Kako smo pripravljeni na jedrsko nesrečo?

Pripravljenost na jedrsko nesrečo ne more preprečiti vseh posledic, jih pa lahko bistveno zmanjša.

 

Pripravljenost na jedrsko nesrečo ne more preprečiti vseh posledic, jih pa lahko bistveno zmanjša.

To je bil eden od ključnih poudarkov na posvetu in okrogli mizi o pripravljenosti v primeru jedrske nesreče v JE Krško – dogodku, ki sta ga v začetku tedna v Mladinskem centru v Brežicah organizirala Regionalni center za okolje in mreža »Nuclear Transparency Watch«, ki združuje nasprotnike in podpornike jedrske varnosti.  

 

jedrska elektrarna

 

Posvet je obsegal niz predavanj, ki naj bi udeležencem pojasnil osnovne značilnosti pripravljenosti in ukrepanja ob morebitni jedrski nesreči. Srečanja so se poleg predstavnikov organizacij, ki se ukvarjajo s pripravljenostjo in ukrepanjem ob izrednem dogodku, udeležili tudi predstavniki civilne družbe in nevladnih organizacij, ki so zatem sodelovali tudi na okrogli mizi.  

 

Krepiti sodelovanje vseh deležnikov na vseh ravneh!  

Glavni namen posveta in okrogle mize je bil širjenje informacij o ukrepanju ob morebitni jedrski nesreči. Obenem je šlo tudi za srečanje strokovnjakov, ki so podali splošen pregled pripravljenosti in ukrepanja, s predstavniki civilne družbe, ki so zastavljali vprašanja in podajali svoja mnenja.  

 

Udeleženci naj bi spoznali, da gre za sistem obvladovanja tveganj, pri katerem so verjetnejši scenariji bolje razdelani in manj verjetni slabše. Gre pa tudi za sistem, ki je močno odvisen od meritev, poznavanja tehnološkega procesa in pravilnega, pravočasnega in razumljivega podajanja informacij javnosti o zaščitnih ukrepih. Udeleženci naj bi se zavedali, da pripravljenost na nesrečo ne more preprečiti vseh posledic, jih pa lahko bistveno zmanjša in to veliko bolj, kot če ne bi bili pripravljeni. Koliko jih zmanjša, pa je odvisno od učinkovitosti pripravljenosti, kar je bila rdeča nit dogodka.  

Posvet in okrogla miza sta bila sklenjena z mislijo, da je potrebno krepiti sodelovanje vseh deležnikov na vseh ravneh, in da so tovrstna srečanja potrebna in nujna. (mj)  

 

Vir: NAŠ STIK

 

Več iz teme:

POVEZANI ČLANKI