Montažne hiše 2023, cena je še vedno konkurenčna

Montažne hiše že od nekdaj spadajo med varčne, razvoj pa teče hitreje kot pri drugih sistemih.

Montažne hiše so se v letu 2022 podražile, razlog za to  je konkreten dvig cen surovin in energentov. Cene rastejo tudi na področju klasične gradnje. Vendar montažne hiše že od nekdaj spadajo med varčne, razvoj pa teče hitreje kot pri konkurenčnih sistemih, zato je nespametno ob odločanju za novogradnjo izpustiti primerjalni pregled večih tehnologij gradnje. Preden se odločimo za montažno hišo ali konkurenčen sistem, moramo spoznati specifične energijske posebnosti, saj je poraba energije v celotni življenski dobi hiše ključna. Kvaliteta montažnih hiš je na izredno visoki ravni, prednosti montažnih hiš pa privlači vedno več investitorjev.

 montazna hisa Marles Trtnik

Nizkoenergijska montažna hiša Marles Veritas II s 136 m2 bivalne površine. (foto: marles.com)

 

montazna hisa lumar avantgarde

Sodobna skoraj nič-energijska montažna hiša Lumar Eos-D 142 z velikimi steklenimi površinami. Cena hiše na ključ z bivalno površino 142 m2 je od 205.990 EUR naprej. (foto: lumar.si)

 

montazna hisa jelovica

Aktivna samozadostna montažna hiša Jelovica s 142 m2 bivalne površine, s klasično dvokapnico in s prilagodljivo zunanjostjo. (foto: jelovica-hise.si)


Javni poziv 89SUB-sNESOB21 za pridobitev nepovratnih sredstev v višini 30 odstotkov priznanih stroškov gradnje za skoraj ničenergijske stavbe je zaprt.

Trenutno nepovratna resedstva Eko sklada za gradnjo novih stavb niso na voljo. Sredstva, ki jih lahko graditelji novih hiš ljub temu  koristijo, so iz področja ogrevanja (subvencije Eko sklada za nakup novih kotlov na lesno biomaso, za toplotne črpalke, …), prezračevanja, ter v primeru investicij v samooskrbo z električno energijo.


Montažna hiša te prevzame, ko bivaš v njej

Montažna gradnja velja za suho gradnjo, ki ne predstavlja tveganja za nabiranje vlage v prostoru, k večjemu obratno. Za vlago pa vemo kako velik problem predstavlja, če je te preveč. Klasična gradnja zahteva vlažne materiale, ki sicer do neke mere izhlapijo, nekaj vlage pa ostane. Čistoča zraka v zaprtem prostoru je zelo pomembna, zato mnogi ponudniki montažnih hiš vgradijo sistem prezračevanja avtomatično. Cvetni prah, saje, drobni trdi delci in druga zunanja onesnaževala, ki škodijo dihalnim organom, niso več problem. 


dnevi pasivnih hisPreberite tudi:

Na ogled prva neto nič-energijska hiša v Sloveniji

Predstavljamo Marlesovo moderno hišo Dom24h, ki je bila predstavljena v Limbušu pri Mariboru, kot prva neto ničenergijska hiša v Sloveniji.


Montažne hiše so vseljive prej kot klasične

Ključna prednost montažne hiše je hitrost gradnje, majhnih toplotnih izgubah in nizkih stroških ogrevanja. Cene montažnih hiš so v primerjavi s klasičnimi popolnoma primerljive, materiali so naravni, zdravju neškodljivi. Hišo lahko naročimo po meri, bodisi s pogodbo “na ključ”, ali po sistemu “dokončaj sam”. Montažne hiše so zaradi majhne toplotne akumulacije zelo primerne za stensko ogrevanje. Dobre izkušnje iz Posočja potrjujejo dobro potresno varnost, uporabljen negorljiv izolacijski material, npr. kamena volna, zagotavlja dobro požarno varnost. Življenjska doba montažnih hiš je sorazmerno dolga, dobavitelji pa nudijo garancijo na izdelavo in montažo. V primeru gradnje montažne hiše na ključ se sklene pogodba samo z enim podjetjem; poleg tega, da lahko zaradi energetsko varčne izvedbe preko Eko sklada RS, za gradnjo pridobimo ugoden kredit. Montažna hiša na ključ je zgrajena predvidoma že v petih mesecih. Velika prednost montažne gradnje je tudi transparentnost investicije, cena se tekom gradnje ne spreminja. V fazi podpisa pogodbe ste seznanjeni s končno ceno, stroški gradnje so fiksni. To pomeni, da vas nenačrtovani stroški ne morejo presenetiti.

 

gradnja montazne hise med gradnjo

 

Montažne hiše se prej ogrejejo in prej ohladijo kot klasične

Značilnost montažnih hiš je manjša toplotna akumulacija. Kar pomeni, da se montažna hiša, v primerjavi s klasično, hitro ogreje in hitreje ohladi. Pri slabši regulaciji ogrevanja je pri montažni hiši, v primerjavi z masivno, je možno malo večje nihanje notranje temperature zraka. Morda velja kot manjša pomanjkljivost, da parne zapore na notranji strani zunanjih sten ne smemo poškodovati. Zaradi hitro izvedene montažne gradnje, ki jo lahko speljemo v parih mesecih, je potrebno financiranje celotne hiše v kratkem času, razen če izberemo t.i. fazno gradnjo. Vsekakor pa je potrebno dodati, da so nekatere pomanjkljivosti montažnih hiš enake tudi pri klasični gradnji.


Montažne hiše, cena

Da bi se prepričali o ugodni ceni montažne hiše je najbolje, da za enako velikost in izvedbo stanovanjskega objekta pridobimo “ponudbo na ključ” in jo primerjamo z klasično, masivno grajeno hišo. Pri tem je  priporočljivo, da za montažno hišo pridobimo ugodnejšo ponudbo v zimskem času, ko so navadno cene montažnih hiš nižje. Cene klasične in motažne gradnje lahko primerjamo le za enaki hiši zgrajeni na ključ, sicer točna primerjava cene ni možna. Ker pa gre za različno izvedbo in tehnologijo s povsem različnimi karakteristikami, je razliko v ceni izredno težko ovrednotiti. V vsakem primeru gradnja klasične hiše traja dlje časa, čas pa je denar, posebno to velja letos, ko cene surovin letijo v nebo. Masivna gradnja ima veliko toplotno akumulacijo pri enaki toplotni prehodnosti vseh gradbenih konstrukcij. Če primerjamo oba načina, so gradbeni materiali popolnoma različni, le vse instalacije – vodovodne, električne in instalacije centralne kurjave so lahko enake. 

 


Poraba energije v montažnih hišah za ogrevanje

Montažne hiše so v praksi običajno dobre nizkoenergijske hiše, izredno dobro toplotno izolirane, predvsem pa zelo ugodno vplivajo na počutje. To pomeni, da poraba energije običajno ne presega 50 kWh/m2 letno ali preračunano na porabo kurilnega olja 5l kurilnega olja na m2 letno, (t.i. “petlitrska hiša”). Določeni proizvajalci, s slabšo toplotno izolacijo, nudijo hiše s porabo energije do 80 kWh/m2 letno, zaradi česar je toplotna prehodnost “U” (kriterij toplotne izolativnosti) zunanjih sten večine montažnih hiš pod 0,20 W/m2K. Nekatere najnovejše montažne hiše imajo U faktor do 0,15 W/m2K, kar meji na izredno energijsko varčne –  pasivne hiše. Temu primerno je debelejša tudi toplotna izolacija zunanjih sten in sicer od 20 do 30 cm. Pri tem velja pravilo: čim debelejša je toplotna izolacija, tem nižja je toplotna prehodnost U. Kar pomeni, da imamo manjše toplotne izgube in s tem nižje stroške ogrevanja. 


baner gradnja hise

Montažne hiše so največkrat dvoetažne, mansardne, redkeje samo pritlične. Toplotna izolacija poševnih streh nad mansardo in na ravnih prezračevanih podstrešjih je predvidena z najmanj 30 cm, pri toplotni prehodnosti U < 0,15 W/m2K. Okna varčne montažne hiše so običajno s klasično dvojno zasteklitvijo in s toplotno prehodnostjo U < 1,1 W/m2K. Le za velike steklene površine je smiselno vgraditi troslojna in faktorjem U < 0,7 W/m2K, s čimer dosežemo 36% manjše toplotne izgube kot pri klasičnih.

V praksi pomeni, da ima trilitrska montažna hiša povprečne uporabne površine, z močjo kotla pod 10 kW, letno okoli trikrat manjšo porabo goriva kot klasična, zgrajena, ki zadošča sedaj veljavnim standardom.

Tako nizka poraba energijev montažni hiši je posledica odlične zatesnitve in predvsem varčnega prisilnega prezračevanja, pri čemer odpadni topli zrak, pred izstopom ogreva sveži vstopajoči zrak. Rekuperacijska prezračevalna naprava ima velike energijske prihranke, saj “ujame” okoli 70 % ali več toplote. Tako ogret svež zrak se običajno še očisti skozi vgrajene filtre. Skratka, prezračevanje z rekuperacijo je pri energetsko varčnih montažnih hišah skoraj nujna.

 

gradnja montažne hiše arhitektura

Montažna hiša, v primerjavi s klasično, omogoča visoko toplotno udobje ob zelo majhni porabi energije.

Priprava na gradnjo montažne hiše

 in upravni postopki za njo so enaki kot za klasično gradnjo. Montažna hiša je po izgledu popolnoma podobna klasični. Že pred izdelavo idejnih zasnov je treba vedeti kakšno hišo želimo imeti. Lahko sicer iz kataloga proizvajalca izberemo tipsko montažno hišo, ali jo naročimo po naših željah “po meri”. Na tej osnovi bo že določena velikost hiše, ki bo vnesena v načrt parcele.Vse to mora biti skladno z arhitekturnimi značilnostmi kraja in z urbanističnimi kriteriji, ki jih pristojna upravna enota zahteva v določenem okolju. Pred začetkom del je za vašo montažno hišo potrebno izdelati projekt (PGD) za pridobitev dovoljenja za gradnjo z vsemi instalacijami in ostalimi deli tehnične dokumentacije (soglasja, projekti za  komunalne priključke, vodovod, kanalizacijo, elektriko, telefon, cesto, itd.).

 

Armirana plošča je domena investitorja

V pripravo gradnje spada tudi izvedba armirano betonske plošče, na katero je postavljena montažna hiša, pogosto brez kleti ali nad izdelano kletjo. Pogoji za ploščo so strogi, saj izdelovalec montažne hiše zahteva ravno ploščo z majhnimi tolerancami po višini (cca 1 promil), da ne pride do slabega naleganja sten oz. do razpok v stenah. Zato izvajalec pred začetkom gradnje pregleda nosilno betonsko ploščo, preveri teren, možmost dostopa avtodvigala, prostor skladiščenja, priključek elektrike, vodovoda, utrjenost terena.

 

gradnja montažne hiše armirana plošča

Izbira izvajalca montažne hiše

Posebnost priprave pri tem je, da je treba izvajalca montažne hiše izbrati dovolj hitro in po možnosti pri njem naročiti tudi vse projekte, med njimi tudi PGD za upravni postopek. Praktično smo s tem vezani že na nakup hiše, saj so naročeni projekti uporabni le za izdelavo montažne hiše pri izbranem podjetju. To pomeni, da je najbolje skleniti pogodbo za nakup montažne hiše še pred izdelavo projektov. To sicer ni preveč ugodno, saj še ni vse natančno projektno določeno, poleg tega pa izdaja dovoljenja za gradnjo lahko zelo dolgo traja, zato roka začetka operativne montaže na terenu vnaprej ne moremo določiti. Izbrano kompletno ponudbo lahko spremenimo v pogodbo šele po izdaji dovoljenja za gradnjo in prej naročimo le projekte.

Izdelava elementov motažne hiše se vrši v tovarni, na gradbišče se dostavi predizdelane stene z notranjo izolacijo in inštalacijami vred, takoj za tem sledi montaža na terenu. Pri izdelavi v tovarni so potrebni natančni podatki o vseh instalacijah za vgradnjo instalacijskih cevi v stenah in stropovih, odprtine za dimnik, prezračevanje, itd. Za vse to je nujen predhodno izdelan izvedbeni projekt.

 

gradnja montažne hiše začetek gradnje

Ogrevanje montažne hiše

Tako kot za vse nizkoenergijske hiše, masivne ali lahke montažne hiše velja, da mora biti ogrevalni sistem temu prilagojen. Izbira ogrevalnega sistema zavisi ali ima montažna hiša klet s kotlovnico. Če na konkretni lokaciji priklop na daljinsko ogrevanje ni možen, potem tovrstno ogrevanje odpade. Za ogrevanje jmontažne hiše je najpogosteje izbrana toplotna črpalka, ob tem da lahko vgradimo vse sisteme toplotnih črpalk- zrak – voda, zemlja – voda, voda – voda. Pri vgradnji toplotne črpalke odpade strošek postavitve in vzdrževanja dimnika. Če se vgradi še sončna elektrarna, bo strošek ogrevanja skoraj ničen.

 

baner toplotne crpalke

Primerni so tudi drugi načini ogrevanja, kot npr. plinska peč, ali izvedba peletnega kamina. Sistem ogrevanja na kurilno olje ali klasične sisteme lesne biomase (npr. na polena) ne moremo postaviti v bivalno pritličje ampak v klet, v kateri je kotlovnica in rezervoar za hrambo kurilnega olja. Ker je montažna hiša nizkoenergijska, z majhno močjo kotla in z izredno nizko porabo goriva, klasični ogrevalni sistemi niso primerni, med njimi predvsem ni primerno kurilno olje, saj ne obstojajo manjši kotli pod 15 kW. Če je kotel predimenzioniran, torej je prevelike moči, pomeni to slabši izkoristek. Za ogrevanje montažnih hiš pridejo v poštev klasični kotli na lesne pelete v kleti, peči na drva pa zaradi prevelikih moči praktično niso primerni.

 

gradnja montažne hiše ogrevanje

Različne izvedbe toplotnih črpalk (geotermalna toplotna črpalka zemlja – voda, geotermalna voda -voda in toplotna črpalka zrak voda)

 

Za montažno hišo je zelo smotrno stensko ali talno gretje. Zaradi majhne toplotne akumulacije se regulacija ogrevanja hitro odziva na spremembe zunanje temperature, kar je velika prednost montažnih hiš. To velja tudi za talno ogrevanje, ker sta talno in stensko ogrevanje nizkotemperaturna sistema kot nalašč za sisteme s toplotnimi črpalkami in na zemeljski ali utekočinjeni naftni plin. Pri montažnih hišah pride v poštev tudi toplozračno ogrevanje, ki pa žal zaradi višje investicije ni tako pogosto, je pa zelo primerno v kombinaciji s hlajenjem in prezračevanjem z rekuperacijo. Tudi toplotne črpalke nudijo take možnosti – ogrevanje, PTV, hlajenje in rekuperacijsko prezračevanje s čiščenjem zraka.

 

gradnja montažne hiše talno ogrevanje

Nizkotemperaturno talno ogrevanje je najprimerjejše za montažno hišo

Pogodba in gradnja hiše

Dobro precizirana pogodba je nujna, po možnosti “na ključ” s fiksno ceno, natančnim seznamom vseh del. Nepredvidenemu delu se je treba vnaprej izogniti. Če tega nismo sposobni narediti lahko zanesljivo računamo na dodatne stroške in pogajanja o izvedbi in ceni. Po lastnih izkušnjah menim, da je veliko slabša in celo dražja varianta gradnje po sistemu “dokončaj sam”. V primeru gradnje na ključ odgovornost za kvaliteto del ni vprašljiva. Pri prevzemu del in pri tehničnem pregledu v tem primeru za uporabno dovoljenje nastopa samo en pogodbeni izvajalec, s podizvajalci pa investitor nima opravka. Pri tem je nujen dober, neodvisen strokovni nadzor. Po drugi strani pa je potreben tudi nadzor izvajalca. Nadzor pri montažni gradnji je drugačen (manj “gradbeniški”) kot pri masivni, kjer imamo opravka z lesom, s toplotno izolacijo in posebnostjo izvedbe instalacij (elektrika, voda, ogrevanje).

 

Kaj, če bo dež

V začetku gradnje in med potekom montaže na terenu, dokler hiša še ni pokrita, je v primeru slabega vremena, nujna prekinitev dela in predhodna pravočasna zaščita toplotne izolacije in lesa oz. pokritje cele hiše. Kvalitetni izvajalec za to poskrbi sam, sicer pa je v izogib možni veliki in nepopravljivi škodi nujno potreben dogovor. Menim, da montaža mora biti zavarovana.

 

Popolnoma suha gradnja

Če se vam mudi z dograditvijo, je gradnja hiše na ključ idealni način, še posebej v primeru izvedbe suhomontažnih tlakov, ker v tem primeru v celi hiši ni nobenega gradbenega elementa, ki bi zahteval daljši čas sušenja. Takšna hiša je dokončana v neverjetno kratkem času. Namreč klasični, “mokri” tlaki zahtevajo daljši čas sušenja in meritve vlage pred polaganjem parketa. To vedno podaljšuje zaključek gradnje.

 

Plačilo montažne hiše ni nujno vse vnaprej

Gradnjo je najbolje plačevati po stopnjah, in sicer tako, da investitor denar nakazuje na poseben račun, iz katerega se izvajalcu po opravljeni fazi plača le po predhodni odobritvi naročnika. Pred podpisom pogodbe je smiselno preveriti finančno stanje pogodbene firme. Za večji zahtevan znesek avansa je potrebna previdnost.

 

“Dokončaj sam” in težave

Sistem gradnje “dokončaj sam” je organizacijsko in strokovno zahteven, ker je potrebno veliko več nadzora, kar pa lahko za investitorja predtavlja velik problem. Razen tega tega je čas gradnje montažne hiše zaradi usklajevanj z najetimi obrtniki konkretno daljši. Praksa žal kaže, da je velika težava časovna uskladitev del, obrtniki se redko držijo dogovorjenih rokov, kar terja zelo veliko slabe volje in nepredvidenih skrbi in stresa. Kar je bistveno pa je, da dobavitelj montažne hiše za obrtniška dela, ki ste jih najeli v lastni režiji, ne prizna garancije.

 

Toplotna izolacija montažne hiše

Večina proizvajalcev montažnih hiš uporablja klasične toplotno izolacijske materiale, največ kameno in stekleno volno. Nekateri proizvajalci uporabljajo celulozno toplotno izolacijo (izolacijo iz kosmičev zmletega papirja), posebne ojačane mavčne izolacijske plošče, hiše z leseno fasado, itd. Posebno je treba biti pazljiv, da so tankoslojni zaključni ometi, vključno z lepili in barvo paropropustni, in sicer na silikatni ali še bolje na silikonski osnovi, da hiša “diha”, prepušča vlago skozi stene.  

Montažne hiše imajo v ravnini nosilne lesene konstrukcije med pokončniki vgrajeno toplotno izolacijo. V primerjavi s klasično gradnjo je tako vrednost toplotne prehodnosti veliko boljša. Klasična gradnja zahteva, da za primerljivo vrednost konstrukcije moramo dodati izolacije na fasadni sloj, konstrukcija ovoja je tako debelejša, prostora za bivanje pa manj. 

 

Zrakotesnost montažne hiše

Posebnost montažnih hiš je zahteva po popolni zrakotesnosti in zahteva po nepoškodovanju parne zapore. Poškodba parne zapore omogoči prodor vlage v toplotno izolacijo, navlažena toplotna izolacija pa izgubi svoje dobre toplotne lastnosti. V obeh primerih se povečajo toplotne izgube. Zato instalacijske cevi ter vsa druga dela ne smejo prebijati parne zapore.

 

Posebnost zunanjih sten

V izogib temu naj bodo vsi zunanji komunalni priključki (vodovod, elektrika, telefon, kabelska TV, razdelilne in priključne omarice) izven zunanjih zidov, lahko pa so na kletnem delu hiše. To posebnost montažnih hiš, je v izogib možni škodi, nujno upoštevati. Zunanje stene se ne smejo prebijati ali kakorkoli poškodovati. Večina instalacij je zato položenih v tlake. V kopalnicah so montirane posebne t.i. sanitarne instalacijske stene. Tudi v kuhinjah so zato pod obešenimi omaricami ustrezne ojačitve.

 

gradnja montažne hiše izolacija prerez stenePrimer prereza sten montažne hiše, levo zunanja stena, desno notranja stena

Zvočna izolacija montažne hiše

Poleg navedenega, je posebno v montažnih hišah med etažami potrebno zagotoviti dobro zvočno izolacijo. Da se zvok ne prenaša po konstrukciji, je toplotno izolirane medetažne plošče s toplotno izolacijo med nosilnimi tramovi pod tlakom potrebno dopolniti z ustrezno debelino kamene volne proti udarnemu zvoku (plavajoči pod). Govorim na primer o medetažni plošči pritličje/mansarda, enako tudi med drugimi bivalnimi prostori, vključno med vmesnimi predelnimi stenami. Za zvočno izolacijo pride v poštev kamena volna in ne drug toplotni izolacijski material. Dobra zvočna izolacija je pri montažnih hišah pomemben detaiil na vseh delih hiše, sicer lahko to izpade kot pomanjkljivost.

Tesnenje med spoji

Montažne hiše so posebno občutljive na kvaliteto tesnenja med spoji posameznih gradbenih elementov, npr. med zunanjimi stenami in stropovi ter med okni in stenami. Če ni zagotovljeno odlično tesnenje, je s tem izničena varčnost, ker se toplotne izgube bistveno povečajo. Zato odlično zatesnjena montažna hiša zahteva v izogib vlagi v prostorih, nujno prisilno prezračevanje, po možnosti z rekuperacijo toplote. To lahko kombiniramo tudi s poletnim hlajenjem, ki pa zaradi odlične toplotne izolacije povsod in vedno ni nujno.

 

Zaključne ugotovitve

Glede na lastno izkušnjo lahko zaključim, da so pri gradnji montažne hiše predsodki neupravičeni. Zaradi ugodne cene, kvalitete proizvajalcev, prilagodljivosti željam kupcev, so zelo vabljive, ob vsem pa imamo še večje bivalno ugodje. Vsekakor pa je zaradi zahtevnosti pri pripravi na gradnjo koristna pravočasna strokovna pomoč, pri sami gradnji pa priporočljiv dober strokovni nadzor.

Želite več informacij?

"*" indicates required fields

 

Več iz teme:

POVEZANI ČLANKI