Položitev kolektorja

Peter: V literaturi in pri mojstrih sem zasledil veliko nasprotujočih informacij glede položitve kolektorja. Eni pravijo, da je potrebno polagati 40 cm narazen, drugi polagajo cev tako, da je sploh ne odvijejo ampak rolo raztegnejo prek zemljišča, da se obroči deloma prekrivajo. Eni pravijo, da je lahko zanka dolga 300 metrov, drugi da ne sme biti daljša od 100 metrov. Eni trdijo, da trava na vrhu normalno raste, drugi, da je zemlja tako podhlajena, da regrat cveti šele avgusta,…Odgovor:Vsak izvajalec ima svoje principe, izkušnje in znanje kako polagati. V glavnem pa ločimo klasičn …

Peter: V literaturi in pri mojstrih sem zasledil veliko nasprotujočih informacij glede položitve kolektorja. Eni pravijo, da je potrebno polagati 40 cm narazen, drugi polagajo cev tako, da je sploh ne odvijejo ampak rolo raztegnejo prek zemljišča, da se obroči deloma prekrivajo. Eni pravijo, da je lahko zanka dolga 300 metrov, drugi da ne sme biti daljša od 100 metrov. Eni trdijo, da trava na vrhu normalno raste, drugi, da je zemlja tako podhlajena, da regrat cveti šele avgusta,…

Odgovor:
Vsak izvajalec ima svoje principe, izkušnje in znanje kako polagati. V glavnem pa ločimo klasično in kompaktno polaganje zemeljskega kolektorja. Žal vaši podatki o hiši niso dovolj točni, zato je bil izdelan samo informativni izračun toplotnih izgub, z določenimi predpostavkami. V vašem primeru bi bilo verjetno potrebno za klasično položen zemeljski kolektor cca 360 m2 parcele in za kompaktno položen kolektor cca 180 m2 parcele. Dolžina cevi pri klasičnem kolektorju je 400 m, pri kompaktnem pa običajno 200 m. Te dolžine v povezavi s premerom cevi povzročajo padec tlaka (nižji od dovoljenega), ki ga obtočna črpalka vgrajena v toplotni črpalki premaguje. Naprave vsakega proizvajalca imajo drugačne tehnične karakteristike, zato splošnega odgovora ni mogoče dati. Iz vprašanja razumem, da verjetno želite polagati kolektor sami. Predlagam, da si izberete dobavitelja toplotne črpalke in z njim dogovorite za način polaganja, razrešite vprašanje jamstva delovanja. Pri pravilno zasnovanem zemeljskem kolektorju in položitvi tega, vplivov na rast ni, lahko pa na tem delu sadite tudi drevje! 

Peter: Zanima me tudi kako se lahko cev položi?

Odgovor:
Pri kompaktno položenem kolektorju se cevi prekrivajo.

 

Peter: Kako dolge zanke so priporočljive in kaj je posledica predolgih zank?

Odgovor:
Dolžina cevi je odvisna od tehničnih karakteristik obtočne črpalke v TČ.

 

Peter: Kakšna cev se položi?

Odgovor: Cevi morajo biti polietilenske, tenkostenske, premer je različen pri klasičnem/kompaktnem kolektorju. Pozor! Pomemben je dovoljen padec tlaka v kolektorskem sistemu!

 

Peter: Je pametno zadevo zasuti z 15 cm peska?

Odgovor: Pesek kot zaščita se uporablja samo, če je kolektor položen ponekod, delno ali v celoti na kamnitem (trdem) materialu, v nasprotnem primeru ne. Polietilenske cevi so mehke in bi se po daljšem časovnem obdobju lahko predrgnile.

 

Peter: Je potrebno paziti na ravnino polaganja, terena nimam povsem ravnega?

Odgovor: Ne.

 

Peter: Kakšna izolacija se priporoča za povezavo razdelilne enote in hiše ter kako velika cev naj bo v ta namen?

Odgovor: Izolacija se da speljati skozi zunanjo steno hiše, premer pa je odvisen od tehničnih karakteristik TČ.

 

Peter: Kakšno črpalko priporočate?

Odgovor: Priporočam kakovostno toplotno črpalko NIBE, z dolgoletnimi izkušnjami dobavitelja in inštalaterjev ter s 5-letno garancijo tudi na funkcionalno delovanje.

 

Peter: Ali je lahko kaj narobe, če položim prevelik kolektor?

Odgovor: Do neke mere ne, pri predolgem kolektorju pa narastejo upori nad dovoljeno vrednostjo prizvajalca.

 

Peter: Kolikšen zalogovnik je potreben oz. priporočljiv?

Odgovor: Volumen zalogovnika naj bi bil minimalno 20 litrov na vsak kW ogrevalne moči toplotne črpalke. •

Več iz teme:

POVEZANI ČLANKI