvi okolja. Pred izbiro toplotnoizolacijskega materiala pridobite podatke o primernosti za vgradnjo v vašo zgradbo. Uporabljajte preverjene toplotnoizolacijske materiale, od proizvajalca zahtevajte dolgo jamstveno dobo na izolativnost, prednost pa dajte domačim materialom pred uvoženimi (prevoz izolacijskega materiala na daljše razdalje po nepotrebnem bremeni okolje).

Več iz teme:

POVEZANI ČLANKI